gastro postao
“Sfiha”, “esfiha” ili “sfirra” arapsko je jelo slično pizzi koje su u južnu ameriku donijeli imigranti pa se otad smatra brazilskim jelom. Arapski se utjecaj vidi u začinima koji se dodaju poput cimeta ili kumina. To je zapravo mljeveno meso umotano u tijesto ili okruglo razvaljano tijesto nadjeveno mesom poput pizze.
Vrijeme pripreme: do 90 min
Broj porcija: 3
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 304
Tijesto
- 1 šalica voda
- 2.25 mala žlica suhi kvasac
- 3 šalica pšenično brašno, bijelo
- 1 mala žlica šećer, kristal
- 2 žlica maslac, neslani
- 1 kom jaje kokošje
Nadjev
- 1 žlica ulje suncokretovo
- 1 kom luk ,crveni
- 1 kom rajčica, crvena
- 1 kom crvena paprika
- 0.25 mala žlica mljeveni cimet
- 0.25 mala žlica klinčići u prahu
- 0.25 mala žlica kumin, mljeveni
- 450 g mljeveno meso
- 1 mala žlica majčina dušica
- sol
- papar
Priprema
- Pomiješajte kvasac s vodom i ostavite da se zapjeni. U multipraktiku pomiješajte brašno, šećer i sol pa dodajte margarin i jaje. Miksajte dok se sve ne sjedini. Ako je presuho, dodajte malo vode.
- Umijesite tijesto dok ne postane elastično. Podijelite na deset jednakih komada pa razvaljajte u krug. Ostavite na toplom tri sata.
- Nakon dva i pol sata ugrijte ulje u tavi pa popržite luk dok ne dobije zlatnu boju. Umiješajte rajčicu i papriku te pržite još pet minuta. Dodajte cimet, klinčiće i kumin. Pržite dok ne puste aromu.
- Umiješajte meso, majčinu dušicu, sol i papar. Pržite 20 minuta.
- Ugrijte pećnicu na 170°c. U sredinu svakoga komada tijesta stavite malo nadjeva i preklopite tri strane tijesta prema sredini. Pecite 45 minuta.
Izvor Skuhatćute