Vjerojatno već nagađate što se posluživalo na tematskoj večeri „Vino uz žlicu“ u zagrebačkom Aperitivo baru. Kao što sam naziv govori, uparena su svima poznata jela, poput sarme, gulaša i zagorske juhe, s vrhunskim vinima iz različitih dijelova Hrvatske. Ideju su razradili novinari Renata Cisar i Mustafa Topčagić, a u realizaciji su svojim rukama, znanjem i začinima pripomogli i Podravkini kuhari Dražen Đurišević, Zlatko Sedlanić i Zoran Delić. Event je moderirao glavni urednik Gastro.hr-a, neizbježni Domagoj Jakopović Ribafish.
Aperitivo bar je nedavno promijenio vlasničku strukturu, a uz samo predstavljanje restorana je spomenuto i nešto sasvim novo - dvorana najvećih hrvatskih sportaša, Hall of Fame Croatia, koji će se uskoro otvoriti u podrumu lokala, o čemu je nazočne obavijestio veliki Dubravko Šimenc. Partner događaje je bila svevremenska Podravka koja je predstavila novu seriju mono začina.
Moramo priznati da nas je iznenadio jelovnik; posluženo je čak pet „jela na žlicu“ i desert. Gotovo sva ta jela nerijetko i sami spremamo, ali kao glavno i jedino kuhano jelo u tom danu. Testiranje je zbog kvantitete bilo izazovno i za nas gurmane, no tečnosti su pripomogla izvrsna vina.
Prvi gastronomski par činili su Zagorska juha i lepršavi Škrlet Ilovčak iz berbe 2017. Nakon okrepljujuće su juhe posluženi Štrukli u juhi, uz Pinkert Rose 2017. Uz treći je slijed, Rižoto s plodovima mora, sljubljen kontinentalni Trdenićev Pinot bijeli 2017.
Gulaš od divljači nikada nismo odbili, pa ni u utorak kad smo već bili punog želuca. Poslužen je uz Poletti Cabernet sauvignon 2013, a primijetili smo da se tražila i čaša više.
Uslijedila je Njezino Veličanstvo Sarma, apsolutna kraljica zimskih mjeseci, koja se odlično spojila s Miraz Cuvee 2015, vinarije Feravino. Večer je zaokružena komadom Čokoladnog deserta, torte od jabuka, grisa, oraha i cimeta te voćnim vinima Raak od crnog ribiza i višnje.
Prisutni su novinari nakon večere glasali za najbolju kombinaciju; uvjerljivo su pobijedili Poletti Cabernet sauvignon 2013 i Gulaš od divljači. Mi smo također bili zadovoljni Zagorskom juhom, a uživali smo i u voćnim vinima Raak.
Organizatori su najavili kako nastavljaju s razvojem koncepta „Vino uz žlicu“, a prostora za napredak još uvijek ima. U svakom slučaju, ideju svakako treba pohvaliti jer je gastronomski prostor zasićen minimalizmom i egzotičnim namirnicama, dok je tradicija gotovo uvijek u drugom planu.
Večer u Aperitivo baru pokazala je kako hrvatska vina osobito dobro funkcioniraju s kuhinjom naših baka. Prema tome, ako vam se ne da samima kombinirati, vidimo se na sljedećoj večeri Vino uz žlicu.