Komorač se već tisućama godina koristi kao začin mnogim jelima, ali posebno se slaže s ribom, bilo sirovom ili konzerviranom. Postoji nekoliko vrsta ove biljke, ali najčešće se koristi firentinski komorač koji ima okus po anisu i nije gorak, što ga čini ukusnim dodatkom sirovim i kuhanim jelima.
U ribljim jelima preporučuje se koristiti svježe listove, a nasjeckani svježi listovi izvrsni su i kao dodatak juhama ili salatama kao ukras. Voliš li aromatično bilje i mirodije onda slobodno iskombiniraj s komoračem i začine poput peršina, origana, kadulje i(li) majčine dušice.
Inače, komorač je sastavni dio bouquet garnija, najpopularnije mješavine začina kada je riba u pitanju.
Brancin s komoračem
Sastojci (za 4 - 6 osoba):
- 2 kg brancina
- svježe mljeveni crni papar
- 10 stabljika svježeg ili sušenog komorača
- maslinovo ulje po želji
- 4 jušne žlice likera s okusom anisa
- sol
Postupak:
- Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Očisti brancin od ljuski i iznutrica, operi ga, pa posoli i popapri te napuni dvjema stabljikama komorača. Premaži ribu maslinovim uljem, a zatim isto napravi s tavom.
- Posloži preostale stabljike komorača u tavu pa po njima položi ribu i prži sve dok meso ne bude čvrsto na dodir, otprilike 30-40 minuta.
- Upotrebljavaš li liker s okusom anisa, premjesti tavu na ravnu površinu.
- Zagrij liker, prelij ga preko ribe i zapali.
- Kad se plamen ugasi, premjesti ribu na zagrijani pladanj i posluži je odmah ili razdvoji filete i posluži ih na zagrijanim, pojedinačnim tanjurima.