gastro postao
Kuhane artičoke s povrćem pravi su proljetni užitak
Vrijeme pripreme: do 45 min
Broj porcija: 6
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 241
Potrebno vam je
- 6 kom artičoka (listovi i srce)
- 125 ml ulje maslinovo
- 125 g ljutika
- 30 g kopar
- 450 g mrkva, crvena
- 12 kom krumpir, mladi
- 1 kom limun
- sol
- svježe mljeveni papar
- 12 kom lučice
- 2 žlica kukuruzni škrob
Priprema
- Pripremite srca artičoka. Skinite vanjske listove i odrežite dno. Odrežite trećinu vrha artičoke i izdubite sredinu. Razrežite na polovine. Stavite u zdjelu hladne vode u koju ste istisnuli limun kako ne bi došlo do promjene boje.
- U velikoj tavi zagrijte polovicu ulja. Dodajte nasjeckanu ljutiku i kopar, pirjajte dok omekša.
- U križ zarežite dno lučica i stavite u tavu. Dodajte mrkvice i krumpire, sok limuna, preostalo ulje, sol, papar i dovoljno vode da sve prekrije te kuhajte 15 minuta.
- Srca artičoka stavite povrh povrća i kuhajte daljnjih 15 minuta tj. dok ne omekšaju.
- Kuhano povrće premjestite na ugrijani pladanj. Lijepo aranžirajte i držite na toplom.
- Probajte tekućinu u kojoj se povrće kuhalo, po ukusu dodajte soli, papra i limunovog soka. Uspite mljeveni aru-korijen ili škrobno brašno i zagrijavajte miješajući dok se sos ne zgusne. Žlicom prelijte preko povrća.
Kuhane artičoke s povrćem pravi su proljetni užitak