gastro postao
Slatka pita s orasima jedna je od najstarijih turskih slastica, a i danas zauzima posebno mjesto za blagdanskim stolovima
Vrijeme pripreme: do 60 min
Broj porcija: 20
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 160
Tijesto
- 100 g maslac, neslani
Nadjev
- 120 g orah, suhi
- 120 g bademi,mljeveni
- 50 g šećer, kristal
Sirup
- 175 ml voda
- 2 žlica limunov sok
- kardamon u prahu
Potrebno vam je
- 250 g tijesto za savijače
Priprema
- Za tijesto prerežemo listove po širini i dužini. Lagano otopimo maslac da se izdvoji sirutka. Oprezno ulijemo masnoću u zdjelu, a sirutku lagano oberemo.
- Namastimo lim i obložimo papirom za pečenje. Za nadjev pomiješamo nasjeckane orahe, bademe i šećer. Polovicu listova složimo u lim. Prethodno svaki list premažemo maslacem.
- Nanesemo nadjev i složimo ostale listove na isti način. Gornji list tanko premažemo masnoćom od maslaca. Složeno tijesto narežemo na uske komade i stavimo peći na 200°C oko 25 minuta.
- Pet minuta prije završetka pečenja skuhamo sirup. Vodu, šećer, limunov sok i zeleni kardamom zagrijavamo u loncu dok se šećer ne otopi. Zatim kuhamo smjesu još oko pet minuta na laganoj vatri. Maknemo zeleni kardamom.
- Odložimo lim na kuhinjsku rešetku. Odmah išaramo kolač vrućim sirupom i ostavimo najmanje sat vremena da se ohladi. Pospite mljevenim pistacijama.
Izvor 24 sata