gastro postao
                                            
                                        
                                    Saznajte tajnu najukusnijeg bureka
                                
                                
                                    
                                
                                Vrijeme pripreme: do 60 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 289
Potrebno vam je
- 600 g glatko brašno
 - 3 dl voda
 - 0.50 dl ulje suncokretovo
 - sol
 - 600 g mljeveno meso
 - 1 kom luk ,crveni
 - svježe mljeveni papar
 - mješavina suhih začina
 
Priprema
- Prosijte brašno, posolite ga pa napravite rupu u sredini. Jednom rukom dolijevajte vodu, a drugom rukom, kao da čupkate brašno, lagano pravite kuglu. Kad je glatka, podijelite je u dva dijela, nauljite i ostavite pet minuta da se “odmori”.
 - Za nadjev nasjeckajte luk i sa začinima dodajte u meso. Valjkom razvaljajte tijesto na krug debeo tri mm, nauljite i ostavite da se “odmori” još pet minuta. Bez straha vrhovima prstiju vucite tijesto preko rubova stola pa ga nadjenite uz rubove. Zatim, podižući stolnjak, zamotajte tijesto uzduž najdužih stranica u nešto što nalikuje na pletenicu.
 - Pažljivo prenesite u nauljeni lim za pečenje i odmah motajte u oblik puževe kućice. Stavite u pećnicu na najvišu temperaturu, ali samo prvih 10 min da se malo zapeče. Zatim smanjite na 200°c i pecite dok ne dobije lijepu boju sa svih strana.
 
Izvor Skuhatćute