Recepti 24. prosinca 2019.

Stollen: Voćni kruh po receptu Jamieja Olivera

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Ovih blagdana napravi njemački voćni kruh po receptu poznatog Jamieja Olivera!

Ovaj tradicionalni njemački voćni kruh koji se priprema za Božić danas se radi gotovo svugdje u svijetu. U njemačkom gradu Dresdenu postoji čak i festival posvećen njemu u čast!

Mi ti donosimo recept poznatoga chefa Jamieja Olivera kako bi ih ovih blagdana probala i ti. Ako ti se neki od sastojaka za punjenje ne sviđa, izbaci ga i umetni drugi i tako napravi svoj, jedinstveni Stollen, a osim što u njemu možeš uživati ti i tvoji ukućani, možeš ga i zamotati u celofan i pokloniti nekome!

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Sastojci:

  • 275 g oštrog brašna
  • 225 g marcipana 
  • 125 ml mlijeka (plus malo mlijeka za izradu tijesta)
  • 100 g sušenih datulja i grožđica
  • 50 g sušenih višanja
  • 50 g maslaca, sobne temperature
  • 40 g kandiranih korica agruma (naranče, limuna)
  • 25 g sušenih brusnica
  • 25 g šećera
  • 25 g badema
  • 25 g pistacija
  • 7 g suhog aktivnog kvasca
  • 2 žlice brandyja ili ruma
  • 1 naranča
  • 1 jaje
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1/2 žličice miješanih božićnih začina
  • 1/4 žličice kardamoma
  • Ulje - za podmazivanje
  • Mljeveni šećer za posipavanje

 

Možda vas zanima... Maslac s brandyjem po receptu Marry Berry Recepti

 

Priprema:

  1.  Sitno nasjeckaj kandirane korice i višnje i naribaj narančinu koricu.
  2. Sušeno voće pomiješaj s narančinom koricom i polij sokom ocijeđene naranče; prebaci sve u tavu i polij rumom/brandyjem te zakuhaj. Ostavi na 1 - 2 sata da se tekućina upije u voće.
  3. U posudi zagrij malo mlijeka (nemoj ga zakihati) i makni s vatre; dodaj suhi kvasac i šećer, dobro izmiješaj i ostavi 5 - 10 minuta da kvasac počne djelovati (dok se ne pojavi čvrsta pjenica na vrhu)
  4. Pomiješaj brašno, začine, 1/2 žličice soli i kvasac. U posudi za miksanje pomiješaj maslac, jaje i vaniliju i dobro izmiksaj. Stavi na mikser miješalice za tijesto, pomiješaj brašno i maslac i izmiksaj dok tijesto nije homogeno i elastično. 
  5. Ostavi tijesto na toplom prekriveno plastičnom folijom
  6. Nasjeckaj bademe i pistacije na krupnije komade (bademe možeš zamijeniti i lješnjacima)
  7. Iz voća koje se namočilo u tekućini, izlij otprilike pola tekućine, a ostatak prebaci sa sušenim voćem u tijesto i izmiksaj.
  8. Prebaci tijesto na pobrašnjenu dasku i rukom ga mijesi otprilike minutu; oblikuj tijesto u ovalni oblik, otprilike 25 cm duljine.
  9. Po želji, možeš staviti marcipan u sredinu tijesta; premaži dio tijesta oko marcipana mlijekom i dobro pritisni tijesto da sav marcipan bude pokriven.
  10. Prebaci tijesto na papir za pečenje (u posudu za pečenje) i ostavi 45 minuta do sat vremena da se diže (dok ne udvostruči veličinu) pokriveno plastičnom folijom.
  11. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva.
  12. Peci 30 minuta, dok ne postane svijetlozlatno.
  13. Pričekaj da se ohladi i posipaj cijeli kolač mljevenim šećerom. U slast!
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.