Ako voliš klasiku s pomakom, ova Bloody Mary punjena jaja će ti postati novi favorit i oduševiti sve za uskrsnim stolom
Punjenjajaja već su dugo klasik na svečanim stolovima, ali ova Bloody Mary verzija donosi potpuno novo (začinjeno) iskustvo. Inspirirana je koktelom Bloody Mary, a kombinira hren, koncentrat rajčice, ljuti umak, sjemenke celera i limunov sok s kremastom bazom od žumanjaka i majoneze.
Za dodatnu aromu, u igru uskače začin Old Bay (sol s aromom celera, mljevena slatka paprika, senf u prahu, mljeveni lovor, papar, cimet, muškatni oraščić i mljeveni klinčić), a završni detalj daju kiseli krastavci i listići celera.
Koktel Bloody Mary inspiracija je za ova pikantna punjena jaja
foto: The Blond Cook/Pinterest
Savršeno za druženja
Ova punjena jaja idealna su za uskrsni brunch, vikend druženja i neobvezna okupljanja ili kao zanimljivo predjelo. Priprema je jednostavna, sastojci su lako dostupni, a svaki zalogaj donosi dozu neočekivanog. Ukratko, ako voliš klasična jela s neočekivanim okusima, ova verzija će ti se sigurno svidjeti.
Ne gasi ekran dok kuham
Bloody Mary punjena jaja
20 MIN
pripreme
60 MIN
kuhanja
24
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Jaje
12
kom
Majoneza
0,25
šalica
Sok od limuna
0,50
kom
Hren
1
žlica
Koncentrat rajčice
1
žlica
Ljuti umak
2
žličica
Sjemenke celera
1
žličica
Sol
Svježe mljeveni crni papar
Old Bay mješavina začina (celer, sol, slatka paprika, crni papar, mljeveni lovor...)
2
žlica
Kiseli krastavci
Celer - listići
Postupak
Za 12 jaja zagrij do vrenja otprilike 4 litre vode; po potrebi kuhaj u više tura. Pomoću žlice sa sitom ili hvataljki pažljivo spuštaj jaja, jedno po jedno, u kipuću vodu. Kad su sva jaja u loncu, poklopi, smanji vatru na srednje laganu i kuhaj 12 minuta.
Nekoliko minuta prije nego što su jaja gotova pripremi ledenu kupku – napuni veliku zdjelu s oko 4 šalice leda i 6 šalica vode. Prebaci jaja u ledenu kupku i ostavi ih da se hlade oko 30 sekundi.
Stražnjom stranom žlice lagano kucaj po ljusci svakog jaja kako bi napukla sa svih strana. Alternativno, možeš lagano valjati jaja po radnoj površini – samo pazi da ne puknu previše. Vrati napuknuta jaja u ledenu vodu još 5 minuta. Oguli ih pod blagim mlazom hladne vode. Pažljivo izvadi žumanjke i prebaci ih u srednju zdjelu.
U zdjelu sa žumanjcima dodaj majonezu, limunov sok, hren, koncentrat rajčice, ljuti umak i sjemenke celera. Dobro izmiješaj dok ne dobiješ glatku smjesu. Začini po ukusu sa soli i paprom. Smjesu prebaci u slastičarsku vrećicu s velikim nastavkom (ili odreži mali kut obične plastične vrećice).
Na mali tanjur stavi Old Bay mješavinu začina. Prerezanu stranu bjelanjaka pažljivo utisni u mješavinu začina.
Poslaži bjelanjke na tanjur i napuni ih pripremljenim punjenjem. Na svaki dodaj krišku kiselog krastavca i listić celera.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
56 kcal
2 %
MASTI
4,00 g
5 %
KOLESTEROL
0,09 g
0 %
UH
1,00 g
0 %
PROTEINI
3,00 g
6 %
Ako ti ostane Bloody Mary punjenih jaja, u hermetički zatvorenoj posudi mogu se čuvati u hladnjaku do 3 dana.