Recept za tradicionalni njemački božićni kruh, popularno zvan Stollen diljem svijeta, pronaći ćeš i u starim hrvatskim kuharicama. Receptura mu se ne razlikuje puno do one uobičajene – u pravilu se priprema od dizanog tijesta, a peče se zajedno sa sastojcima poput kandiranog voća, badema, oraha, marcipana, maka i svježeg sira.
U našim krajevima često ćeš naići na recept koji sadrži suhe šljive, smokve te korice limuna i naranče – tako svojstvene našem podneblju, posebno dalmatinskom.
U mnogim krajevima priklonili su se njemačkoj tradiciji pa se ovaj božićni desert često premazuje tekućom masnoćom i posipa šećerom u prahu. Naime, to ga 'čuva' da traje duže vrijeme, iako smo uvjerenja da – jednom kada se iznese na stol – vrlo brzo od njega ostanu samo mrvice!
Ovaj smo recept pronašli u knjizi 'Slastice u Hrvata', grupe autora a u izdanju izdavačke kuće Alfa, 1994. godine.
Božićni kruh
Sastojci:
- 12 dag suhih šljiva
- 15 dag lješnjaka
- 12 dag smokava
- 20 dag grožđica
- 3 jaja
- 12 dag šećera
- 1 vanilin šećer
- malo ruma
- na vrh noža cimeta
- 12 dag oštrog brašna
- 5 dag jestivog škroba
- 1 ravna čajna žličica praška za pecivo
- korica limuna i naranče
Priprema:
- Lješnjake grubo nasjeckaj, smokve nareži na kockice, suhe šljive kratko prokuhaj, ocijedi, ohladi i nareži na komadiće. Grožđice namoči u rum. Jaja pjenasto izmiješaj, dodaj šećer, vanilin-šećer, pa još miješaj nekoliko minuta.
- Zatim dodaj cimet i brašno pomiješano s jestivim škrobom i praškom za pecivo, pripremljeno suho voće, ribanu koricu limuna i naranče te polako sve izmiješaj.
- Duguljasti kalup (promjera 30 x 11) obloži pergament-papirom i napuni pripremljenom smjesom. Odmah stavi peći u pećnicu zagrijanu na 180 – 200 stupnjeva oko 70 minuta. Ohlađeni kruh nareži na ploške.