Kakav doručak više voliš? Sladak ili slan? nama je nekako draži slan doručak, ali ponekad se i na kraju tog obroka volimo zasladiti.
A što je najbolje za zasladiti se? Naravno - čokolada! A može i neki čokoladni kolač, ili ovaj slasni čokoladni kruh. Vjeruj nam, nećeš pogriješiti ako ga pripremiš svojim ukućanima.
Čokoladni kruh doručak je kojim bi se povremeno trebala počastiti. Definitivno nije u zdravoj kategoriji sa zobenim pahuljicama, avokadom i smoothiejima, ali će ti ekspresno popraviti dan.
Ako kruh pripremiš odmah, dobro ga ohladiš, omotaš ono što se nije pojelo plastičnom folijom te ga staviš u hladnjak - moći ćeš uživati u njemu i sljedeća 2-3 dana. Naravno, ako ti potraje toliko dugo, u što sumnjamo...
Čokoladni kruh
Sastojci:
- 110 g omekšalog maslaca
- 100 g šećera
- 50 g smeđeg šećera
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 2 velika jaja
- 120 g kiselog vrhnja
- 60 ml mlijeka
- 160 g brašna
- 50 g kakaa
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 žličica sode
- ½ žličice soli
- 100 g nasjeckane čokolade
Postupak:
- Zagrij pećnicu na 175 stupnjeva. Duguljasti kalup za kruh premaži maslacem ili obloži papirom za pečenje.
- Izmiksaj maslac sa šećerom i ekstraktom vanilije u glatku smjesu. Dodaj jaja, vrhnje i mlijeko pa još kratko miksaj.
- U drugoj posudi pomiješaj sve suhe sastojke – brašno, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol.
- Sjedini obje smjese pa promiješaj špatulom ili drvenom kuhačom.
- Na kraju dodaj i komadiće čokolade pa pažljivo promiješaj.
- Prelij smjesu u kalup i peci 55 do 60 minuta, sve dok čačkalica zabodena u sredinu kruha ne izađe čista.
- Pričekaj da se malo ohladi prije no što kruh izvadiš iz kalupa te puti da se ohladi u potpunosti prije rezanja.