gastro postao
Jednostavni čokoladni desert
Vrijeme pripreme: do 30 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 436
Krema
- 250 g tamna čokolada
- 200 ml vrhnje tučeno (30% masti ), slatko
- 2 kom žumanjak kokošji (sirovi )
- 1 mala žlica brandy, gin, rum i sl. (40 vol % alkoh.)
- 20 g maslac, slani
Karamela
- 220 g šećer, kristal
- 1 mala žlica sol
- 60 ml voda
Priprema
- Stavite čokoladu u vatrostalnu posudu i odložite sa strane. U tavi na laganoj vatri zagrijte vrhnje i šećer pa miješajte dok se šećer ne otopi. Zakuhajte i prelijte preko čokolade miješajući dok se ne otopi. Umiješajte žumanjke i brendi, dodajte maslac pa izmiješajte.
- Raspodijelite smjesu između četiriju posuda te hladite barem dva sata ili tijekom noći.
- Obložite folijom lim za pečenje. U posudu iznad vatre stavite šećer, sol i vodu pa miješajte dok se ne otopi. Povećajte vatru i kuhajte četiri, pet minuta dok ne dobijete smjesu zlatne boje. Brzo i oprezno izlijte na lim, rasporedite, posolite, ohladite pa razlomite na dijelove.
- Ukrasite lončiće vrhnjem i pospite karamelom.
Izvor Skuhatćute