Zagrebački restoran Maredo stvarno nas je razmazio. Svako malo organiziraju neko odlično gostovanje, a mi – uživamo! Ovaj put bio je poseban gušt kušati sjajna jela mladog chefa Mareda Luke Džamarije tako izvrsno sljubljena s najboljim što nudi nagrađivana istarska vinarija Meneghetti.
24 godine stancije Meneghetti
"Izuzetna nam je čast što smo dobili priliku za ovo gostovanje. Stancija Meneghetti krenula je 2000. kad je gospodin Plišo odlučio pronaći svoj komadić raja u Istri. Obnovio je staru stanciju, posadio vinovu lozu i masline. A sada, 24 godine kasnije, možemo reći da smo stasali u jednu ozbiljnu organizaciju. (Meneghetti nudi i luksuzan smještaj, a imaju i izvrsna maslinova ulja, op. a.).
Prošle godine smo proizveli oko 100.000 boca vina, a otvorili smo i novu vinariju većeg kapaciteta. Od sortimenta prevladavaju malvazija istarska i crne internacionalne sorte“, tako je vinariju ukratko predstavio Filip Božić, direktor operacija u Meneghettiju uz kojeg je vina predstavljao i Alen Britvarević, zadužen za marketing i prodaju u vinariji Meneghetti.
Hrskavi zalogaj za početak divnog sljubljivanja
Krenulo je lagano i blago, kao amuse bouche chef Džamarija poslužio je tartar od škampa, u hrskavom vučenom tijestu, s gelom od jabuke, mentom i biljem. Uz taj svjež i hrskav zalogaj odlično se sljubio pjenušac Meneghetti Blanc de blancs 2019.
Za prvi slijed poslužen je gof crudo s emulzijom od agruma i kapara, uljem do dragoljuba, segmentima agruma, gremolatom od pinjola i samoniklog bilja i ikrom od ribe poletuše. Ovo jelo sjajno je zaokružila svježa Meneghetti Malvazija 2022.
Za drugi slijed stigao je vrhunski rižoto s dimljenom botargom, dagnjama, juhom od kamena i zelenom jabukom. Riža pripremljena savršeno, al dente, a rižoto neodoljivo kremast… baš ga je lijepo nadopunilo vino Meneghetti Moni Emvasis 2019., uistinu posebna malvazija koja savršeno odražava terroir na kojem je rasla loza za ovo vino.
Savršeni boškarin uz Meneghetti Red
Treći slijed bila je sjajna pašta. Fagottini punjeni patkom, s tartufima, i preukusnim consommeom od gljiva i patke. Uz to jelo pili smo Meneghetti Merlot 2020.
Kao 4. slijed stigao je savršeno pečen, ukusan i mekan file boškarina, uz dodatak tartufa i 3 varijacije cvjetače (pire, hrskavac i 'kuskus' od cvjetače) te jus s tartufima. Uz ovo ukusno i moćno jelo savršeno se sljubilo vino Meneghetti Red 2018. (suho crveno vino, kupaža sorti merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc) – vino punog tijela, jake i guste konzistencije, zrelo i uravnoteženo.
Slatka premijera - Meneghetti Sweet 2022.
Iskreno samo uživali i u desertu – canele, zapečenom kolaču od jabuke s engleskom kremom od bourbon vanilije, i crumbleom od orašastih plodova. Uz ovaj divan desert, koji bi nam možda bolje prijao topao nego hladan poslužen je slatki novitet vinarije Meneghetti.
Riječ je o sjajnom desertnom vinu Sweet 2022. napravljenom od malvasije dubrovačke, odlično usklađene svježine i slatkoće. Bila je ovo njegova slatka premijera, a mi ovom vinu predviđamo veliki uspjeh među vinoljupcima, a posebno među vinskim sladokuscima.
Za kraj smo se od sjajnih domaćina oprostili uz munchmallow s timijanom i limunom koji su pratili gutljaji odličnog destilata vinarije Meneghetti – Aquae Vitae.
Stižu chefovi Stiven Vunić i David Skoko te vinar Marjan Simčič
UZ čestitke Maredu na sjajnoj večeri i vinariji Meneghetti na sjajnim vinima najavljujemo i nova gastro događanja u Maredu. Tako je za 26. ožujka u Maredo kalendar upisano gostovanje chefa Stivena Vunića iz restorana Zijavica. Ovaj nadareni chef donosi svoj jedinstveni pristup kuhanju koji će posjetitelje ostaviti bez daha, a već je jednom gostovao u Maredu i oduševio prisutne.
Također, vinska večer s Vinarijom Simčič iz Slovenije najavljena je pak za 9. travnja, dok tjedan dana kasnije, 16. travnja, Maredo i njegovu kuhinju zauzima omiljeni chef David Skoko.