Recepti 29. studenoga 2022.

Božićni kruh – i hrvatska tradicija ima svoj 'biskupski kruh'

foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Premda je jedan od najpoznatijih onaj iz Drezdena, gdje se svake godine održava čak i Stollenfest, festival božićnog kruha, i hrvatska tradicija ima svoju inačicu ovog popularnog deserta - mana čak i ukusniju od 'originala'

Recept za tradicionalni njemački božićni kruh, popularno zvan Stollen diljem svijeta, pronaći ćeš i u starim hrvatskim kuharicama. Receptura mu se ne razlikuje puno do one uobičajene – u pravilu se priprema od dizanog tijesta, a peče se zajedno sa sastojcima poput kandiranog voća, badema, oraha, marcipana, maka i svježeg sira.

U našim krajevima često ćeš naići na recept koji sadrži suhe šljive, smokve te korice limuna i naranče – tako svojstvene našem podneblju, posebno dalmatinskom.

 

jamie oliver, stollen Možda vas zanima... Jamie Oliver ima najbolji recept za stollen Recepti

U mnogim krajevima priklonili su se njemačkoj tradiciji pa se ovaj božićni desert često premazuje tekućom masnoćom i posipa šećerom u prahu. Naime, to ga 'čuva' da traje duže vrijeme, iako smo uvjerenja da – jednom kada se iznese na stol – vrlo brzo od njega ostanu samo mrvice!

Ovaj smo recept pronašli u knjizi 'Slastice u Hrvata', grupe autora a u izdanju izdavačke kuće Alfa, 1994. godine.

Božićni kruh

Sastojci:

  • 12 dag suhih šljiva
  • 15 dag lješnjaka
  • 12 dag smokava
  • 20 dag grožđica
  • 3 jaja
  • 12 dag šećera
  • 1 vanilin šećer
  • malo ruma
  • na vrh noža cimeta
  • 12 dag oštrog brašna
  • 5 dag jestivog škroba
  • 1 ravna čajna žličica praška za pecivo
  • korica limuna i naranče
Možda vas zanima... Stollen - njemačka tradicija duga šest stoljeća Kolumne

Priprema:

  1. Lješnjake grubo nasjeckaj, smokve nareži na kockice, suhe šljive kratko prokuhaj, ocijedi, ohladi i nareži na komadiće. Grožđice namoči u rum. Jaja pjenasto izmiješaj, dodaj šećer, vanilin-šećer, pa još miješaj nekoliko minuta.
  2. Zatim dodaj cimet i brašno pomiješano s jestivim škrobom i praškom za pecivo, pripremljeno suho voće, ribanu koricu limuna i naranče te polako sve izmiješaj.
  3. Duguljasti kalup (promjera 30 x 11) obloži pergament-papirom i napuni pripremljenom smjesom. Odmah stavi peći u pećnicu zagrijanu na 180 – 200 stupnjeva oko 70 minuta. Ohlađeni kruh nareži na ploške.
Možda vas zanima... Orahnjača, makovnjača, stollen i drugi kolači koji mirišu na blagdane Špajza
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.