Ovih blagdana napravi njemački voćni kruh po receptu poznatog Jamieja Olivera!
Stollen,tradicionalni njemački slatki voćni kruh koji se priprema za Božić danas se radi gotovo svugdje u svijetu. U njemačkom gradu Dresdenu postoji čak i festival posvećen njemu u čast!
Mi ti donosimo recept čiji je autor slavni britanski chef Jamie Oliver. Ako ti se neki od sastojaka za punjenje (sušeno voće, kandirana korica naranče i/ili limuna, komadići čokolade...) ne sviđa, izbaci ga i umetni drugi i tako napravi svoj,jedinstveni stollen.
Sitno nasjeckaj kandirane korice i višnje i naribaj narančinu koricu.
Sušeno voće pomiješaj s narančinom koricom i polij sokom ocijeđene naranče; prebaci sve u tavu i polij rumom/brandyjem te zakuhaj. Ostavi na 1-2 sata da se tekućina upije u voće.
U posudi zagrij malo mlijeka (nemoj ga zakihati) i makni s vatre; dodaj suhi kvasac i šećer, dobro izmiješaj i ostavi 5 - 10 minuta da kvasac počne djelovati (dok se ne pojavi čvrsta pjenica na vrhu)
Pomiješaj brašno, začine, 1/2 žličice soli i kvasac. U posudi za miksanje pomiješaj maslac, jaje i vaniliju i dobro izmiksaj. Stavi na mikser miješalice za tijesto, pomiješaj brašno i maslac i izmiksaj dok tijesto nije homogeno i elastično.
Ostavi tijesto na toplom prekriveno plastičnom folijom.
Nasjeckaj bademe i pistacije na krupnije komade (bademe možeš zamijeniti i lješnjacima)
Iz voća koje se namočilo u tekućini, izlij otprilike pola tekućine, a ostatak prebaci sa sušenim voćem u tijesto i izmiksaj.
Prebaci tijesto na pobrašnjenu dasku i rukom ga mijesi otprilike minutu; oblikuj tijesto u ovalni oblik, otprilike 25 cm duljine.
Po želji, možeš staviti marcipan u sredinu tijesta; premaži dio tijesta oko marcipana mlijekom i dobro pritisni tijesto da sav marcipan bude pokriven.
Prebaci tijesto na papir za pečenje (u posudu za pečenje) i ostavi 45 minuta do sat vremena da se diže (dok ne udvostruči veličinu) pokriveno plastičnom folijom.
Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva.
Peci 30-40 minuta, dok ne dobije zlaćanu boju
Pričekaj da se ohladi i posipaj cijeli kolač šećerom u prahu.U slast i Sretan Božić!