Recepti 8305 prikaza 08. studenoga 2019.

Brzi recepti s tunom, a nisu ni namaz ni salate!

Guliver/Shutterstock

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Tunu uglavnom jedemo kao dodatak salati ili od nje radimo paštetu. No, došlo je vrijeme za malo maštovitosti i zato ti predstavljamo tri recepta koja možda nisi isprobala

Tuna je toliko univerzalna namirnica da se može uklopiti u gotovo svako jelo. No, kada smo u stisci s vremenom, uglavnom želimo nešto brzo pojesti. Tada nam pravi spas pruža tuna u konzervi, a mi ti u ovom članku donosimo tri načina kako ju ukusno pripremiti.

Sočni tacosi s tunom i lukom

Tacosi su jako zahvalni jer u njih možemo ubaciti svašta, a rezultat će na kraju biti fenomenalan! No, ono što nas je u zadnje vrijeme posebno oduševilo jesu tacosi punjeni tunom, ljubičastim lukom i bijelim umakom koji savršeno povezuje ovu kombinaciju i čini ju osvježavajućom i sočnom.

 | Author: Guliver/Shutterstock Guliver/Shutterstock

Sastojci

  • 2 žlice majoneze
  • 4 žlice vrhnja
  • pola žličice limuna
  • manja glavica ljubičastog luka
  • malo korijandra
  • 1 žlica maslinova ulja
  • 2 dobro ocijeđene Eva tune s aromom limuna
  • 4 tacosa (ili kukuruzne tortilje)
  • sol, papar

Priprema

1. U jednoj zdjeli pomiješaj majonezu, vrhnje i sok limuna, a u drugoj luk i korijandar.

2. Stavi malo maslinova ulja na tavu, pusti da se zagrije i potom istresi tunu. Kad tuna poprimi smeđu boju, makni tavu s peći.

3. Ako koristiš mekane tortilje, zagrij tavu (bez dodavanja ulja), stavi tortilje i drži ih dok ne postanu hrskave i vruće. Ako pak imaš tacose, možeš ih zagrijati u pećnici dok ne budu hrskavi.

4. Stavi tunu na sredinu tortilje ili tacosa i posipaj mješavinu korijandra i luka. Nakon toga prelij ukusnim umakom i uživaj!

Okruglice s tunom i špagetima

Navikli smo raditi polpete s tunom, ali jesi li ikad probala napraviti mesne okruglice s tunom? Ovo prefino jelo možeš kombinirati s crvenim umakom i špagetima ili pak nekom drugom vrstom tjestenine.

 | Author: Guliver/Shutterstock Guliver/Shutterstock

Sastojci

Priprema

  1. Ocijedi tunu (ali sačuvaj umak!) i istresi je u zdjelu te joj dodaj usitnjene indijske oraščiće, limunov sok, peršin, krušne mrvice i jaje. Začini solju i paprom te miješaj smjesu rukama sve dok sastojci ne budu sjedinjeni. Od te smjese napravi 12 kuglica i stavi ih sa strane.
  2. Stavi posoljenu vodu da se zagrije do točke ključanja i skuhaj u njoj špagete prema uputama na pakiranju.
  3. Na tavu dodaj maslinovo ulje i peci kuglice tune 5 minuta, okrećući ih dok ne poprime zlatnu boju. Nakon toga stavi ih na kuhinjski papir kako bi upio ostatak ulja.
  4. Dok je tjestenina još topla, prelij ju umakom od rajčice te na vrh dodaj nekoliko gotovih kuglica s tunom. Moraš priznati da zvuči genijalno!

BBQ tuna sendvič

Šteta bi bilo ne iskoristiti dimljenu tunu za jedan dobar BBQ sendvič! Sastojke za ovaj obrok vjerojatno već imaš u kuhinji pa se odmah možeš baciti na posao.

 | Author: Guliver/Shutterstock Guliver/Shutterstock

Sastojci

  • 2 konzerve Eva tune s aromom dima
  • 2 komada mladog luka
  • ¼ šalice nasjeckanih krastavaca
  • 1 celer
  • 1/3 šalice majoneze
  • sol, papar
  • 4 peciva
  • rajčica
  • zelena salata
  • punomasni sir

Postupak

1. U slaganju ovog sendviča nema posebne filozofije. Povrće nasjeckaj, začine usitni i slaži onako kako ti paše.

2. Kako bi dobila pravi BBQ efekt, peciva možeš prethodno tostirati kako bi se sir otopio i time okus bio još bolji!

Jesi li odlučila koji ćeš recept prvi isprobati?

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • serjoža 13:40 08. Studeni 2019.

    Meni, a i mojim ukućanima tuna iz konzerve kuhana ili pečena je odvratnog okusa....stoga jedino tacosi prolaze