Recepti 13. listopada 2014.

Beze tortice s narančom

Beze tortice s narančom
gastro postao gastro.24sata.hr
Osvježavajuće tortice pripremila je naša blogerica Tatjana

Vrijeme pripreme: do 120 min

Broj porcija: 8

Težina pripreme: Složeno

Kalorija po osobi: 456

Beze

  • 4 kom bjelanjak kokošji
  • 180 g šećer, kristal
  • 1 mala žlica ekstrakt vanilije
  • 1 mala žlica limunov sok

Krema od naranče

  • 4 kom žumanjak kokošji (sirovi )
  • 150 g šećer, kristal
  • 100 ml sok od naranče (prirod. svježi)
  • 120 g maslac, neslani

Chantilly krema

  • 300 ml vrhnje za šlag
  • 0.50 žlica šećer, u prahu
  • 0.50 mala žlica ekstrakt vanilije

Priprema

  1. Pećnicu ugrijati na 130°C. Lim obložiti papirom za pečenje.
  2. Bjelanjcima dodati prstohvat soli i istući ih u čvrsti snijeg. Dodati vaniliju i postupno dodavati šećer, neprestano miješajući mikserom još nekoliko minuta, dok smjesa ne postane glatka i sjajna.
  3. Smjesom od bjelanjaka napuniti slastičarsku vrećicu. Na lim za pečenje rasporediti 8-10 podjednakih „tortica“ od bjelanjaka i staviti u zagrijanu pećnicu. Peći/sušiti 60-80 minuta na 130°C.
  4. Isključiti pećnicu, malo otvoriti vrata pećnicei ostaviti da se beze podloge/kore polako ohlade. Ohlađene beze kore pažljivo odvojiti od papira za pečenje.
  5. Žumanjke i šećer pjenasto izmiješati mikserom, kada smjesa postane blijeda staviti na posudu s vrućom vodom i kremu kuhati na pari (pazeći da dno posude s kremom ne dodoiruje vodu). Nakon 10ak minuta dodati procijeđeni sok od naranče i nastaviti kuhati dok se krema malo ne zgusne. Ohladiti.
  6. Maslac pjenaste izraditi pa umiješati mikserom u ohlađenu kremu. Kremu ostaviti u hladnjaku da se zgusne.
  7. Kremom od naranče napuniti slastičarsku vrećicu pa kremu nanijeti na potpuno ohlađene beze kore.
  8. Hladno slatko vrhnje istući mikserom na najvećoj brzini, dodati vaniliju i šećer u prahu pa miksati još dok krema ne bude dovoljno gusta.
  9. Chantilly kremom napuniti slastičarsku vrećicu pa nanijeti na svaku torticu, preko kreme od naranče. Tortice staviti u hladnjak i hladiti minimalno 3-4 sata a najbolje ih je ostaviti u hladnjaku tijekom noći i poslužiti sljedeći dan.
  10. Po želji, tortice možete poslužiti s filetiranom narančom.

Osvježavajuće tortice pripremila je naša blogerica Tatjana

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.