Recepti 03. listopada 2014.

Baklava

Baklava
gastro postao gastro.24sata.hr
Slatka pita s orasima jedna je od najstarijih turskih slastica, a i danas zauzima posebno mjesto za blagdanskim stolovima

Vrijeme pripreme: do 60 min

Broj porcija: 20

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 160

Tijesto

  • 100 g maslac, neslani

Nadjev

  • 120 g orah, suhi
  • 120 g bademi,mljeveni
  • 50 g šećer, kristal

Sirup

  • 175 ml voda
  • 2 žlica limunov sok
  • kardamon u prahu

Potrebno vam je

  • 250 g tijesto za savijače

Priprema

  1. Za tijesto prerežemo listove po širini i dužini. Lagano otopimo maslac da se izdvoji sirutka. Oprezno ulijemo masnoću u zdjelu, a sirutku lagano oberemo.
  2. Namastimo lim i obložimo papirom za pečenje. Za nadjev pomiješamo nasjeckane orahe, bademe i šećer. Polovicu listova složimo u lim. Prethodno svaki list premažemo maslacem.
  3. Nanesemo nadjev i složimo ostale listove na isti način. Gornji list tanko premažemo masnoćom od maslaca. Složeno tijesto narežemo na uske komade i stavimo peći na 200°C oko 25 minuta.
  4. Pet minuta prije završetka pečenja skuhamo sirup. Vodu, šećer, limunov sok i zeleni kardamom zagrijavamo u loncu dok se šećer ne otopi. Zatim kuhamo smjesu još oko pet minuta na laganoj vatri. Maknemo zeleni kardamom.
  5. Odložimo lim na kuhinjsku rešetku. Odmah išaramo kolač vrućim sirupom i ostavimo najmanje sat vremena da se ohladi. Pospite mljevenim pistacijama.

Izvor 24 sata

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.