Recenzije 28. prosinca 2018.

Zadnji obilazak Adventa: Što obavezno morate isprobati, a zasigurno još niste

foto: Lidija Lončarić
gastro postao gastro.24sata.hr
Odbrojavamo zadnje dane Adventa u Zagrebu i pozdravljamo se s delicijama koje je za nas pripremala marljiva ekipa na kućicama po cijelom gradu. Još smo ih jednom obišli, pronašli novitete i donosimo vam popis jela koja trebate isprobati prije dolaska nove godine. Zapamtite, još malo pa nestalo!

Najdraža postaja Adventa, sada zasigurno već znate, za nas je definitivno Fuliranje. Bogata i nikad raznovrsnija ponuda, pristupačne cijene i dobra atmosfera ono su što nas iz tjedna u tjedan iznova tjera na Strossmayerov trg.

 

Možda vas zanima... Najbolje stvari koje morate probati na adventu! Recenzije Možda vas zanima... Advent u Zagrebu: Saznajte koji nas je desert oduševio Recenzije

 

Ovog smo puta u društvu Darka Kontina i Kasandre s bloga Forking Croatia isprobali nova jela na koja definitivno valja obratiti pažnju kod idućeg, možda i posljednjeg ovogodišnjeg, obilaska Adventa.

 

Možda vas zanima... Idemo dalje: 5+1 noviteta koje morate isprobati na Adventu Špajza

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić Salata od hobotnice (45 kn) i inćuni na dva načina (40 kn), Fermaj Tovara

Kućica Ferman Tovara od Badnjaka je u ponudu uvela morske specijalitete za prste polizati. Salata od hobotnice s rajčicama, maslinama i celerom divno je začinjena, dok su inćuni na posteljici od rukole idealan snack prije nekog većeg glavnog jela. Uz inćune smo zatražili i kruh i smazali ih u rekordnom roku.

„Marinirani i slani inćuni su odlični, dodao bi još malo soka od limuna, ali uz ovaj topli kruh, ovo je super zimska hrana u Dalmaciji i baš je gušt isprobati tako nešto i ovdje. Super mi je što ima puno kapule“, komentirao je Ribafish.

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić  | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

Sarma s raclette sirom, St. Moritz, 50 kn

Iako pomalo skeptične u početku, ovaj nas je najnoviji spoj okusa na St. Moritz kućici na kraju baš sve oduševio. Kiselina iz sarme divno se sljubljuje sa švicarskim topljenim sirom i to je sve što trebate znate. Otvorite oči, srce i usta, sarmu u ovakvom izdanju zasigurno još niste isprobali, a definitivno bi trebali.

„Ovo je tako fino, čestitam kreatorima ovog jela, baš jako fino“, rekao je Darko s oduševljenjem.

„Dosta me brinula ova kombinacija kiselog zelja i sira, ali ovo je zbilja jako fino. Zelje nije jako kiselo i odlično se slaže“, dodala je Kasandra. 

„Iznenađenje dana, kakva kombinacija, kakvi okusi. Meso je fino rahlo, pecivo odlično, a raclette divno zaokružuje kombinaciju. Ma savršeno“, složili su se na kraju Ribafish i Lidija.

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić


Lola do Tokya burger, Lola bar Hvar, 59 kn

Već smo vam otkrili kako je Lola bar jedan od naših ovogodišnjih favorita, pa ništa manje od slasnog nismo ni očekivali. Ovog su nas puta iznenadili super aromatičnim burgerom s brdom začina, sriracha majonezom i drugim čudima. Meso je sočno, fantastično, brioche pecivo meko, a priloga ima taman. Uz hrskavi čips od batata – pun pogodak!

„Kad sam bio u Tokiju nisam jeo ništa osim mesnog doručka i sardina tako da je meni ovo baš dobro. Batat je odličan, umak nije premastan, osjeti se i češnjak što mi je super“, bio je Ribafishev komentar.

