Recepti Božić 23. prosinca 2024.

SLATKI BOŽIĆ Tart od brusnica i bijele čokolade

Božić
32 MIN
25 MIN
12
SREDNJE
Tart od brusnica i bijele čokolade
Tart od brusnica i bijele čokolade
foto: Unsplash+
Tart možda nije standardni izbor za blagdane, ali ova varijanta s brusnicama i bijelom čokoladom će se savršeno uklopiti!

Tart je odličan način za impresionirati goste na Božić, unatoč tome što priprema ne mora biti zahtjevna niti podrazumijeva vrhunske slastičarske vještine. Ovaj tart od brusnice i bijele čokolade apsolutno spada u kategoriju lako izvedivog, a izgledat će apsolutno fantastično na blagdanskom stolu i svi će ga gosti hvaliti. 

Podlogu pripremi unaprijed

Dobra je vijest da sve 3 komponente možeš napraviti unaprijed. Podlogu možeš zamrznuti, a nadjev od brusnica i ganache mogu stajati u hladnjaku do tjedan dana. Čuvaj ih u zatvorenoj posudi omotanoj folijom, kako ne bi pokupile aromu drugih namirnica iz hladnjaka, i sastavi tart večer prije posluživanja. 

Cupcakes s narom Možda vas zanima... Cupcakes s narom na blagdanskom jelovniku Recepti

Naravno, umjesto podloge od graham krekera, možeš napraviti i podlogu od keksa s maslacem ili pak od mljevenih lješnjaka. Bitno je da tart dobro rashladiš prije posluživanja, kako se podloga ne bi rasipala i nadjev iscurio. U slast!

 | Author: Unsplash+ Tart od brusnica i bijele čokolade foto: Unsplash+

Ne gasi ekran dok kuham

Tart od brusnica i bijele čokolade
32 MIN
pripreme
25 MIN
kuhanja
12
porcija
SREDNJE
PODLOGA
Sastojci
  • Graham krekeri 180 g
  • Maslac 4 žlica
  • Šećer 2 žlica
NADJEV OD BRUSNICA
Sastojci
  • Brusnice 350 g
  • Šećer 100 g
  • Gustin (Kukuruzni Škrob) 2 žličica
  • Voda 120 ml
GANACHE OD BIJELE ČOKOLADE
Sastojci
  • Bijela čokolada 350 g
  • Slatko vrhnje 125 ml
  • Maslac 4 žlica
Postupak
  1. Najprije napravi podlogu. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Maslac, krekere i šećer ubaci u multipraktik i usitni. Prebaci smjesu na namašćeni kalup za tart promjera 23 cm i utisni čašom.

    Peci otprilike 8 minuta, dok ne poprimi zlatnu boju, pa pusti da se podloga u potpunosti ohladi.


  2. Napravi nadjev od brusnica. Pomiješaj svježe ili zamrznute (ne sušene!) brusnice, šećer, gustin i vodu i stavi ih na vatru. Kad proključa, smanji vatru i kuhaj 10-ak minuta.

    Drvenom žlicom miješaj i gnječi brusnice, kako ne bi ostali preveliki komadi. Pusti da se nadjev u potpunosti ohladi.


  3. Na kraju pripremi ganache. Zagrij vrhnje i maslac pa ih prelij preko nasjeckane čokolade. Pusti da odstoji minutu, a zatim miješaj dok se sva čokolada ne rastopi.


  4. Premaži nadjev od brusnica preko podloge od krekera, zagladi i prelij ganacheom. 


  5. Tart bi trebao stajati u hladnjaku preko noći. Prije serviranja ga ukrasi svježim brusnicama!


Možda vas zanima... Slastica za sve prigode - čokoladna torta s kuhanim vinom Recepti

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 09:31 22. Prosinac 2023.

    prelijepa torta