gastro postao
Ovo je recept legendarnog Jamie Olivera uz neke moje dodatke za sve prave chocoholičare :D
Za brownie uvijek koristim kalup 23x28cm. Naravno možete ih peći i u većem kalupu ali će onda biti malo tanji.
Još jedna mala napomena: sve sam miješala ručno sa pjenjačom, mikser nije potreban, ali ako vam je jako teško možete ga koristiti.
Dajte mu mnogo ljubavi i pažnje, i vjerujte mi kada ga probate ljubav će biti vraćena.
Vrijeme pripreme: do 60 min
Broj porcija: 12
Težina pripreme: Jednostavno
Creme anglaise
- 250 ml vrhnja za šlag
- 250 ml mlijeka
- 4 žlica smeđeg šećera
- 6 jaja
- 1 mahuna vanilije
Brownie
- 250 g maslac
- 100 g 65% čokolade
- 150 g 80% čokolade
- 80 g kakaa
- 65 g brašna
- 270 g smeđeg šećera
- 1 mala žlica praška za pecivo ili sode bikarbone
- malo narančine korice
- 2 žličica arome od vanilije
- 2 žličica ruma
- 1 žličica arome badema
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 180 celzijevih stupnjeva. Kalup obložite maslom i kakaom (ja koristim kakao umijesto brašna zbog intenzivnijeg okusa).
- Na pari otopite maslo i čokoladu. U međuvremenu pomiješajte suhe sastojke (kakao, brašno, prašak za pecivo te šećer). U otopljenu čokoladu dodajte suhe sastojke.
- U posebnoj zdjeli dobro izmiksajte jaja tako da dobijete lijepu prozračnu smjesu. U jaja dodajte rum, aromu vanilije i badema, te narančinu koricu. Opet malo promiješajte a zatim ih dodajte u smjesu čokolade. Kada ste dobili lijepu gustu smjesu, prelijte je u kalup te stavite peći točno 20 minuta.
- Vrhnje za šlag i mlijeko kuhati s očišćenom mahunom od vanilije u loncu dok ne provrije. U zdjeli dobro umutite jaja, šećer te vaniliju iz mahune dok ne dobijete lijepu prozračnu smjesu. U umućena jaja dodajte vrelo mlijeko i vrhnje, promiješati a zatim sve vratiti u lonac i kuhati pažljivo dok se ne zgusne. Kada je gotova izvadite mahunu vanilije, i kremica je spremna.
- Preljev od voća: Nema konkretnog recepta, uzmite jedno pakiranje zamrznutog voća, te ga kuhajte u loncu sa medom ili šećerom po vašem ukusu dok se malo ne zgusne, također po vašem ukusu.