Tart možda nije standardni izbor za blagdane, ali ova varijanta s brusnicama i bijelom čokoladom će se savršeno uklopiti!
Tart je odličan način za impresionirati goste na Božić, unatoč tome što priprema ne mora biti zahtjevna niti podrazumijeva vrhunske slastičarske vještine. Ovaj tart od brusnice i bijele čokolade apsolutno spada u kategoriju lako izvedivog, a izgledat će apsolutno fantastično na blagdanskom stolu i svi će ga gosti hvaliti.
Podlogu pripremi unaprijed
Dobra je vijest da sve 3 komponente možeš napraviti unaprijed. Podlogu možeš zamrznuti, a nadjev od brusnica i ganache mogu stajati u hladnjaku do tjedan dana. Čuvaj ih u zatvorenoj posudi omotanoj folijom, kako ne bi pokupile aromu drugih namirnica iz hladnjaka, i sastavi tart večer prije posluživanja.
Naravno, umjesto podloge od graham krekera, možeš napraviti i podlogu od keksa s maslacem ili pak od mljevenih lješnjaka. Bitno je da tart dobro rashladiš prije posluživanja, kako se podloga ne bi rasipala i nadjev iscurio. U slast!
Tart od brusnica i bijele čokolade
foto: Unsplash+
Ne gasi ekran dok kuham
Tart od brusnica i bijele čokolade
32 MIN
pripreme
25 MIN
kuhanja
12
porcija
SREDNJE
PODLOGA
Sastojci
Graham krekeri
180
g
Maslac
4
žlica
Šećer
2
žlica
NADJEV OD BRUSNICA
Sastojci
Brusnice
350
g
Šećer
100
g
Gustin (Kukuruzni Škrob)
2
žličica
Voda
120
ml
GANACHE OD BIJELE ČOKOLADE
Sastojci
Bijela čokolada
350
g
Slatko vrhnje
125
ml
Maslac
4
žlica
Postupak
Najprije napravi podlogu. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Maslac, krekere i šećer ubaci u multipraktik i usitni. Prebaci smjesu na namašćeni kalup za tart promjera 23 cm i utisni čašom.
Peci otprilike 8 minuta, dok ne poprimi zlatnu boju, pa pusti da se podloga u potpunosti ohladi.
Napravi nadjev od brusnica. Pomiješaj svježe ili zamrznute (ne sušene!) brusnice, šećer, gustin i vodu i stavi ih na vatru. Kad proključa, smanji vatru i kuhaj 10-ak minuta.
Drvenom žlicom miješaj i gnječi brusnice, kako ne bi ostali preveliki komadi. Pusti da se nadjev u potpunosti ohladi.
Na kraju pripremi ganache. Zagrij vrhnje i maslac pa ih prelij preko nasjeckane čokolade. Pusti da odstoji minutu, a zatim miješaj dok se sva čokolada ne rastopi.
Premaži nadjev od brusnica preko podloge od krekera, zagladi i prelij ganacheom.
Tart bi trebao stajati u hladnjaku preko noći. Prije serviranja ga ukrasi svježim brusnicama!
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.