gastro postao
Ovih blagdana napravi njemački voćni kruh po receptu poznatog Jamieja Olivera!
Ovaj tradicionalni njemački voćni kruh koji se priprema za Božić danas se radi gotovo svugdje u svijetu. U njemačkom gradu Dresdenu postoji čak i festival posvećen njemu u čast!
Mi ti donosimo recept poznatoga chefa Jamieja Olivera kako bi ih ovih blagdana probala i ti. Ako ti se neki od sastojaka za punjenje ne sviđa, izbaci ga i umetni drugi i tako napravi svoj, jedinstveni Stollen, a osim što u njemu možeš uživati ti i tvoji ukućani, možeš ga i zamotati u celofan i pokloniti nekome!
Sastojci:
- 275 g oštrog brašna
- 225 g marcipana
- 125 ml mlijeka (plus malo mlijeka za izradu tijesta)
- 100 g sušenih datulja i grožđica
- 50 g sušenih višanja
- 50 g maslaca, sobne temperature
- 40 g kandiranih korica agruma (naranče, limuna)
- 25 g sušenih brusnica
- 25 g šećera
- 25 g badema
- 25 g pistacija
- 7 g suhog aktivnog kvasca
- 2 žlice brandyja ili ruma
- 1 naranča
- 1 jaje
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1/2 žličice miješanih božićnih začina
- 1/4 žličice kardamoma
- Ulje - za podmazivanje
- Mljeveni šećer za posipavanje
Priprema:
- Sitno nasjeckaj kandirane korice i višnje i naribaj narančinu koricu.
- Sušeno voće pomiješaj s narančinom koricom i polij sokom ocijeđene naranče; prebaci sve u tavu i polij rumom/brandyjem te zakuhaj. Ostavi na 1 - 2 sata da se tekućina upije u voće.
- U posudi zagrij malo mlijeka (nemoj ga zakihati) i makni s vatre; dodaj suhi kvasac i šećer, dobro izmiješaj i ostavi 5 - 10 minuta da kvasac počne djelovati (dok se ne pojavi čvrsta pjenica na vrhu)
- Pomiješaj brašno, začine, 1/2 žličice soli i kvasac. U posudi za miksanje pomiješaj maslac, jaje i vaniliju i dobro izmiksaj. Stavi na mikser miješalice za tijesto, pomiješaj brašno i maslac i izmiksaj dok tijesto nije homogeno i elastično.
- Ostavi tijesto na toplom prekriveno plastičnom folijom
- Nasjeckaj bademe i pistacije na krupnije komade (bademe možeš zamijeniti i lješnjacima)
- Iz voća koje se namočilo u tekućini, izlij otprilike pola tekućine, a ostatak prebaci sa sušenim voćem u tijesto i izmiksaj.
- Prebaci tijesto na pobrašnjenu dasku i rukom ga mijesi otprilike minutu; oblikuj tijesto u ovalni oblik, otprilike 25 cm duljine.
- Po želji, možeš staviti marcipan u sredinu tijesta; premaži dio tijesta oko marcipana mlijekom i dobro pritisni tijesto da sav marcipan bude pokriven.
- Prebaci tijesto na papir za pečenje (u posudu za pečenje) i ostavi 45 minuta do sat vremena da se diže (dok ne udvostruči veličinu) pokriveno plastičnom folijom.
- Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva.
- Peci 30 minuta, dok ne postane svijetlozlatno.
- Pričekaj da se ohladi i posipaj cijeli kolač mljevenim šećerom. U slast!