gastro postao
Osvježavajuće tortice pripremila je naša blogerica Tatjana
Vrijeme pripreme: do 120 min
Broj porcija: 8
Težina pripreme: Složeno
Kalorija po osobi: 456
Beze
- 4 kom bjelanjak kokošji
- 180 g šećer, kristal
- 1 mala žlica ekstrakt vanilije
- 1 mala žlica limunov sok
Krema od naranče
- 4 kom žumanjak kokošji (sirovi )
- 150 g šećer, kristal
- 100 ml sok od naranče (prirod. svježi)
- 120 g maslac, neslani
Chantilly krema
- 300 ml vrhnje za šlag
- 0.50 žlica šećer, u prahu
- 0.50 mala žlica ekstrakt vanilije
Priprema
- Pećnicu ugrijati na 130°C. Lim obložiti papirom za pečenje.
- Bjelanjcima dodati prstohvat soli i istući ih u čvrsti snijeg. Dodati vaniliju i postupno dodavati šećer, neprestano miješajući mikserom još nekoliko minuta, dok smjesa ne postane glatka i sjajna.
- Smjesom od bjelanjaka napuniti slastičarsku vrećicu. Na lim za pečenje rasporediti 8-10 podjednakih „tortica“ od bjelanjaka i staviti u zagrijanu pećnicu. Peći/sušiti 60-80 minuta na 130°C.
- Isključiti pećnicu, malo otvoriti vrata pećnicei ostaviti da se beze podloge/kore polako ohlade. Ohlađene beze kore pažljivo odvojiti od papira za pečenje.
- Žumanjke i šećer pjenasto izmiješati mikserom, kada smjesa postane blijeda staviti na posudu s vrućom vodom i kremu kuhati na pari (pazeći da dno posude s kremom ne dodoiruje vodu). Nakon 10ak minuta dodati procijeđeni sok od naranče i nastaviti kuhati dok se krema malo ne zgusne. Ohladiti.
- Maslac pjenaste izraditi pa umiješati mikserom u ohlađenu kremu. Kremu ostaviti u hladnjaku da se zgusne.
- Kremom od naranče napuniti slastičarsku vrećicu pa kremu nanijeti na potpuno ohlađene beze kore.
- Hladno slatko vrhnje istući mikserom na najvećoj brzini, dodati vaniliju i šećer u prahu pa miksati još dok krema ne bude dovoljno gusta.
- Chantilly kremom napuniti slastičarsku vrećicu pa nanijeti na svaku torticu, preko kreme od naranče. Tortice staviti u hladnjak i hladiti minimalno 3-4 sata a najbolje ih je ostaviti u hladnjaku tijekom noći i poslužiti sljedeći dan.
- Po želji, tortice možete poslužiti s filetiranom narančom.
Osvježavajuće tortice pripremila je naša blogerica Tatjana