Recenzije 09. rujna 2024.

Vina iz regije bolja su nego ikad prije!

Decanterjevi nagrajenci
Decanterjevi nagrajenci 2024.
foto: Peter Irman
U Sloveniji, u Brdu kod Kranja, održano je jubilarno 10. izdanje Salona Decanterovi nagrađeni, na kojem su se predstavile vinarije pretežno iz Slovenije, Hrvatske i Srbije koje su na Decanterovu ocjenjivanju vina osvojili prestižna priznanja

Više od 150 vina 50 vinara sudionika i više od 250 gostiju iz 10 država (novinara, sommeliera ljubitelja vina...) koji su ta vina mogli kušati, zavidne su brojke 10. jubilarnog izdanja slovenskog Salona Decanterjevi nagrajenci (Decanterovi nagrađeni) održanog u Brdu pokraj Kranja.

Ova sjajna manifestacija svake godine okuplja vinare iz Slovenije, ali i susjednih zemalja koji su te godine osvojili priznanja na prestižnom ocjenjivanju vina Decanter World Wine Awards.

9. Salon Decanterjevi nagrajenci Možda vas zanima... Odlična prilika za kušanje Decanterom nagrađenih slovenskih, ali i hrvatskih vina! Najave

Decanterjevi nagrajenci | Author: Peter Irman Robert Gorjak foto: Peter Irman Decanterjevi nagrajenci | Author: Peter Irman Decanterjevi nagrajenci 2024. foto: Peter Irman Decanterjevi nagrajenci | Author: Peter Irman Loukia Xinari, voditeljica marketinga na Decanter World Wine Awards foto: Peter Irman

Jubilarno 10. izdanje

"Iza nas je 10. Salon Decanterom nagrađenih vina. Najveći do sada. Više od 50 vinara predstavilo je preko 150 nagrađenih vina svih boja, od brončanih do platinastih, iz 7 država. Najviše iz Slovenije, Srbije i Hrvatske. Svako je vino bilo vrijedno naše pozornosti", tako je ovo događanje opisao organizator Robert Gorjak, direktor škole Belvin i ocjenjivač na DWWA, najvećem i najvjerodostojnijem vinskom ocjenjivanju na svijetu koje traje neprekidno od 2005. godine.

Na Salonu su se predstavili većinom slovenski vinari koji su tijekom svih ovih godina, osim brojnih Decanterovih zlata, srebra i bronci, dobili i pregršt Decanterovih priznanja koja dobivaju samo oni koji spadaju u sam vrh svjetskog vinarstva. Tako su tijekom godina osvojili 1 titulu Best in Show, 2 međunarodna trofeja, 17 regionalnih trofeja te 20 platinastih medalja.

Decanterjevi nagrajenci | Author: Peter Irman Decanterjevi nagrajenci 2024. foto: Peter Irman Decanterjevi nagrajenci | Author: Peter Irman Vinski bar Asko - fenomenalna retrospektiva najboljih slovenskih vina svih vremena foto: Peter Irman Decanterjevi nagrajenci | Author: Peter Irman Vinski bar Asko - raskošna lista ponuđenih vina foto: Peter Irman

Najistaknutiji među njima su PRA-VinO/Čurin-Prapotnik, Jakončič (sa svojom kultnom Carolinom), Dveri-PAX, Marjan Simčič...  A njihova vina koja su proteklih godina osvojila Decanterove suce mogla su se kušati na posebnom vinskom baru Asko na kojem je organizirana retrospektiva medalja, a tijekom sustavnog kušanja i praćenja popisa vina raspoloživih za kušanje, moglo se primijetiti kako su Slovenci ispočetka Decanterove nagrade najviše osvajali slatkim vinima, a potom su se 'prebacili' na bijela.

Decanterjevi nagrajenci | Author: Peter Irman Vinarija Bjana opet je oduševila sjajnim pjenušcima foto: Peter Irman

Teško je izdvojiti favorite među najboljima

Teko je i nezahvalno izdvojiti favorite među najboljima, ali eto, usudit ću se i nabrojati neke koje sam otkrila ove godine, kao i spomenuti one koji me oduševljavaju iz godine u godinu. Klet Brda tako je, uz ostala vina, ponudila i sjajan Quercus sivi pinot 2023. (zlato) te Peninu (pjenušac) rose 2023. (srebro).

