Recepti 31. ožujka 2023.

Brancin s komoračem - genijalna kombinacija!

Brancin
Brancin, spreman za pećnicu foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Bijela riba i komorač odlično se sljubljuju - imamo recept za izvrsnog brancina s komoračem iz pećnice, jelo u kojem će svi uživati

Komorač se već tisućama godina koristi kao začin mnogim jelima, ali posebno se slaže s ribom, bilo sirovom ili konzerviranom. Postoji nekoliko vrsta ove biljke, ali najčešće se koristi firentinski komorač koji ima okus po anisu i nije gorak, što ga čini ukusnim dodatkom sirovim i kuhanim jelima.

 

Možda vas zanima... Orada, brancin ili hama koja je bijela riba najbolja? Instant articles

 

U ribljim jelima preporučuje se koristiti svježe listove, a nasjeckani svježi listovi izvrsni su i kao dodatak juhama ili salatama kao ukras. Voliš li aromatično bilje i mirodije onda slobodno iskombiniraj s komoračem i začine poput peršina, origana, kadulje i(li) majčine dušice. 

Inače, komorač je sastavni dio bouquet garnija, najpopularnije mješavine začina kada je riba u pitanju. 

 | Author: Shutterstock Brancin s komoračem foto: Shutterstock

Brancin s komoračem

Sastojci (za 4 - 6 osoba):

  • 2 kg brancina
  • svježe mljeveni crni papar
  • 10 stabljika svježeg ili sušenog komorača
  • maslinovo ulje po želji
  • 4 jušne žlice likera s okusom anisa
  • sol

 

Možda vas zanima... O brancinu, filetiranju, a tu je i genijalan recept Kolumne

 

Postupak:

  1. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Očisti brancin od ljuski i iznutrica, operi ga, pa posoli i popapri te napuni dvjema stabljikama komorača. Premaži ribu maslinovim uljem, a zatim isto napravi s tavom.
  2. Posloži preostale stabljike komorača u tavu pa po njima položi ribu i prži sve dok meso ne bude čvrsto na dodir, otprilike 30-40 minuta.
  3. Upotrebljavaš li liker s okusom anisa, premjesti tavu na ravnu površinu.
  4. Zagrij liker, prelij ga preko ribe i zapali.
  5. Kad se plamen ugasi, premjesti ribu na zagrijani pladanj i posluži je odmah ili razdvoji filete i posluži ih na zagrijanim, pojedinačnim tanjurima.

 

Možda vas zanima... Za ručak: Brancin sa slanutkom i rajčicama Kolumne

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.