Recenzije 12. listopada 2018.

Senzacija: Nijemci otvorili restoran u Hrvatskoj!

foto: Domagoj Jakopović Ribafish
gastro postao gastro.24sata.hr
Ne, nije lažni članak, niti smo željni senzacionalizma: iako se do sada radilo potpuno suprotno, jučer je u centru Zagreba stvarno otvoren restoran s njemačkim specijalitetima!

Max&Moritz je crnohumorna ilustrirana priča o dva mangupa Wilhelma Buscha, koju je napisao i ilustrirao daleke 1865. godine. Danas Nijemcima ta, jedna od najprodavanijih knjiga za djecu na svijetu, predstavlja nekakvu prvu asocijaciju na rodni kraj, pa nije ni čudo što je obitelj Tocilj, bračni par Thomas i Stephanie te kćer Michelle, odabrala upravo to ime za lokal da ih podsjeća na njihov Bonn.

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Živjeti u Njemačkoj u današnje doba, ako ste mali poduzetnik, nije više nimalo idilično, pa je obitelj ostavila svoj uigrani posao s dostavom pekarskih proizvoda, prodala naslijeđenu kuću u Velikoj Buni (Stephanie ima hrvatske korijene) i jednostavno preselila ovdje. Našli su kuhara njemačkih korijena, Wolfganga Špoljara, jaku konobarsku ekipu i unajmili prostor usred Tkalčićeve ulice (na broju 43) gdje je nekoć stolovala pizzerija i tratorija. Uredili su prostor, postavili karirane stolnjake, prvi dan pozvali prijatelje i pokojeg novinara i krenuli u avanturu!

Max&Moritz ne žele svoj rustikalni jelovnik bazirati na, Hrvatima najpoznatijoj, bavarskoj kuhinji. Bit će tu svega, od Baltika do Atlantika, preko Schwarzwalda do zadnjeg kutka gdje se može pronaći nešto zanimljivo i fino. Thomas kaže da u početku neće forsirati s prevelikim menijem, i da će probati što je više moguće namirnica nabaviti na obližnjem Dolcu. Misao vodilja je upoznati Hrvate s njemačkom kuhinjom, kao i pružiti priliku drugim turistima i svojim zemljacima da probaju nešto novo: ne zaboravimo otkud u Hrvatsku dolazi najviše stranih gostiju!

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Prekrasna terasica s pogledom na zagrebačku rivu se polako puni, a na stol stiže predjelo, i jedno od jela na koje se najviše oslanjaju – popečci od krumpira (reibekuchen). Zadnjih stoljeća tradicionalno, sirotinjsko jelo koje je danas obožavano u svim dijelovima ove zemlje dolazi u nekoliko oblika: osnovnom, punjeno šunkom, servirano s kremom od hrena i lososom. Upravo je ova zadnja kombinacija i najbolja, iako bi sami popečci mogli biti mrvicu mekši. Jako su zanimljive kombinacije s kojima možete miješati slane popečke – na tanjuru su slatki umak i kompot od jabuka!

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Slijedi hit dana br. 1, krumpir salata s faširancima i kvalitetnim senfom (mislim da je Jütro) Faširanci (kosani odresci) malo suhi, ali krumpir salata, gušća od naše, s kiselim krastavcima, majonezom, malo limunova soka i lukom – oduševljava! Iako je jedan od hitova „vrući kamen“, odnosno pečenje steakova i drugog mesa pred vama na stolu, jelo koje će zasigurno privući najviše pažnje je definitivno izvorni currywurst (uz bratwurst i lovačku kobasicu – jedna od rijetkih namirnica koja dolazi iz same Njemačke). Lagano pikantno, nježno, u izvrsnom umaku od rajčice, stvarno podsjeća na dane na klupi Bayerna. Šalimo se, ali zvučalo je bolje od vrtuljka na Oktoberfestu...

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Ozbiljni se planovi kuju za doba Adventa, kada spremaju sitna iznenađenja, a do tada uživamo u domaćoj rakiji od kukuruza, Bittburgeru kao stolnom pivu i Flensburgeru te dva sjajna Benediktinera. Liker od jaja, ponos Bonna i okolice, ostavljamo za Božić, kad će biti i kuhanog vina. Za deserte brine najmlađi član obitelji, vedra i nasmijana Michelle, koja je za prvi dan predstavila svoje svježe vafle, meke orašaste praline i cheesecake po receptu svog djeda. Šlag je sve! Za dugo i slasno uživanje...

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Obitelji Tocilj neće biti nimalo lako izboriti svoje mjesto pod tkalčinim suncem. Mnogo je restorana, pivnica, konkurencija je ogromna, a naši ljudi još uvijek nemaju svijest o njemačkim specijalitetima. Uvijek smo svoju hranu nosili sa sobom, zar ne? Tu je i tradicionalna hrvatska birokracija i razni pohlepnici kojima smeta kad se netko hrabar usudi pokrenuti nešto svoje i novo.

S nadom da će malo poraditi na sitnicama i ubaciti više kupusa, kaiserschmarrn i još par njemačkih craftova i rieslinga, držim palčeve da ova više nego simpatična obitelj uspije u svojim namjerama. Sretno Max & Moritz, uskoro isprobavamo rajnsku bruschettu, hladetinu, jaja u senfu, špecle i staronjemački kolač i jedva čekamo kuhano vince!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.