Tuna je toliko univerzalna namirnica da se može uklopiti u gotovo svako jelo. No, kada smo u stisci s vremenom, uglavnom želimo nešto brzo pojesti. Tada nam pravi spas pruža tuna u konzervi, a mi ti u ovom članku donosimo tri načina kako ju ukusno pripremiti.
Sočni tacosi s tunom i lukom
Tacosi su jako zahvalni jer u njih možemo ubaciti svašta, a rezultat će na kraju biti fenomenalan! No, ono što nas je u zadnje vrijeme posebno oduševilo jesu tacosi punjeni tunom, ljubičastim lukom i bijelim umakom koji savršeno povezuje ovu kombinaciju i čini ju osvježavajućom i sočnom.
Sastojci
- 2 žlice majoneze
- 4 žlice vrhnja
- pola žličice limuna
- manja glavica ljubičastog luka
- malo korijandra
- 1 žlica maslinova ulja
- 2 dobro ocijeđene Eva tune s aromom limuna
- 4 tacosa (ili kukuruzne tortilje)
- sol, papar
Priprema
1. U jednoj zdjeli pomiješaj majonezu, vrhnje i sok limuna, a u drugoj luk i korijandar.
2. Stavi malo maslinova ulja na tavu, pusti da se zagrije i potom istresi tunu. Kad tuna poprimi smeđu boju, makni tavu s peći.
3. Ako koristiš mekane tortilje, zagrij tavu (bez dodavanja ulja), stavi tortilje i drži ih dok ne postanu hrskave i vruće. Ako pak imaš tacose, možeš ih zagrijati u pećnici dok ne budu hrskavi.
4. Stavi tunu na sredinu tortilje ili tacosa i posipaj mješavinu korijandra i luka. Nakon toga prelij ukusnim umakom i uživaj!
Okruglice s tunom i špagetima
Navikli smo raditi polpete s tunom, ali jesi li ikad probala napraviti mesne okruglice s tunom? Ovo prefino jelo možeš kombinirati s crvenim umakom i špagetima ili pak nekom drugom vrstom tjestenine.
Sastojci
- 2 konzerve Eva tune u umaku od rajčice s aromom origana
- manja šaka indijskih oraščića
- sok 1 limuna
- 1 umućeno jaje
- 50 grama krušnih mrvica
- maslinovo ulje
- 400 g špageta
- malo peršina
- sol, papar
Priprema
- Ocijedi tunu (ali sačuvaj umak!) i istresi je u zdjelu te joj dodaj usitnjene indijske oraščiće, limunov sok, peršin, krušne mrvice i jaje. Začini solju i paprom te miješaj smjesu rukama sve dok sastojci ne budu sjedinjeni. Od te smjese napravi 12 kuglica i stavi ih sa strane.
- Stavi posoljenu vodu da se zagrije do točke ključanja i skuhaj u njoj špagete prema uputama na pakiranju.
- Na tavu dodaj maslinovo ulje i peci kuglice tune 5 minuta, okrećući ih dok ne poprime zlatnu boju. Nakon toga stavi ih na kuhinjski papir kako bi upio ostatak ulja.
- Dok je tjestenina još topla, prelij ju umakom od rajčice te na vrh dodaj nekoliko gotovih kuglica s tunom. Moraš priznati da zvuči genijalno!
BBQ tuna sendvič
Šteta bi bilo ne iskoristiti dimljenu tunu za jedan dobar BBQ sendvič! Sastojke za ovaj obrok vjerojatno već imaš u kuhinji pa se odmah možeš baciti na posao.
Sastojci
- 2 konzerve Eva tune s aromom dima
- 2 komada mladog luka
- ¼ šalice nasjeckanih krastavaca
- 1 celer
- 1/3 šalice majoneze
- sol, papar
- 4 peciva
- rajčica
- zelena salata
- punomasni sir
Postupak
1. U slaganju ovog sendviča nema posebne filozofije. Povrće nasjeckaj, začine usitni i slaži onako kako ti paše.
2. Kako bi dobila pravi BBQ efekt, peciva možeš prethodno tostirati kako bi se sir otopio i time okus bio još bolji!
Jesi li odlučila koji ćeš recept prvi isprobati?