Tart je odličan način za impresionirati goste, unatoč tome što priprema ne mora biti zahtjevna niti podrazumijeva vrhunske slastičarske vještine. Ovaj tart od brusnice i bijele čokolade apsolutno spada u kategoriju lako izvedivog, a izgledat će apsolutno fantastično na blagdanskom stolu i svi će ga gosti hvaliti.
Dobra je vijest da sve 3 komponente možeš napraviti unaprijed. Podlogu možeš zamrznuti, a nadjev od brusnica i ganache mogu stajati u hladnjaku do tjedan dana. Čuvaj ih u zatvorenoj posudi omotanoj folijom, kako ne bi pokupile aromu drugih namirnica iz hladnjaka, i sastavi tart večer prije posluživanja.
Naravno, umjesto podloge od graham krekera, možeš napraviti i podlogu od keksa s maslacem ili pak od mljevenih lješnjaka. Bitno je da tart dobro rashladiš prije posluživanja, kako se podloga ne bi rasipala i nadjev iscurio. U slast!
Tart od brusnica i bijele čokolade
Sastojci - za podlogu:
180 g graham krekera
4 žlice maslaca
2 žlice šećera
Sastojci - za nadjev od brusnica:
350 g brusnica
100 g šećera
2 žličice gustina
120 ml vode
Sastojci - za ganache od bijele čokolade
350 g bijele čokolade
125 ml slatkog vrhnja
4 žlice maslaca
Postupak:
- Najprije napravi podlogu. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Maslac, krekere i šećer ubaci u multipraktik i usitni. Prebaci smjesu na namašćeni kalup za tart promjera 23 cm i utisni čašom. Peci otprilike 8 minuta, dok ne poprimi zlatnu boju, pa pusti da se podloga u potpunosti ohladi.
- Napravi nadjev od brusnica. Pomiješaj brusnice, šećer, gustin i vodu i stavi ih na vatru. Kad proključa, smanji vatru i kuhaj 10-ak minuta. Drvenom žlicom miješaj i gnječi brusnice, kako ne bi ostali preveliki komadi. Pusti da se nadjev u potpunosti ohladi.
- Na kraju pripremi ganache. Zagrij vrhnje i maslac pa ih prelij preko nasjeckane čokolade. Pusti da odstoji minutu, a zatim miješaj dok se sva čokolada ne rastopi.
- Premaži nadjev od brusnica preko podloge od krekera, zagladi i prelij ganacheom.
- Tart bi trebao stajati u hladnjaku preko noći. Prije serviranja ga ukrasi svježim brusnicama!