gastro postao
Ovaj sočan kolač bit će poseban zbog orašastih aroma koje mu daje smeđi maslac, ali i hrskavih komadića oraha, badema ili lješnjaka.
Pripremite smeđi maslac koji će kolaču dati nove, orašaste okuse, a zatim sve zajedno upotpunite sjeckanim jabukama i orasima, bademima ili lješnjacima.
U smjesu za kolač možete ubaciti i koju kap omiljenog alkohola, ali i začine poput cimeta i klinčića s kojima se jabuke savršeno slažu.
Ovaj kolač možete pripremiti u obliku kruha te ga poslužiti uz omiljeni džem, ali i kao klasičan okrugli kolač, pa ga zatim upotpuniti kuglicom sladoleda, tučenim slatkim vrhnjem ili sličnim dodacima po samo vašem guštu.
Potrebno vam je:
- 120 g maslaca
- 100 g smeđeg šećera
- 100 g bijelog šećera
- 2 jaja
- 130 g brašna
- 60 g integralnog brašna
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 2 žličice praška za pecivo
- 3 žlice kiselog vrhnja
- 3 žlice brandyja ili drugog alkohola po želji
- 3 jabuke
- 3 žlice sjeckanih oraha, badema ili lješnjaka
- Prstohvat cimeta
- Prstohvat soli
Priprema:
- Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva.
- U posudu ubacite maslac, pustite da se otopi pa ga zagrijavajte sve dok ne poprimi zlatnu boju. Budite pažljivi kako maslac ne bi zagorio i postao gorak.
- Kada ste zadovoljni bojom, ubacite ga u posudu, dodajte mu šećer, smeđi šećer i jaja pa sve dobro izmiksajte.
- Dodajte bijelo i integralno brašno, prstohvat soli i cimeta.
- Dobro pomiješajte, a zatim ubacite kiselo vrhnje.
- Dodajte i brandy ili drugi alkohol po želji, ekstrakt vanilije, jabuke sjeckane na kockice i orahe, lješnjake ili bademe koje ste prethodno nasjeckali.
- Smjesu dobro pomiješajte kako bi se svi sastojci povezali.
- Dobivenu smjesu prebacite u posudu za pečenje koju ste premazali maslacem i pecite oko sat vremena.
- Kolač svakako ohladite prije posluživanja.
U slast!