Špajza 01. travnja 2025.

Ostalo ti je žumanjaka? Evo kako ih iskoristiti...

jaja, bjelanjak, žumanjak
Ostalo ti je žumanjaka? Evo kako ih iskoristiti...
foto: Olivie Strauss/Unsplash
Kad ti ostane višak žumanjaka, nema mjesta panici – samo stvaralačkoj znatiželji i kreativnosti

Ako si upravo završio pečenje puslica ili macaronsa velika je šansa da ti je nakon korištenja jaja ostao pokoji žumanjak i ne znaš što bi s njima. No ono što izgleda kao višak, zapravo je skriveni kulinarski potencijal. Žumanjci nisu nusproizvod - oni su središte bogatstva okusa, prehrambene vrijednosti i nebrojenih recepata koji samo čekaju svoju priliku.

Što se točno krije u žumanjku?

Žumanjak kokošjeg jajeta, obično žute do narančaste boje, čini tek trećinu mase cijelog jajeta, no nosi gotovo sve vitamine i minerale koje jaje može ponuditi. Žumanjak je nutritivno srce jajeta – gusto, bogato i vrijedno.

Zahvaljujući toj koncentraciji hranjivih tvari, žumanjak nije samo koristan u kuhinji već i značajan za tvoje zdravlje. Unatoč uvriježenom mišljenju da treba izbjegavati žumanjak zbog kolesterola, istraživanja su pokazala da prehrambeni kolesterol ima minimalan utjecaj na razinu kolesterola u krvi većine ljudi.

Ostalo ti žumanjaka? Evo kako ih iskoristiti! | Author: Congerdesign/Pixabay Žumanjak je nutritivno srce svakog jaja foto: Congerdesign/Pixabay

U žumanjku se nalazi prirodni vitamin D, ključan za apsorpciju kalcija i fosfora — temelj zdravih kostiju i zubi. Osim toga, sadrži i zdrave masnoće, uključujući mononezasićene i polinezasićene masne kiseline koje, u umjerenim količinama, mogu pozitivno utjecati na zdravlje srca

Nadalje, žumanjci su izvor luteina i zeaksantina — moćnih antioksidansa iz skupine karotenoida koji pomažu u očuvanju vida. Tu su i vitamini B-skupine koji podržavaju zdravlje kože i kose, kao i kolin, važan za pravilan rad živčanog sustava.

Iako se bjelanjak često slavi kao proteinski dio jajeta, gotovo polovica ukupnih bjelančevina nalazi se upravo u žumanjku. Dakle, zanemariti žumanjak znači propustiti polovicu onoga što jaje nudi.

Jaja Možda vas zanima... Jesu li jaja kojima je istekao rok trajanja sigurna za jelo? Špajza

Pravilno čuvanje žumanjaka

Ako žumanjke ne koristiš odmah, moraš ih pravilno pohraniti kako bi sačuvali svježinu i sigurnost. Slično kao i bjelanjci, sirovi žumanjci trebaju odmah u hladnjak, u hermetički zatvorenoj posudi. Međutim, postoji razlika – žumanjci imaju tendenciju brzo se osušiti. Kako bi ih sačuvao, dovoljno je prekriti ih hladnom vodom i tako ih držati u hladnjaku do upotrebe. Vodu obavezno ocijedi prije korištenja.

Žumanjci bi se trebali iskoristiti unutar dva do četiri dana. Ako znaš da ih nećeš upotrijebiti tako brzo, slobodno ih zamrzni — samo pazi da ih prethodno blago posoli ili zasladi, ovisno o budućoj namjeni.

Ostalo ti žumanjaka? Evo kako ih iskoristiti! | Author: Exclusive Image / Unsplash Jedan žumanjak (cca 17 g) ima oko 55 kalorija foto: Exclusive Image / Unsplash

Kamo sa svim tim žumanjcima?

Mogućnosti za korištenje ostataka žumanjaka su brojne, raznolike i iznenađujuće. Jedna od najjednostavnijih i najkorisnijih primjena je priprema domaćih preljeva i umaka. Žumanjak u toj ulozi služi kao prirodni emulgator — veže ulje i tekućinu u savršeno kremastu teksturu. Jedan žumanjak dovoljan je za pripremu vinegreta, francuski preljev za salate, dok domaći Caesar dressing, pripremljen u blenderu ili multipraktiku, ostavlja daleko iza sebe sve kupovne varijante.

Žumanjci su također ključni sastojak u pripremi svježe tjestenine. Neke recepture koriste cijela jaja, dok druge traže samo žumanjke. Tjestenina s više žumanjaka ima bogatiju teksturu, izražajniju boju i nježniju strukturu. Ako si ikad želio pokušati napraviti domaće njoke, sad je pravi trenutak — uz nekoliko osnovnih sastojaka i malo vremena, stvaraš jelo koje možeš nadograđivati beskonačno, bez potrebe za specijaliziranim alatima.

jaja Možda vas zanima... Kako provjeriti jesu li jaja još uvijek svježa? Špajza

Za kreme i deserte

Kad poželiš nešto slatko, a nemaš ništa pri ruci, žumanjci dolaze u pomoć u obliku brzih i jednostavnih deserta. Domaća krema od vanilije, s tek nekoliko sastojaka i pola sata pečenja, pruža utjehu i okus koji se pamti. Upravo su jaja ta koja omogućuju da se ovo savršenstvo stegne u onu prepoznatljivo glatku, baršunastu teksturu.

Ostalo ti žumanjaka? Evo kako ih iskoristiti! | Author: Canva Žumanjak: mali krug velikih mogućnosti foto: Canva

Jedan od najzanimljivijih načina iskorištavanja žumanjaka je njihovo soljenje i sušenje, poznato kao "cured yolks". Proces je iznenađujuće jednostavan, a rezultat trajan i sofisticiran. Žumanjci se zakopaju u smjesu jednakih dijelova soli i šećera, drže u hladnjaku šest dana dok ne postanu čvrsti i suhi, a zatim se isperu, pažljivo posuše i dodatno termički obrade na niskoj temperaturi (oko 80°C) sat vremena.

Znaš li što je usoljeni žumanjak?

Usoljeni te sušeni žumanjak nalikuje parmezanu - bogat je, intenzivan i idealan za ribanje preko salata, tjestenina, juha, pa čak i doručka. Cured yolks mogu trajati tjednima ako se pravilno čuvaju u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku. Naravno, kao i kod svakog fermentiranog ili odležalog proizvoda, ključni su pokazatelji miris i boja – bilo kakvo odstupanje znak je da trebaš baciti.

Tražiš korisne informacije o jajima? Imamo ih!

tvrdo kuhana jaja Možda vas zanima... Koliko tvrdo kuhana jaja mogu stajati u hladnjaku? Špajza kuhinja Možda vas zanima... 5 namirnica koje je opasno držati na kuhinjskom pultu Špajza jaja Možda vas zanima... Doznaj koji je najzdraviji način pripreme jaja Recepti Tvrdo kuhano jaje Možda vas zanima... Kako savršeno skuhati jaje Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.