Palenta može biti prilog ili glavno jelo, ali i slani doručak uz primjerice grčki jogurt, i neizostavan je dio hrvatske tradicijske kuhinje
Nekada skromna hrana, danas je dio moderne gastronomije. Palenta je jelo naših starih i bila je uobičajen obrok na stolovima siromašnijih obitelji. U Hrvatskoj je poznato više od 30-ak naziva za ovo jednostavno jelo, a najčešće se mogu čuti: žganci, palenta i - pura.
Od popularne palente s mlijekom iz djetinjstva do kombinacije palente i gulaša u kojoj uživamo kao odrasli, to je namirnica na koju uvijek možeš računati. U osnovi palenta je samo obična kukuruzna kaša, ali s raznim začinima postaje odličan prilog ili samostalno jelo.
Jednostavni sastojci koje zasigurno imaš kod kuće i 15 minuta vremena bit će dovoljni za pripremu palente s ružmarinom i češnjakom. Ovo brzinsko, jednostavno jelo možeš poslužiti kao prilog, a može biti i doručak ili lagana večera.
Recept za palentu s ružmarinom i češnjakom je u nastavku...
Kukuruzna krupica - sunce u tanjuru
foto: Laura Adai/Unsplash
Ne gasi ekran dok kuham
Palenta s ružmarinom i češnjakom
3 MIN
pripreme
22 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Povrtni temeljac
4
šalica
Kukuruzna krupica
1
šalica
Češnjak
4
režanj
Ružmarin
1
žlica
Sol
1
žličica
Papar
0,50
žličica
Postupak
U lonac ubaci temeljac, nasitno nasjeckani češnjak i ružmarin i nakon što zakuha, pusti da kuha na laganoj vatri još 10 minuta dok se svi okusi ne sjedine.
Dodaj palentu i dobro promiješaj. Poklopi i ostave da kuha na srednje jakoj vatri oko 10 minuta, uz povremeno miješanje,.
Promiješaj palentu. Po želji dodaj još vode ako želiš rjeđu palentu.
Dodaj soli prema ukusu, a možeš dodati i još ružmarina te svježe mljevenog papra.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.