Recepti Desert 24. srpnja 2024.

Blueberry grunt: odličan ljetni desert s borovnicama

Desert
15 MIN
30 MIN
10
SREDNJE
blueberry grunt
Blueberry grunt
foto: Lanascooking/Pinterest
Borovnice preko kojih se stavlja tijesto za biskvit i kuha dok se svi sastojci ne sljube u osvježavajuće savršenstvo okusa... Moraš probati blueberry grunt!

Ako si u potrazi si za osvježavajućim ljetnim desertom, blueberry grunt je pravi izbor. Ovaj tradicionalni desert iz Nove Engleske spaja bogatstvo okusa svježih borovnica s mekoćom biskvita, a sve se priprema bez korištenja pećnice. Savršen je za tople ljetne dane kada stvarno ne želiš uključiti pećnicu.

Džem od borovnica i tamne čokolade Možda vas zanima... SAVRŠENO Džem od borovnica i tamne čokolade Recepti

Što je grunt?

Desert blueberry grunt vuče korijene iz engleskih parenih pudinga. Ukratko, voće se kuha na štednjaku, a na vrh se dodaje tijesto za biskvit ili knedle.

Lonac se pokrije i sve zajedno pari dok biskvit ne postane mekan i pahuljast, a voće se ne pretvori u gusti, slatki džem. Ova tehnika je idealna kada pećnica nije opcija, što čini grunt praktičnim i ukusnim rješenjem za ljetne deserte.

 | Author: Joanna Kosinska/Unsplash Svježe, divlje ili smrznute... Sve borovnice "igraju" u ovom receptu foto: Joanna Kosinska/Unsplash

Možeš koristiti bilo koje borovnice, bilo da su svježe, divlje ili smrznute. Ključan element ovog recepta je mlaćenica koja daje lagan i pahuljast završetak s blagom kiselkastošću koja se savršeno slaže sa slatkim voćnim punjenjem.

Nakon što se biskvit skuha, preporučuje se preliti ga s malo mlaćenice i posuti šećerom, a zatim kratko zapeći pod grilom za zlatno-smeđu koricu.

Ako nemaš mlaćenicu, možeš je zamijeniti jogurtom, kefirom ili grčkim jogurtom razrijeđenim s malo mlijeka.
Prije dodavanja šećera, probaj borovnice. Ako su kisele, dodaj 1/2 šalice šećera, a ako su slatke, možeš smanjiti količinu šećera na 1/4 šalice.
Grunt se može pripremiti i u pećnici. Zagrij pećnicu na 220°C, stavi voćno punjenje i peci dok ne počnu stvarati mjehurići, a zatim dodaj biskvitno tijesto i nastavi peći dok ne postane zlatno-smeđi.

Ne gasi ekran dok kuham

Blueberry grunt
15 MIN
pripreme
30 MIN
kuhanja
10
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Maslac 8 žlica
  • Mlaćenica 1 šalica
  • Brašno 2 šalica
  • Prašak za pecivo 1 žličica
  • Soda bikarbona 0,25 žličica
  • Šećer 2 žlica
  • Sol 1 žličica
  • Borovnice 680 g
  • Voda 0,50 šalica
  • Šećer 0,50 šalica
  • Gustin (Kukuruzni Škrob) 2 žlica
  • Sok od limuna 1 žlica
  • Sol 1 prstohvat
  • Šlag
Postupak
  1. Pripremi tijesto. Otopi maslac u malom loncu ili mikrovalnoj pećnici i makni s vatre. Stavi mlaćenicu u zamrzivač na 15 minuta. U velikoj zdjeli pomiješaj brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, šećer i sol te ostavi sa strane.


  2. Nakon 15 minuta, ulij ohlađeni maslac u hladnu mlaćenicu i promiješaj vilicom. Maslac će se stvrdnuti u komadiće. Napravi udubinu u sredini suhih sastojaka i dodaj smjesu mlaćenice i maslaca.

    Kuhačom miješaj dok ne dobiješ ujednačeno tijesto bez suhih dijelova. Stavi tijesto u hladnjak dok pripremaš punjenje.


  3. U veliki lonac dodaj borovnice, vodu, šećer, kukuruzni škrob, limunov sok i sol. Miješaj da se sve sjedini, zatim stavi lonac na srednju vatru, često miješajući.

    Kada smjesa počne kuhati, smanji temperaturu na srednje nisku i kuhaj 8-10 minuta, dok mjehurići ne postanu ujednačeni i sjajni. Ako se previše zgusne, dodaj vodu žlicu po žlicu, do 1/4 šalice.


  4. Da spriješiš kondenzaciju, poklopac lonca omotaj čistom kuhinjskom krpom. Koristeći žlicu za sladoled ili dvije velike žlice, stavljaj tijesto za biskvit na vrh punjenja od borovnica, ostavljajući oko 1,5 centimetra razmaka između njih.

    Pokrij poklopcem i smanji vatru na nisku. Pari dok biskviti gotovo ne udvostruče veličinu i dok čačkalica umetnuta u sredinu biskvita ne izađe čista, 20-25 minuta.


  5. Ako želiš malo zapeći vrh biskvita, makni lonac s vatre, premaži biskvit s malo mlaćenice ili vrhnja i pospi šećerom. Stavi pod gril dok ne postane zlatno-smeđi, oko 2 minute, pažljivo pazeći da ne izgori.


  6. Pusti da se ohladi oko 15 minuta, zatim žlicom posluži pojedinačne porcije. Posluži sa šlagom ili sladoledom.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

273 kcal

13 %

MASTI

10,00 g

13 %

KOLESTEROL

0,03 g

0 %

UH

44,00 g

16 %

PROTEINI

4,00 g

8 %

Isprobaj i ove recepte s borovnicama!

Možda vas zanima... Mini cheesecake od borovnica koji se ne peče Kolumne Možda vas zanima... Brza i slasna peciva s borovnicama Recepti Možda vas zanima... Clafoutis s borovnicama - biskvit kolač u koji smo zaljubljeni Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.