Recepti Božić 24. prosinca 2024.

Jamie Oliver ima najbolji recept za stollen

jamie oliver, stollen
Slastan i raskošan stollen - recept by Jamie Oliver
foto: Alina Levon/Unsplash; PA/PIXSELL
Ovih blagdana napravi njemački voćni kruh po receptu poznatog Jamieja Olivera!

Stollen, tradicionalni njemački slatki voćni kruh koji se priprema za Božić danas se radi gotovo svugdje u svijetu. U njemačkom gradu Dresdenu postoji čak i festival posvećen njemu u čast!

Mi ti donosimo recept čiji je autor slavni britanski chef Jamie Oliver. Ako ti se neki od sastojaka za punjenje (sušeno voće, kandirana korica naranče i/ili limuna, komadići čokolade...) ne sviđa, izbaci ga i umetni drugi i tako napravi svoj, jedinstveni stollen.

Stollen | Author: Alina Levon/Unsplash Stollen foto: Alina Levon/Unsplash

Ne gasi ekran dok kuham

Stollen - recept by Jamie Oliver
90 MIN
pripreme
40 MIN
kuhanja
12
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Oštro brašno 275 g
  • Marcipan 225 g
  • Mlijeko 125 ml
  • Datulje 100 g
  • Grožđice 100 g
  • Sušene višnje 50 g
  • Maslac 50 g
  • Kandirana narančina korica 40 g
  • Sušene brusnice 25 g
  • Šećer 25 g
  • Bademi 25 g
  • Pistacije 25 g
  • Instant kvasac 7 g
  • Rum 2 žlica
  • Naranča 1 kom
  • Jaje 1 kom
  • Ekstrakt vanilije 1 žličica
  • Zimski začini (mješavina - cimet, klinčić, muškatni orašćič, đumbir u prahu...) 0,50 žličica
  • Kardamom 0,25 žličica
  • Suncokretovo ulje 2 žlica
  • Šećer u prahu
Postupak
  1.  Sitno nasjeckaj kandirane korice i višnje i naribaj narančinu koricu.


  2. Sušeno voće pomiješaj s narančinom koricom i polij sokom ocijeđene naranče; prebaci sve u tavu i polij rumom/brandyjem te zakuhaj. Ostavi na 1-2 sata da se tekućina upije u voće.


  3. U posudi zagrij malo mlijeka (nemoj ga zakihati) i makni s vatre; dodaj suhi kvasac i šećer, dobro izmiješaj i ostavi 5 - 10 minuta da kvasac počne djelovati (dok se ne pojavi čvrsta pjenica na vrhu)


  4. Pomiješaj brašno, začine, 1/2 žličice soli i kvasac. U posudi za miksanje pomiješaj maslac, jaje i vaniliju i dobro izmiksaj. Stavi na mikser miješalice za tijesto, pomiješaj brašno i maslac i izmiksaj dok tijesto nije homogeno i elastično. 


  5. Ostavi tijesto na toplom prekriveno plastičnom folijom.


  6. Nasjeckaj bademe i pistacije na krupnije komade (bademe možeš zamijeniti i lješnjacima)


  7. Iz voća koje se namočilo u tekućini, izlij otprilike pola tekućine, a ostatak prebaci sa sušenim voćem u tijesto i izmiksaj.


  8. Prebaci tijesto na pobrašnjenu dasku i rukom ga mijesi otprilike minutu; oblikuj tijesto u ovalni oblik, otprilike 25 cm duljine.


  9. Po želji, možeš staviti marcipan u sredinu tijesta; premaži dio tijesta oko marcipana mlijekom i dobro pritisni tijesto da sav marcipan bude pokriven.


  10. Prebaci tijesto na papir za pečenje (u posudu za pečenje) i ostavi 45 minuta do sat vremena da se diže (dok ne udvostruči veličinu) pokriveno plastičnom folijom.


  11. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva.


  12. Peci 30-40 minuta, dok ne dobije zlaćanu boju


  13. Pričekaj da se ohladi i posipaj cijeli kolač šećerom u prahu. U slast i Sretan Božić!


Evo čime se još možeš zasladiti na Božić...

Možda vas zanima... Doručak savršenog okusa: Puding od kruha s grožđicama Recepti Možda vas zanima... Tajni sastojak najboljeg crumblea od jabuka Recepti Božićni fudge Možda vas zanima... Blagdanski fudge od samo 4 sastojka Recepti Možda vas zanima... Maslac s brandyjem po receptu Marry Berry Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.