Recenzije 13. veljače 2024.

Proljeće u Botanistu uz vrhunsku janjetinu i ostale specijalitete

Botanist novi meni
Zagrebački Botanist predstavio je novi meni foto: Press
gastro postao gastro.24sata.hr
Restoran Botanist predstavio je novi meni u kojem će se uskoro moći uživati i u njihovoj vrtnoj oazi. A može se kušati svašta od beef tartara do savršene janjetine i sočne purice. O slatkom da i ne govorimo...

Čim zatopli, s veseljem 'napadamo' terase diljem grada, a jedna od novih najdražih (koja nije samo terasa, već i raskošan vrt!) jest ona restorana Botanist u novozagrebačkom kvartu Remetinec. Već sam pisala, naziv tog kvarta asocira na neke manje lijepe dijelove života, no Botanist, restoran koji će na ljeto proslaviti svoj drugi rođendan, priču o tom kvartu čini puno ljepšom.

 

Restoran Botanist Možda vas zanima... Botanist - oaza koja čini Remetinec ljepšim mjestom! Špajza

 

Proljeće u vrtu, proljeće na tanjuru

Ovih dana iz Botanistove kuhinje stižu nam odlične vijesti - predstavili su novi meni, prepun ukusnih jela, te najavili novu sezonu divnih gastro događanja u njihovom vrtu koji se polako počinje buditi. Glavni chef zagrebačke gastro oaze Botanist Tomislav Petrušić osmislio je proljetni meni u kojem ćemo uživati na čuvenoj skrivenoj zelenoj terasi i vrtu na adresi Remetinečka 101.

Proljetna gastro priča restorana Botanist počinje finim, osvježavajućim tartarom od brancina, izuzetno mekanom guščjom jetrom s pireom od jabuke, tartarskim biftekom posluženim uz preprženi domaći kruh i mekani maslac te zapečenom goveđom koštanom srži. Ovi zalogaji namijenjeni dijeljenju savršeno će gostima otvoriti apetit i pripremiti nepce za ono što dolazi u nastavku.

Botanist novi meni | Author: Emina Basara Tartar od brancina i guščja jetra foto: Emina Basara Restoran Botanist novi meni | Author: Press Zapečena goveđa koštana srž i beef tartare foto: Press

Restoran Botanist novi meni | Author: Press Sočna istarska purica s pinjolima i grilanom jabukom foto: Press

A u Botanistu se nastavlja s toplim predjelima - zapečenim lososom i brokulom u umaku od vrhnja s kozicama i kaparima, sočnom i mekom istarskom puricom s vrganjima, tartufima i pinjolima uz tostirane jabuke te pilećim prsima punjenim mozzarellom i sušenim rajčicama posluženim uz pire od krumpira i rukole.

Izvrsna janjetina - zvijezda nadolazeće sezone

Za glavno pak jelo stiže prava fešta od janjetine. Kušala sam tri jela s omiljenim mi mesom. Prvo, slasno, puno okusa i hrskavo (jelo u kojem bi i djeca bez problema pojela janjetinu) bio je sjajan pohanac od janjećeg buta u korici od parmezana, poslužen na pireu od boba - savršen proljetni zalogaj! 

Botanist novi meni | Author: Emina Basara Hrskavi pohanac od janjećeg buta u korici od parmezana foto: Emina Basara Restoran Botanist novi meni | Author: Press Mediteranska janjeća rolada foto: Press

Restoran Botanist novi meni | Author: Press Sporo pečena janjeća plećka foto: Press

Drugo jelo s janjetinom bila je janjeća rolada na mediteranski s kalamata maslinama uz pire od krumpira, baby špinat i nar. Meso mekano i sočno, a prilozi su ga savršeno nadopunjavali.

Za treće jelo s janjetinom poslužena je savršena, sporo pečena janjeća plećka s krumpirom, povrćem i pancetom. Meso mekano, sočno, slasno, savršeno slasna hrskava korica, prilozi standardno dobri. Odlično jelo za veću grupu ljudi, posebno u nekim slavljeničkim prilikama!

Botanist novi meni | Author: Emina Basara Torta od datulja foto: Emina Basara

Najslađi kraj ručka

U planu je bilo da od izvrsnih glavnih jela kušamo još i biftek u maslinovom ulju i acetu balsamicu s pireom od tartufa, no moralo smo to odgoditi za drugi put jer čekala su nas još i dva izvrsna deserta.

A od slatkog kušali smo dakle prefinu tortu od maka s umakom od bijele čokolade, malinama, borovnicama... I nakon nje još i supersočnu, slatku i slasnu tortu od datulja s umakom od karamele i šumskim voćem. Meni se možda malo više svidjela torta od datulja, no svi ljubitelji maka (ne kažem da ja to nisam, no torta od datulja bila mi je slasnija) uz Botanistovu tortu od maka doći će na svoje.

Restoran Botanist novi meni | Author: Press Interijer restorana Botanist foto: Press Restoran Botanist novi meni | Author: Press Interijer restorana Botanist foto: Press

Restoran Botanist novi meni | Author: Press Za one kojima još nije dovoljno toplo da bi sjedili vani... foto: Press

Nakon ručka - uživanje u Botanistovoj zelenoj oazi

U okusima novog menija posjetitelji će uživati na prepoznatljivoj terasi ove zelene oaze. U vrtu Botanista čije uređenje potpisuje arhitekt Nedjeljko Mikac Cak, dok je stotinjak različitih vrsta biljaka dodao sam vlasnik Antonio Križić. Već su u vrtu počele rasti prve visibabe, naši omiljeni vjesnici proljeća.

U Botanistovoj vrtnoj oazi posebnu pažnju privlači vrtna drvena kućica napravljena po uzoru na paviljone engleskih vrtova, a detalji su prave stare alatke za obrađivanje vrta što je nadopuna freski na vanjskom dijelu terase koja prikazuje Sv. Fijakra, zaštitnika vrtlara.

Restoran Botanist novi meni | Author: Press Bajkovit Botanistov vrt foto: Press Restoran Botanist novi meni | Author: Press U vrtu je i šank za odrasle foto: Press

Za one najmlađe tu je igralište izrađeno od drveta i panjeva u nekoj pomaknutoj nonšalantnoj poetici, a za one starije tu je paviljon šank koji izgleda kao vrtna kućica za alat s hrpom starog alata, kutija i tegli. Veliki koncertni klavir postao je pak žardinjera na novoj zelenoj terasi usred lijepo uređenog travnjaka.

Idealan ručak ili večera, novi gastro specijaliteti zagrebačkog Botanista idealno su iznenađenje voljenoj osobi za Valentinovo (a ako mene pitate - svaki dan je Valentinovo) i prava čarolija za nepce u kojoj ćemo s obitelji i prijateljima s veseljem uživati ovog proljeća.

Restoran Botanist novi meni | Author: Press Klavir s cvijećem foto: Press Restoran Botanist novi meni | Author: Press Raskošan stol u Botanistu foto: Press

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.