gastro postao
Naša blogerica Matejka razveselila nas je ovom slasnom tortom koja se topi u ustima
Vrijeme pripreme: do 90 min
Broj porcija: 10
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 234
Brownie baza
- 80 g maslac, neslani
- 200 g tamna čokolada
- 120 g šećer, smeđi (djelomično rafin.)
- 1 prstohvat sol
- 1 žlica ekstrakt vanilije
- 2 kom jaje kokošje
- 70 g pšenično brašno, bijelo
- 1 šaka miješani orašasti plodovi
Potrebno vam je
- 200 ml vrhnje za šlag
- 120 g tamna čokolada
- jagode
- čokolada
Priprema
- Pećnicu zagrijte na 180°C, kalup (okrugli, promjera 22 cm) obložite papirom za pečenje i još ga namastite maslacem.
- Čokoladu i maslac narežite na sitno i otopite u mikrovalnoj pećnici, vadeći i miješajući svakih 20 sekundi. Možete otopiti i na pari. U to pjenjačom umiješajte šećer i sol, jaja koja ste ranije umutili, vaniliju, te na kraju brašno - nemojte dugo miješati, samo dok se poveže. Ako želite umiješajte krupno sjeckane bademe, brusnice, lješnjake... Ili preskočite taj korak.
- Presipajte u kalup, poravnajte površinu i pecite oko 15-17 minuta. Tada provjerite čačkalicom je li pečeno - ona ne smije izaći čista već mora imati komadiće smjese na sebi (ali ne tekuću smjesu). Tada je kolač gotov i možete ga izvaditi iz pećnice.
- Pustite da se ohladi, a zatim izvadite iz kalupa.
- Vrhnje za šlag zavrijte gotovo do vrenja, zatim presipajte preko usitnjene čokolade. Promiješajte dok se sva čokolada ne otopi. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, zatim spremite u hladnjak na 30-tak minuta.
- Kad se smjesa počne stiskati, izmiksajte je mikserom kako biste je učinili mekšom, popust moussea. Miksajte dok se krema ne zgusne i postane svjetlija. Premažite preko brownie baze.
- Preostalih 200 ml vrhnja za šlag izmiksajte pa premažite preo kreme. Ukrasite po želji - primjerice ribanom čokoladom i svježim jagodama.