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić


Salchichas Navidenas Beef, El Toro, 45 kn

Ako su vam dosadile klasične kobasice, imamo čak nekoliko genijalnih ideja. Jedna je svakako i slastan šiš ćevap s prženim lukom, sjajnim umacima, bučinim sjemenkama, kukuruzom i grahom iz El Tora. Darko je ovu neobičnu kobasicu nazvao savršenim comfort foodom, a mi se u potpunosti slažemo. Dodali bismo još i da je prava šteta što Advent tako kratko traje, ovo bismo mogli jesti baš čitavu zimu.

„Hrskavo, sočno, mesno, slano, kiselo, sve što treba biti. Nemam baš nikakvih kritika. Da košta 100 kuna, uzeo bih odmah dva, eto toliko mi je dobro. Savršeni zimski comfort food“, oduševljeno je komentirao Darko Kontin.

„Slažem se s Darkom, ovo je odlično. Grah, kukuruz, hrskavi prženi luk i onda iznenađenje u obliku šiš ćevapa, mljac, ovo je baš za prste polizati“, rekla je Lidija.

„Meso je savršeno, a kombinacija povrća još bolja. Super osmišljeno“, dodala je na kraju jednako zadovoljna Kasandra.

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 

Pork Bun, Time, 25 kn

Mala, ali simpatična i nevjerojatno ukusna porcija carskog mesa s istočnjačkim dodacima u bijelom pecivu pripremljenom na pari nešto je posve drugačije od svega što smo do sada isprobali. Meso je lijepo pripremljeno, pecivo meko i sočno, a dodaci na divan način zaokružuju cijelu porciju. Mali nedostatak jest premala porcija, ovog bismo mogli pojesti još puno više.

„Meso je fino, malo je slatkasto, kao desert od svinje. Izgleda kao poljubac jedne od lutaka iz Muppet showa“,  rekao je Ribafish i ostatak ekipe ostavio bez riječi.

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 

Sendvič s mesnim sirom (Leverost Sandwich), Mr. Bjorg, 45 kn

Jednostavno, nježno, ali simpatično jelo u muškom je dijelu degustatora probudilo instantnu nostalgiju za studentskim danima. Na kućici su nam rekli kako mesni sir pripremaju od šunke i sira spojenih u jednu pljeskavicu, a zatim sve zajedno pakiraju u meka brioche peciva. 

„Mene ovo podsjeća na studentske dane, ali na onaj pozitivan način“, rekao je Darko, dok je Ribafish dodao kako ga sendvič s mesnim sirom podsjeća na nekadašnji Hamby te mu se čini kao odlična hrana za mamurluk.

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić


Ružičasta hrenovka, Atelier Køkken

Još jedna skandinavska delicija dolazi iz kućice Atelier Køkken. Ružičasta kobasica obojena sokom od cikle u mekom hot dog pecivu s hrskavim lukom i kiselim krastavcima zapravo je poprilično jednostavno i ukusno jelo. Najveći plus dajemo poštenoj dozi prženog luka, a ni protiv simpatične ružičaste kobasice nismo se bunili. Naprotiv, iako već poprilično siti, ovo smo jelo smazali u dvije minute.

„Zgodan twist na klasičan hot dog. Fino, čips od luka je odličan dodatak, a hrenovka je isto odlična“, složili su se Darko i Ribafish.

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

Brule, Buffalo

Osim odličnog kuhanog vina, ginova i rakija, na kućici Buffalo možete isprobati i sjajan spoj pasiranih jabuka, cimeta i začina te ruma u toplom napitku koji grije dušu i tijelo. Ako baš želite, pripremiti vam ga mogu i bez alkohola, no svakako preporučujemo isprobavanje kompletnog pića. Vjerujte, vratit ćete se po još.

„Fino mi je, nemam što drugo za dodati“, kratka i jasna bila je Kasandra, a Ribafish dodao kako ga piće podsjeća na jako ukusan alkoholni kompot.

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

Na Fuliranju se družimo do 1. siječnja pa svakako požurite po svoju dozu ovih sjajnih delicija. Vidimo se!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.