gastro postao
Bulgur je kuhana i prerađena pšenica koja je zbog čestog korištenja postala simbolom blistoistočnih kuhinja
Vrijeme pripreme: do 30 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 430
Potrebno vam je
- 350 g bulgur pšenica
- 3.50 šalica voda
- 2 žlica ulje maslinovo
- 3 žlica limunov sok
- 1 mala žlica sol
- 0.50 mala žlica svježe mljeveni papar
- 2 kom poriluk (cijeli)
- 2 režanj češnjak
- 12 kom šparoge, divlje
- 1 šalica grašak zeleni (smrznuti)
- 0.25 šalica menta
Priprema
- U velikoj vatrostalnoj posudi pomiješamo bulgur i kipuću vodu. Ostavimo tako dok bulgur ne omekša, otprilike 30 minuta. Nakon 15 minuta promiješamo. Stavimo bulgur u cjedilo da ocijedimo svu preostalu tekućinu.
- U velikoj posudi pomiješamo žlicu ulja, limunov sok, sol i papar. Dodamo ocijeđeni bulgur i promiješamo vilicom.
- U tavi na umjerenoj vatri zagrijemo preostalu žličicu ulja. Dodamo poriluk i češnjak te pirjamo dok poriluk ne omekša, oko pet minuta. Premjestimo u posudu u kojoj je šećer.
- U posudi za kuhanje na pari, koju smo postavili na lonac kipuće vode, kuhamo šparoge dok ne omekšaju, oko četiri minute. U posljednjih 30 sekundi kuhanja dodamo grašak.
- Dodamo povrće i metvicu u posudu u kojoj se nalazi bulgur i promiješamo. Poslužimo na sobnoj temperaturi ili ohlađeno.
Izvor 'Kuhinje svijeta - Turska kuharica'