gastro postao
Pripremite poznatu poslasticu i uživajte u jedinstvenom okusu baklave
Vrijeme pripreme: do 120 min
Broj porcija: 25
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 177
Baklava
- 250 g tijesto za savijače
- 100 g maslac, slani
Nadjev
- 100 g orah, suhi
- 120 g bademi,mljeveni
- 100 g pistacije
- 50 g šećer, kristal
Sirup
- 175 ml voda
- 200 g šećer, kristal
- 2 žlica limunov sok
- kardamon
Priprema
- Prerežite listove po širini i dužini. Otopite maslac pa masnoću ulijte u zdjelu. Lim za pečenje namastite i obložite papirom.
Listovi tijesta brzo se suše pa dok slažete baklavu, držite ih pokrivene i složite baklavu što prije. Uvijek ravnomjerno premažite listove maslacem te baklavu obvezno narežite prije pečenja kako se ne bi mrvila i pucala poslije.
- Za nadjev pomiješajte nasjeckane orahe, bademe, pistacije i šećer. Polovicu listova složite u lim, no prije svaki list premažite maslacem. Nanesite nadjev i složite ostale listove na isti način. Gornji list premažite masnoćom od maslaca.
- Složeno tijesto narežite na komade i pecite 25 min na 200°C. Pet minuta prije kraja pripremite sirup.
- U loncu zagrijavajte vodu, šećer, limunov sok i kardamon dok se šećer ne otopi. Kuhajte sve oko pet min. Maknite kardamon. Polijte baklavu vrućim sirupom i obilno pospite nasjeckanim pistacijama.
Izvor Skuhatćute