gastro postao
Neočekivani, ali zapravo idealni spoj svakako su čokolada i maslinovo ulje!
Iako smo svi naviknuli na slana jela s maslinovim uljem, ono je svoje mjesto pronašlo i u slasticama.
Svakako isprobaj ovu čokoladnu tortu s maslinovim uljem i narom, sigurno će te podsjetiti na more i Dalmaciju. Recept smo pronašli od jednog natjcatelja iz emisije Tri, dva, jedan - kuhaj!
Sastojci:
- 125 g čokolade za kuhanje
- 125 ml maslinovog ulja
- 3 jaja
- 300 g šećera
- 200 g nara
- 20 ml mlijeka
- 25 g kvasca u prahu
- 500 g glatkog brašna
- Jestivo cvijeće
- Jestive latice ruža
- Mikrozelenje (cikla i bosiljak)
Priprema:
- Zagrijati pećnicu na 180 °C.
- Namastiti kalup za tortu promjera 20 cm maslinovim uljem i obložiti stijenke masnim papirom.
- Rastopiti nasjeckanu čokoladu s maslinovim uljem na pari i ostaviti da se ohladi.
- U međuvremenu istući žumanjke sa šećerom dok ne postanu gusti i dok ne posvijetle.
- Umiješati u njih rastopljenu čokoladu.
- U čistoj zdjeli istući bjelanjke u snijeg i umiješati ih u čokoladnu smjesu.
- Uliti tijesto u kalup i peći 20 minuta.
- Od nara napraviti redukciju. Najprije skuhati sjemenke nara u vodi, procijediti i propasirati. Vratiti nar u lončić pa dodati šećer i reducirati do konzistencije sirupa.
- Poslužiti sa svježim narom.
- Po želji ukrasiti laticama ruže i cvijećem.
U slast!