gastro postao
Grčkoj piti dodaj svježi sir, začini je češnjakom i parmezanom, pa sve zajedno zapeci do savršenstva.
Hrskava pita sa sirom bit će idealan doručak, ručak i večera. Poslužiti je možeš uz čašu jogurta ili jednostavno samu, toplu ili hladnu.
Navedenim sastojcima možeš dodati i kockice šunke, kobasice ili slanine, dodati još sireva po želji, naprosto se igrati omiljenim kombinacijama. Pitu pospi krupnom soli ili pak se, za efektniji dojam, zaigraj kombinacijom crnog i bijelog sezama.
Hrskava izvana, kremasta iznutra, ova pita osvojit će te na nekoliko razina.
Potrebno ti je:
- 300 g špinata
- 400 g svježeg sira
- 100 g feta sira
- 2 jaja
- 3 žlice ribanog parmezana
- 2 režnja češnjaka
- Kore za savijače
- 4 žlice maslaca
- Sol, papar
Postupak pripreme:
- Pripremi papir za pečenje te na njega stavi jednu koru za savijače. Premaži je otopljenim maslacem, na nju stavi drugu koru. Postupak ponovi s idućih pet kora. Kore slaži tako da se ne preklapaju već da rubovi stoje pomalo neuredno.
- U posudi pomiješaj svježi sir, feta sir, jaja, svježi špinat, ribani parmezan, sitno sjeckani ili protisnuti češnjak, sol i papar. Pripazi sa soli, feta sir već je sam po sebi dovoljno slan.
- Dobivenu smjesu stavi u sredinu kora, prebaci u okrugli kalup, a tijesto koje se čini višak, presavini prema sredini pite. Premaži ostatkom maslaca, posoli krupnom soli ili sezamom i ubaci u pećnicu na 200 stupnjeva.
- Peci dok tijesto ne poprimi boju, oko 15 do 20 minuta.
Dobar tek!