Recenzije 28. studenoga 2017.

Predivan svijet vina i poezije Luke Krajančića

foto: Julio Frangen
gastro postao gastro.24sata.hr
Vino i stihovi bili su protagonisti večeri pošipa i poezije u projektu „Art and Wine made in Croatia“ koja se održala 22.11. u zagrebačkoj vinoteci Bornstein. Pjesnika i vinara Luku Krajančića, okupljeni prijatelji i gosti mogli su upoznati kroz obje stvaralačke strasti, podjednako obasjane njegovom ljubavlju.

„Njemu su granica more i nebo. A čoviku? I čovik može bit Otok a vino čovik, ali, samo je u vinu i more i Otok i nebo i čovik.“ Stihovi su Luke Krajančića, koje je nam pak recitirao u legendarnom Bornsteinu ovaj stasiti Čaranin (Čara, na grčkom: radost, maleno je mesto na jugoistočnom dijelu otoka Korčule), a nama su ostale u sjećanju i dan danas kao uspomena na jedan stvarno sjajan doživljaj.

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

A kako bi gostima dočarao svoju Korčulu, uz vino i stihove „donio“ je i morsku „spizu“ - vrhunske sljedove koje je spremala uigrana ekipa korčulanskog restorana Lešić Dimitri Palace, na čelu s chefom Markom Gajskim i glavnim sommelierom Draženom Matkovićem. Glazbena pratnja na klavijaturama upotpunila je doživljaj Korčule pod vještim prstima Damira Vlašića iz Vela Luke.

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Uglavnom, okupila se cijela Korčula, a za ono što je uslijedilo, morali smo upotrijebiti cijeli kor čula... Da bi pjesnički doživljaj bio još potpuniji, organizatorica Marija Vukelić pozvala je i „gosta iznenađenja“, Enesa Kiševića, hrvatskog velikoga pjesnika, koji je, upravo u vinoteci Bornstein točno prije deset godina predstavio svoju knjigu poezije „101 vino od vina“.

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Večer je počela uz gambero rosso i rosé (2016, od plavac malog) na čijoj je etiketi oda maloj plavoj ribi - srdeli:
„Sardela, ka i čovik, ima svoj značaj. I svoj put. Čovik gre krajen, a Sardela moren. Ma koliko hodili, važan je trag koji ostavimo. Zato digod mala čejad, ko i mala riba, budu veliki. Za rose od plavca malega, Sardeli smo stavili peraju od morskega pasa. Da bismo je odredili velikon! To radi nas čejadi, jer Sardela je uvik bila tu kad smo je trebali. Njoj ni briga što je mala. Zato i je Velika!

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Slijedio je plavac mali, 2015. uz komišku pogačicu.
„Sardelu i čovika je stvorilo More. I cili svit. Vino je došlo iza tega i bez Mora i Sardele ne može. Sardela, Vino i More, nas s otoka čini ovakvima kaki jesmo. Sardelu volimo na brodet, u soli, u marinadi, pečenu, sa grozjem i salatom, s dvi kapi uja i pečenom pogačom, vino volimo kad je lipo društvo, a more uvik.“ (s etikete)

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Pošip Ježina (2016) bio je serviran uz kamenice.
"Ženska ježina se kiti i reši da bi bila lipa. Mi s otoka znamo da tamo di je ona je čisto more, debeli hlad od bora, orošeni žmul i topli kruh. Tamo di je ona, senjat ćete čejad u grozdu, di ujutro rano s nogama u moru prisoćaju, smiju se i s prvim črčkima na bonaci kantaju". (s etikete)

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Pošip Intradu (2016) slijedio je sushi od brancina i škampa s butargom od cipla, a Luka je vino opisao riječima:
„Posađena u oazama trudom skupljene zemlje okupane morem i suncem, taknuta 2500 godina dugom tradicijom vinarstva na Korčuli, Intrada će vas odvesti u zaboravljene ograde koje čuvaju miris mravinca, koromača, metvice i mažurane kao skrivene tajne. Odvest će Vas Korčuli - Crnom otoku utopljenom u beskrajno plavetnilo neba i mora u čijim se dubinama skrivaju uspomene davnih druženja i iščekivanja novih poznanstava."

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Pošip sur lie (2015) serviran je uz Jakobove kapice.
„Oživjelo u njedrima škrtog korčulanskog krajobraza, ovo vino nosi u sebi dio duge vinarske tradicije. Ispijajući ga, upoznat ćete dio otočke ljepote i osjetiti potrebu druženja. Želimo vam lijepe uspomene.“ (s etikete)

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Uz vina iz najstarijih vinograda Pošip Korkyra Melaina (2015) i narančasto vino Pošip 2012 ponuđen je korčulanski sir.


Pošip Opera (2009) serviran je za kraj večeri - uz autorski desert „Barba Čičak“ poznate slastičarke Tee Mamut iz splitske slastičarnice „Oš kolač“.
„Opera nastaje samo u najboljim godinama i zajedno s otokom putuje. Putovanje je ispunjeno mirisima i ukusima sitnih plodova kojima fortune trebaju da im rasprše sjeme i donesu sol, a bonace radi čežnje za novim putovanjima...“

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Teško je riječima opisati tu ljepotu izmjenjivanja sljedova vina, hrane i pjesme tog sjajnog čovjeka koji apsolutno savršeno prezentira Crni otok, i definitivno je njegov najbolji ambasador. Za kraj smo morali i pisati pjesme, i popili smo još vina i na kraju otišli kućama par sati kasnije od predviđenog. Vinarija Krajančić s dvadeset godina tradicije i gospodinom Lukom perfektna je turistička razglednica otoka Korčule i pjesma za mozak i nepca. Sada znamo gdje ćemo na ljeto...

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Što je oblak vodi,
To je duša vinu:
Oni i u padu
Dodirnu visinu.

 

Vinarija Krajančić
Zavalatica 313, 20273 Čara, Korčula
098427873
intrada@du.t-com.hr

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.