gastro postao
Slatka pita s orasima jedna je od najstarijih turskih slastica, a i danas zauzima posebno mjesto za blagdanskim stolovima
Vrijeme pripreme: do 60 min
Broj porcija: 20
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 160
Tijesto
- 100 g maslac, neslani
Nadjev
- 120 g orah, suhi
- 120 g bademi,mljeveni
- 50 g šećer, kristal
Sirup
- 175 ml voda
- 2 žlica limunov sok
- kardamon u prahu
Potrebno vam je
- 250 g tijesto za savijače
Priprema
- Za tijesto prerežemo listove po širini i dužini. Lagano otopimo maslac da se izdvoji sirutka. Oprezno ulijemo masnoću u zdjelu, a sirutku lagano oberemo.
- Namastimo lim i obložimo papirom za pečenje. Za nadjev pomiješamo nasjeckane orahe, bademe i šećer. Polovicu listova složimo u lim. Prethodno svaki list premažemo maslacem.
- Nanesemo nadjev i složimo ostale listove na isti način. Gornji list tanko premažemo masnoćom od maslaca. Složeno tijesto narežemo na uske komade i stavimo peći na 200°C oko 25 minuta.
- Pet minuta prije završetka pečenja skuhamo sirup. Vodu, šećer, limunov sok i zeleni kardamom zagrijavamo u loncu dok se šećer ne otopi. Zatim kuhamo smjesu još oko pet minuta na laganoj vatri. Maknemo zeleni kardamom.
- Odložimo lim na kuhinjsku rešetku. Odmah išaramo kolač vrućim sirupom i ostavimo najmanje sat vremena da se ohladi. Pospite mljevenim pistacijama.
Izvor 24 sata
bademi
zeleni kardamon
orasi
slastice
šećer
listovi za savijaču
kuhanje
ručak
večera
hladna priprema
desert
niskokaloricna prehrana
jesen
zima
slastica
proljeće
ljeto
pečenje