Ova divna juha od pečenog krumpira i poriluka savršeni je comfort food. Doslovno grije i tijelo i dušu, a mi imamo odličan recept!
Ovih dana tople, guste juhice i variva izvrsno pašu. Kako se ono kaže - hrane i tijelo i dušu, ali doslovno! A u obilju divnih recepata za maštovite i slasne guste, krem juhe jedna se posebno ističe - juha od pečenog krumpira i poriluka.
Zapravo, ne koristi se baš pečeni krumpir, on se samo kratko zaprži na masnoći prije kuhanja, ali okus pečenog krumpira ovoj juhi definitivno ne nedostaje. Kako? U ovoj juhi koristi se, naime čitavi krumpir, dakle ni kora se ne baca. Kora od krumpira poprži u air fryeru i posluži zajedno s juhom. I eto - okus pečenog krumpira je tu! Savršeni comfort food!
Isprobaj naš recept za juhu od pečenog krumpira i poriluka je u nastavku, a ti je isprobaj i javi nam svoje dojmove.
Juha od pečenog krumpira i poriluka
foto: Missy Culpepper/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Juha od pečenog krumpira i poriluka
15 MIN
pripreme
35 MIN
kuhanja
8
porcija
SREDNJE
Sastojci
Panceta
120
g
Poriluk
2
kom
Češnjak
4
režanj
Maslac
2
žlica
Krumpir
1
kg
Svježi timijan - listići
2
žličica
Sol
0,50
žličica
Pileći temeljac
1,50
l
Suncokretovo ulje
Slatko vrhnje
250
ml
Vlasac
2
žlica
Cheddar
60
g
Svježe mljeveni crni papar
Kiselo vrhnje
70
ml
Postupak
U velikoj posudi od lijevanog željeza, na srednjoj vatri, poprži panectu narezanu na trakice - oko 10 minuta, dok ne postane hrskava i lijepo smeđa.
Izvadi pancetu, a u posudi ostavi oko 1 žlicu masti koju je ispustila, ostalo makni (nemoj bacati, sačuvaj ih za poslije).
Dodaj narezani poriluk, češnjak narezan na tanke listiće i maslac, poprži ih na masti pod pancete, uz povremeno miješanje, dok lijepo ne omekšaju, oko 4 minute.
Krumpir dobro operi i oguli (kore sačuvaj, rebat će ti kasnije u receptu!).
Dodaj krumpir narezan na kockice, timijan i sol - dinstaj uz povremeno miješanje oko 2 minute.
Umiješaj pileći temeljac i pusti da zakiip na srednjoj vatri. Smanji temperaturu na srednju i pusti da kipi, uz povremeno miješanje, dok krumpiri potpuno ne omekšaju, 20-ak minuta.
Dobro osušene kore od kurmpira, lagano namašćene uljem, poprži u air fryeru na 200 stupnjeva, 6-8 minuta. Kore trebaju postati jako hrskave i dobiti duboko smeđu boju.
Prebaci kore u srednju vatrostalnu zdjelu i posoli, protresi zdjelu da se sve kore dobro posole. Stavi sa strane.
Juhu usitni u blenderu, potom je vrati u posudu u kojoj se kuhala.
Umiješaj slatko vrhnje i pusti da zakipi na srednjoj vatri. Kiselo vrhnje u srednjoj vatrostalnoj posudi dobro izmiješaj pjenjačom, potom mu dodaj oko 1 šalicu vruće juhe. Ponovno dobro izmiješaj pjenjačom te dodaj u juhu. Tako će se kiselo vrhnje temperirati i neće se zgrušati. Taođer, preporučujemo korištenje punomasnog kiselog vrhnja.
Kušaj juhu i dodaj još soli i papra prema ukusu.
Juhu posluži u zdjelicama sa žličicom punomasnog kiselog vrhnja, prženom pancetom, prženom korom od krumpira, usitnjenim vlascem i listićima timijana. Pospi i s malo svježe mljevenog papra i naribanog cheddara.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
310 kcal
15 %
MASTI
23,00 g
31 %
KOLESTEROL
0,07 g
0 %
UH
19,00 g
6 %
PROTEINI
8,00 g
16 %
Ako nemaš air fryer, odnosno fritezu na vrući zrak, krumpirove kore ispeci u pećnici.
Isprobaj i ove divne juhe koje tako pašu u ovim hladnim danima: