gastro postao
Nadjev od orašastih plodova, mirisni cimet i klinčić tajna su armenske baklave
Vrijeme pripreme: do 60 min
Broj porcija: 25
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 176
Potrebno vam je
- 400 g tijesto za baklavu
- 200 g orah, suhi
- 200 g pistacije
- 60 ml mlijeko kravlje ( 3.3% masti )
- 60 ml sok od limete
- 100 g maslac, slani
- 100 g badem, oljušteni suhi
- 2 kom bjelanjak kokošji
- 1 žličica mljeveni cimet
- 250 g šećer, kristal
- 1 žličica klinčići
Priprema
- Razrežite tijesto za savijače tako da oblikom odgovaraju limu za pečenje. Zamotajte ih u vlažnu krpu i ostavite sa strane.
- Usitnite bademe i orahe te pistacije, ali na malo krupnije komadiće. Istucite bjelanjke u snijeg pa dodajte med, orašaste plodove, cimet i klinčiće. Namastite lim za pečenje maslacem pa naizmjenično redajte tijesto za savijače i smjesu s orašastim plodovima. Zagrijte pećnicu na 200°c i pecite baklavu 30 minuta.
- U međuvremenu pomiješajte šećer i vodu te kuhajte minutu. Maknite s vatre i dodajte sok od limete. Kad je baklava pečena, prelijte je sirupom.