Recepti 13. listopada 2014.

Artičoke "a la polita"

gastro postao gastro.24sata.hr
Kuhane artičoke s povrćem pravi su proljetni užitak

Vrijeme pripreme: do 45 min

Broj porcija: 6

Težina pripreme: Jednostavno

Kalorija po osobi: 241

Potrebno vam je

  • 6 kom artičoka (listovi i srce)
  • 125 ml ulje maslinovo
  • 125 g ljutika
  • 30 g kopar
  • 450 g mrkva, crvena
  • 12 kom krumpir, mladi
  • 1 kom limun
  • sol
  • svježe mljeveni papar
  • 12 kom lučice
  • 2 žlica kukuruzni škrob

Priprema

  1. Pripremite srca artičoka. Skinite vanjske listove i odrežite dno. Odrežite trećinu vrha artičoke i izdubite sredinu. Razrežite na polovine. Stavite u zdjelu hladne vode u koju ste istisnuli limun kako ne bi došlo do promjene boje.
  2. U velikoj tavi zagrijte polovicu ulja. Dodajte nasjeckanu ljutiku i kopar, pirjajte dok omekša.
  3. U križ zarežite dno lučica i stavite u tavu. Dodajte mrkvice i krumpire, sok limuna, preostalo ulje, sol, papar i dovoljno vode da sve prekrije te kuhajte 15 minuta.
  4. Srca artičoka stavite povrh povrća i kuhajte daljnjih 15 minuta tj. dok ne omekšaju.
  5. Kuhano povrće premjestite na ugrijani pladanj. Lijepo aranžirajte i držite na toplom.
  6. Probajte tekućinu u kojoj se povrće kuhalo, po ukusu dodajte soli, papra i limunovog soka. Uspite mljeveni aru-korijen ili škrobno brašno i zagrijavajte miješajući dok se sos ne zgusne. Žlicom prelijte preko povrća.

Kuhane artičoke s povrćem pravi su proljetni užitak

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.