Recepti 22. prosinca 2023.

Blagdanski tart od brusnica i bijele čokolade

Tart s brusnicama i bijelom čokoladom
Tart s brusnicama i bijelom čokoladom foto: Unsplash+
gastro postao gastro.24sata.hr
Tart možda nije standardni izbor za blagdane, ali ova varijanta s brusnicama i bijelom čokoladom će se savršeno uklopiti!

Tart je odličan način za impresionirati goste, unatoč tome što priprema ne mora biti zahtjevna niti podrazumijeva vrhunske slastičarske vještine. Ovaj tart od brusnice i bijele čokolade apsolutno spada u kategoriju lako izvedivog, a izgledat će apsolutno fantastično na blagdanskom stolu i svi će ga gosti hvaliti. 

Dobra je vijest da sve 3 komponente možeš napraviti unaprijed. Podlogu možeš zamrznuti, a nadjev od brusnica i ganache mogu stajati u hladnjaku do tjedan dana. Čuvaj ih u zatvorenoj posudi omotanoj folijom, kako ne bi pokupile aromu drugih namirnica iz hladnjaka, i sastavi tart večer prije posluživanja. 

 

Cupcakes s narom Možda vas zanima... Cupcakes s narom na blagdanskom jelovniku Recepti

 

Naravno, umjesto podloge od graham krekera, možeš napraviti i podlogu od keksa s maslacem ili pak od mljevenih lješnjaka. Bitno je da tart dobro rashladiš prije posluživanja, kako se podloga ne bi rasipala i nadjev iscurio. U slast!

 | Author: Unsplash+ Tart s brusnicama i bijelom čokoladom foto: Unsplash+

Tart od brusnica i bijele čokolade

Sastojci - za podlogu:

180 g graham krekera
4 žlice maslaca
2 žlice šećera

Sastojci - za nadjev od brusnica:

350 g brusnica
100 g šećera
2 žličice gustina
120 ml vode

Sastojci - za ganache od bijele čokolade

350 g bijele čokolade
125 ml slatkog vrhnja
4 žlice maslaca

 

Možda vas zanima... Slastica za sve prigode - čokoladna torta s kuhanim vinom Recepti

 

Postupak:

  1. Najprije napravi podlogu. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Maslac, krekere i šećer ubaci u multipraktik i usitni. Prebaci smjesu na namašćeni kalup za tart promjera 23 cm i utisni čašom. Peci otprilike 8 minuta, dok ne poprimi zlatnu boju, pa pusti da se podloga u potpunosti ohladi.
  2. Napravi nadjev od brusnica. Pomiješaj brusnice, šećer, gustin i vodu i stavi ih na vatru. Kad proključa, smanji vatru i kuhaj 10-ak minuta. Drvenom žlicom miješaj i gnječi brusnice, kako ne bi ostali preveliki komadi. Pusti da se nadjev u potpunosti ohladi.
  3. Na kraju pripremi ganache. Zagrij vrhnje i maslac pa ih prelij preko nasjeckane čokolade. Pusti da odstoji minutu, a zatim miješaj dok se sva čokolada ne rastopi.
  4. Premaži nadjev od brusnica preko podloge od krekera, zagladi i prelij ganacheom. 
  5. Tart bi trebao stajati u hladnjaku preko noći. Prije serviranja ga ukrasi svježim brusnicama!

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 09:31 22. Prosinac 2023.

    prelijepa torta