gastro postao
Tradicionalna jednostavna slastica koja će vas oduševiti
Cartellata - tradicionalni talijanski slatkiš koji se priprema za Božić. Izrađuje se od ručno rađene tjestenine, pečene u ulju, te potom natopljene umakom od meda. Po želji ih možete pokapati i rastopljenom čokoladom.
Ovaj jednostavni, hrskavi desert, malo podsjeća na kroštule, ali uz dodatak meda, pretvara se u pravu malu deliciju!
Sastojci:
- 3 žlice ulja
- Korica limuna i naranče (narezana na trakice)
- 375 g glatkog brašna
- 180 ml bijelog vina
- Ulje za prženje
- 1/2 šalice meda
- 2 žlice vode
Priprema:
- U manjoj posudi za prženje, zagrijati 3 žlice ulja i korice limuna i naranče. grijati dok ulje ne poprimi miris korica (par minuta). Izvaditi koricu.
- U posudu staviti brašno i dodati pripremljeno ulje i vino te miješati lagano rukom. Mijesiti rukom otprilike 10 minuta - dok tijesto ne postane meko i elastično.
- Na pobrašnjenoj dasci, razvući tijesto na debljinu 2 - 3 mm; izrezati ga kotačićem za tijesto (s rebrastim rubom da ostavi valovite rezove) na 3 - 4 cm širine i otprilike 30 cm dugačko. Tako izrezano tijesto spojiti na vrhu prstima te ponavljati spajanje svakih 5 cm. Kada je tijesto cijelom dužinom spojeno na svakih 5 cm, rolati ga od jednog kraja prema unutra (kao da radimo ružu). Tako zarolano, može se odmah peći, ali, može se ostaviti i nekoliko sati na dasci kako bi se posušilo (oblik će se manje razdvajati tijekom pečenja). Dovoljno ih je peći 1 minutu.
- Pripremiti umak od meda - zagrijati med i 2 žlice vode te umakati pečene cartellate. Mogu se ostaviti i nekoliko sati u medu kako bi ga što bolje upile. Ako želite drugačiji okus, možete dodati malo cimeta u med.
Poslužite ohlađene, po želji posipane mljevenim šećerom ili pokapane rastopljenom čokoladom uživajte!