Teško da možemo izdvojiti jedno ili dva vina sa štanda kultne vinarije Dveri-PAX koja je izložila čak osam svojih vina koja su se redom ove godine okitila Decanterovim srebrom. Bila je tu i uvijek divna Bjana s ponajboljim slovenskim pjenušcima. Predstavili su svoje pjenušce Bjana brut NV (srebro), Bjana rose NV (bronca) te fenomenalni Bjana Cuvée prestige 2019. koji je ove godine osvojio Decanterovu platinu sa čak 97 bodova! Još se živo sjećam njegovih raskošnih aroma zrelog voća.

Sjajna vina na svom štandu ponudila je i vinarija Ščurek - od fenomenalnog zero dosage pjenušca do jako finog sivog pinota iz 2023. Sjajna vina kušali smo i kod Puklavec Family Wines, vinarije Nebo, Vinakoper i brojnih drugih slovenskih vinara.

Decanterjevi nagrajenci | Author: Peter Irman Priznanja za ćlanove Vinistre preuzeo je Ivan Marić, direktro Vinistre foto: Peter Irman

Odlična hrvatska reprezentacija

Sjajno se ove godine predstavila i Hrvatska - raskošnu paletu istarske vinarije Kabola u Kranju je predstavio njihov uvoznik za Sloveniju. Predstavila se i vinarija Monterosso iz Savudrije vinima Cesare selection 2020. (srebro) te Monteclassico (srebro).

I Vinistra je imala svoj štand gdje je predstavljena renomirana istarska reprezentacija. Najtraženije su bile odležane malvazije, a Slovenci su pokazali velik interes i za istarska crvena vina od kojih su brojna potpuno ili djelomično od sorte teran, kao i jedan odličan rose. Vinistru i vina njezinih nagrađenih vinara u Sloveniji su predstavljali Sanja Brnobić, voditeljica marketinga Vinistre i Ivan Marić, direktor Vinistre.

Vinistra, Decanter 2024. Možda vas zanima... Udruga Vinistra prvi put dovodi Decanter u Hrvatsku Najave Decanterjevi nagrajenci | Author: Peter Irman Na Vinistrinom štandu najveći hit bile su odležane malvazije foto: Peter Irman

Na Salon Decanterjevi nagrajenci stigli su i vrijedni Međimurci iz vinarije Kovač iz Štrigove. Oni su predstavili svoj pušipel classic 2023. (srebro, najbolje ocijenjeni svježi pušipel na ovogodišnjem Decanterovu natjecanju) te chardonnay 2023. (bronca).

Bilo je i dosta izlagača iz Srbije. Odmah na ulazu oduševila su nas tako vina vinarije Aleksandrović iz Topole, posebice bijela kupaža Triumf teroar 2020. (bronca). Jako dobra vina ima i vinarija Stanković iz Rabrova. Riječ je o maloj obiteljskoj vinariji koja postoji tek pet godina,a redovito niže priznanja na svim cijenjenim međunarodnim ocjenjivanjima vina. Njihov chardonnay iz 2002. osvojio je Decanterovu broncu, a cabernet sauvignon iz iste berbe srebro. 

Decanter Možda vas zanima... Hrvatskoj ove godine samo 11 zlata na Decanteru! Najave

3 odlične vinske radionice

Tijekom Salona održana su i tri odlične vinske radionice. Prvu, nazvanu "Srpske superzvijezde, vina o kojima se priča" vodio je Igor Luković, glavni urednik časopisa Vino i Fino, vodeći srpski vinski novinar te ocjenjivač na DWWA od 2019. godine.

"Na jednom mjestu skupio sam vina koja još nitko nikada nije kušao zajedno. Pokazala su kako su se u dva desetljeća vina Srbije mijenjala. Od robusnih, taninskih, masivnih vina s visokom razinom alkohola, sada se sve naginje prema eleganciji, a primjetan je i zaokret prema lokalnim sortama", rekao je Luković.

Decanterjevi nagrajenci | Author: Peter Irman Robert Gorjak i Tonja Blatnik foto: Peter Irman

Radionicu "Best of show - gdje vina Balkana stoje u današnjoj međunarodnoj situaciji" vodila je Beth Willard (Australija), dopredsjednica na DWWA, nekada zadužena za nabavu vina za Direct Wines za Istočnu Europu te ocjenjivačica vina na portalu Tima Atkina.

