gastro postao
Saznajte tajnu najukusnijeg bureka
Vrijeme pripreme: do 60 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 289
Potrebno vam je
- 600 g glatko brašno
- 3 dl voda
- 0.50 dl ulje suncokretovo
- sol
- 600 g mljeveno meso
- 1 kom luk ,crveni
- svježe mljeveni papar
- mješavina suhih začina
Priprema
- Prosijte brašno, posolite ga pa napravite rupu u sredini. Jednom rukom dolijevajte vodu, a drugom rukom, kao da čupkate brašno, lagano pravite kuglu. Kad je glatka, podijelite je u dva dijela, nauljite i ostavite pet minuta da se “odmori”.
- Za nadjev nasjeckajte luk i sa začinima dodajte u meso. Valjkom razvaljajte tijesto na krug debeo tri mm, nauljite i ostavite da se “odmori” još pet minuta. Bez straha vrhovima prstiju vucite tijesto preko rubova stola pa ga nadjenite uz rubove. Zatim, podižući stolnjak, zamotajte tijesto uzduž najdužih stranica u nešto što nalikuje na pletenicu.
- Pažljivo prenesite u nauljeni lim za pečenje i odmah motajte u oblik puževe kućice. Stavite u pećnicu na najvišu temperaturu, ali samo prvih 10 min da se malo zapeče. Zatim smanjite na 200°c i pecite dok ne dobije lijepu boju sa svih strana.
Izvor Skuhatćute