gastro postao
Ranije pripremljenu salamu od hobotnice možete čuvati u hladnjaku i koristiti tijekom tri do četiri tjedna
Vrijeme pripreme: do 30 min
Broj porcija: 6
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 447
Potrebno vam je
- 3000 g hobotnica
- 100 g rukola
- 400 g rajčica, crvena
- 100 g parmezan
- ulje maslinovo
- sol
- svježe mljeveni papar
Priprema
- Posolite i popaprite krakove te ih motajući u foliju oblikujte u salamu promjera oko 10 centimetara. Na nekoliko mjesta oprezno čačkalicom probušite foliju kako bi izašao zrak. Stišćite krakove dok salama nije posve čvrsta te iz folije izašao sav zrak.
- Očišćenu hobotnicu razrežite te skuhajte samo krakove dok potpuno ne omekšaju. Još vrele krakove ocijedite i ispružite ih na prozirnoj kuhinjskoj foliji.
- Tako pripremljenu i stisnutu salamu stavite u hladnjak na duboko smrzavanje te ostavite 2 do 3 sata.
- Kada se stisnuti krakovi hobotnice posve smrznu, izrežite salamu na tanke ploške debljine oko 2 milimetra.
- Narezane listove hobotnice slažite na tanjuru servirajući ih poput velikog sendviča – listić hobotnice, listove mlade divlje rikule, ploške rajčice.
- Nakon tri slijeda slaganja, nakon posljednje ploške hobotnice naribajte listiće grano padano sira i dodajte klice poriluka.
Izvor 'Mali i slasni zalogaji'; Zoran Gajić