Špajza 24. listopada 2024.

5 namirnica koje je opasno držati na kuhinjskom pultu

kuhinja
Oprezno s namirnicama na kuhinjskom pultu
foto: Getty Images/Unsplash
Neke namirnice mogu izgubiti svježinu, a neke čak postati opasne ako ih ostaviš vani. Otkrij koje su to i zašto je važno pohraniti ih pravilno!

Radne površine u kuhinji često su pretrpane raznim namirnicama, svježim voćem, povrćem i svakodnevno korištenim začinima. Ipak, postoje namirnice koje nije preporučljivo čuvati na ovome mjestu, a nekada to može biti i opasno.

Nikako na svjetlost

Većina hrane ne bi trebala biti pohranjena na radnoj površini zbog blizine štednjaka i pećnice, koji mogu brzo zagrijati prostor i prouzročiti kvarenje. Osim toga, izravna sunčeva svjetlost može potaknuti rast broja bakterija u hrani te potaknuti neželjeno klijanje. Dok je poznato koje namirnice nije dobro držati u hladnjaku, manje se zna o onima koje nije preporučljivo držati na kuhinjskoj radnoj površini.

5 namirnica koje nikad ne bi trebao držati na kuhinjskom pultu | Author: Pixabay Krumpiri foto: Pixabay

Krumpir treba pohraniti na tamnome mjestu jer može pozelenjeti zbog izlaganja sunčevoj svjetlosti. To rezultira gorkim okusom i povećanjem razine solanina u kori, što može predstavljati zdravstveni rizik.

Ulja su osjetljiva na sunčevu svjetlost, toplinu i kisik. Izloženost ovim čimbenicima može dovesti do kvarenja ulja. Nerafinirana ulja preporučuje se čuvati u neprozirnim posudama, daleko od izravne svjetlosti, dok rafinirana, poput biljnih, nisu toliko podložna kvarenju.

Male količine maslinova ulja pak mogu ostati na radnoj površini, no velike boce treba pohraniti na tamno i hladno mjesto te ih prelijevati u manje boce za svakodnevnu upotrebu.

5 namirnica koje nikad ne bi trebao držati na kuhinjskom pultu | Author: Freepik Jaja foto: Freepik

Jaja: Industrijski proces pranja, naime, uklanja zaštitni sloj na ljusci, što omogućuje lakši prodor mikroorganizama. Prema preporukama američkog Ministarstva poljoprivrede, jaja ne bi smjela biti izvan hladnjaka duže od dva sata ili više od jednog sata ako je temperatura viša od 32°C.

Tortilje, iako mogu stajati na sobnoj temperaturi, dulje ostaju svježe ako ih pohraniš u hladnjak nakon otvaranja. Prije otvaranja, treba ih držati na hladnom, suhom i tamnom mjestu, a nakon otvaranja mnoge tvrtke koje ih proizvode preporučuju njihovo čuvanje u hladnjaku radi produljenja svježine.

5 namirnica koje nikad ne bi trebao držati na kuhinjskom pultu | Author: Martin Diaz/Pixabay foto: Martin Diaz/Pixabay

Majoneza zbog visokog udjela jaja uvijek treba biti pohranjena u hladnjaku i nikada ne bi trebala biti ostavljena na sobnoj temperaturi. Ostali začini, poput kečapa i javorovog sirupa, mogu se čuvati na sobnoj temperaturi, no dulje traju ako su pohranjeni u hladnjaku. Preporučuje se provjera uputa za pohranu na pakiranju.

Pročitaj još korisnih savjeta!

biskvitni kolač Možda vas zanima... Kako provjeriti je li biskvit zaista pečen Špajza Prirodna sredstva za čišćenje Možda vas zanima... Kako napraviti prirodan deterdžent za suđe Špajza palačinke, crepes Možda vas zanima... 4 najčešće greške u pripremi palačinki i kako ih izbjeći Špajza voda, kipuća voda Možda vas zanima... 5 načina kako ti vruća voda može pomoći u kuhinji Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.