Recepti 13. listopada 2014.

Brownie torta

Brownie torta
gastro postao gastro.24sata.hr
Naša blogerica Matejka razveselila nas je ovom slasnom tortom koja se topi u ustima

Vrijeme pripreme: do 90 min

Broj porcija: 10

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 234

Brownie baza

  • 80 g maslac, neslani
  • 200 g tamna čokolada
  • 120 g šećer, smeđi (djelomično rafin.)
  • 1 prstohvat sol
  • 1 žlica ekstrakt vanilije
  • 2 kom jaje kokošje
  • 70 g pšenično brašno, bijelo
  • 1 šaka miješani orašasti plodovi

Potrebno vam je

  • 200 ml vrhnje za šlag
  • 120 g tamna čokolada
  • jagode
  • čokolada

Priprema

  1. Pećnicu zagrijte na 180°C, kalup (okrugli, promjera 22 cm) obložite papirom za pečenje i još ga namastite maslacem.
  2. Čokoladu i maslac narežite na sitno i otopite u mikrovalnoj pećnici, vadeći i miješajući svakih 20 sekundi. Možete otopiti i na pari. U to pjenjačom umiješajte šećer i sol, jaja koja ste ranije umutili, vaniliju, te na kraju brašno - nemojte dugo miješati, samo dok se poveže. Ako želite umiješajte krupno sjeckane bademe, brusnice, lješnjake... Ili preskočite taj korak.
  3. Presipajte u kalup, poravnajte površinu i pecite oko 15-17 minuta. Tada provjerite čačkalicom je li pečeno - ona ne smije izaći čista već mora imati komadiće smjese na sebi (ali ne tekuću smjesu). Tada je kolač gotov i možete ga izvaditi iz pećnice.
  4. Pustite da se ohladi, a zatim izvadite iz kalupa.
  5. Vrhnje za šlag zavrijte gotovo do vrenja, zatim presipajte preko usitnjene čokolade. Promiješajte dok se sva čokolada ne otopi. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, zatim spremite u hladnjak na 30-tak minuta.
  6. Kad se smjesa počne stiskati, izmiksajte je mikserom kako biste je učinili mekšom, popust moussea. Miksajte dok se krema ne zgusne i postane svjetlija. Premažite preko brownie baze.
  7. Preostalih 200 ml vrhnja za šlag izmiksajte pa premažite preo kreme. Ukrasite po želji - primjerice ribanom čokoladom i svježim jagodama.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.