"Decanterove nagrade grade svoju vjerodostojnost na posebno rigoroznom sustavu ocjenjivanja i neumoljivom, profesionalnom međunarodnom žiriju. Ove godine vina su ocjenjivala 243 međunarodna vinska stručnjaka iz 32 zemlje. Oni su u 15 dana i tri kruga strogog ocjenjivanja ocijenili više od 18.143 vina iz 57 zemalja.

Proces ocjenjivanja je vrlo rigorozan i zahtijeva ogroman trud. Ono što imam danas ovdje, vrijedno je naših nepca! Neka ne zvuči previše pretenciozno kad kažemo da su vina proizvedena na Balkanu bolja nego ikad prije. Ali gdje stoje u usporedbi s međunarodnom konkurencijom?", izjavila je Beth Willard.

Decanterjevi nagrajenci | Author: Peter Irman Robert Gorjak, Beth Willard, Loukia Xinari i Ivan Marić foto: Peter Irman

Treću radionicu, koncipiranu kao razgovor uz degustaciju, nazvanu "Pjenušave platine, Bjana i Taittinger, Brda i Šampanja“, zajednički su kreirali Dušan Brejc, enolog i degustator vina međunarodnog renomea, i Miran Sirk iz vinarije Bjana.

"Ne želimo se natjecati s najboljim francuskim šampanjcima, nego usporediti. Vina nismo uspoređivali po sjećanju, već smo ih kušali istovremeno. Tražili smo posebnosti svakog od njih. Htjeli smo pokazati da šampanjac nije nužno apsolutno najbolje pjenušavo vino," istaknuo je Miran Sirk, koji zajedno sa suprugom slovi za pionira među slovenskim proizvođačima pjenušavih vina.

"Zanimljivo je kada se vinar odluči usporediti s najboljima. Tada je besmisleno govoriti o razini kvalitete. Možemo tražiti sličnosti i razlike. Inače, šampanjci su posebna vina, jer imaju najveću prodajnu maržu na svijetu. Nijedno vino si to ne može priuštiti.

Srećom, svjedočimo demokratizaciji pjenušavih vina. Možda je to rješenje koje će potaknuti prodaju, a nadam se i da će alkoholni lobi shvatiti vino kao biološki fermentirano piće, a pjenušava vina kao višestoljetni podsjetnik na vremena kada su ona bila simbol luksuza", dodao je pak tijekom radionice Brejc. Decanterjevi nagrajenci | Author: Peter Irman Decanterjevi nagrajenci foto: Peter Irman

Još malo o poziciji vina s Balkana na međunarodnoj sceni

Temu koja nas stalno intrigira i o njoj rado raspravljamo s kolegama - onu o stvarnom položaju vina iz regije u međunarodnom kontekstu, posebno je tijekom Salon naglasio i njegov organizator Robert Gorjak.

"Regija Balkana je u vinskoj sceni relativno nepoznata, ali vjerujem da će sljedeća Decanterova ocjenjivanja to promijeniti. To neće biti tektonski pomaci, ali će biti spori i jasni koraci.

Slovenija može biti džoker vinske Europe. Ako Čeferin može voditi UEFA-u, mogao bi se naći i slovenski lider koji bi pokazao smjer u europskom vinarstvu. Istina je da je naših 15.000 hektara vinograda malo, pa ne možemo biti vodeća sila, ali s nekom sortom ili stilom uvijek možemo privući pozornost", zaključio je Robert Gorjak, koji je tijekom Salona od časopisa Decanter dobio i počasno priznanje – kao jedini u regiji već 15 godina surađuje s Decanterom u ulozi ocjenjivača i promotora vinske kulture.

Dragim kolegama iz Slovenije čestitam veliki jubilej i ponovno pohvaljujem odličnu organizaciju Salona, jednom od mojih omiljenih vinskih događaja u godini, a svim vinarima koji su tamo predstavili svoja vina čestitam na zasluženim priznanjima. Do iduće godine - uzdravlje!

Decanterjevi nagrajenci | Author: Peter Irman Decanterjevi nagrajenci 2024. - Asko bar foto: Peter Irman

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.