Klasičnoj pripremi keksića dodali smo tek jedan mali dodatak. Maslac smo na kratko zasmeđili na tavi, pripazili da ne zagori, a zatim ga dodali smjesi za keksiće. Zbog orašastih aroma smeđeg maslaca, keksići su već iz pećnice mirisali najfinijim slatkim mirisima, a kada smo ih isprobali, znali smo da u rukama držimo savršen recept za omiljenu brzu slasticu.
Ovoj kombinaciji možete dodati i na sitno nasjeckane karamel bombone ili omiljene orašaste plodove, a na kraju ih možete posipati cvijetom soli ili krupnom morskom soli. Kontrast slatkog i slanog stvorit će još slađi doživljaj.
Potrebno vam je:
- 230 g maslaca
- 240 g glatkog brašna
- 2 žličice praška za pecivo
- 180 g smeđeg šećera
- 3 žlice bijelog šećera
- 2 jaja
- 2 žličice ekstrakta vanilije
- 150 g čokolade nasjeckane na kockice
- Prstohvat soli
Postupak pripreme:
- Maslac ubacite u posudu, pa ga zagrijavajte dok ne poprimi smeđu boju, desetak minuta. Pazite da ne zagori kako ne bi poprimio gorak okus.
- U posebnoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli.
- Smeđem maslacu dodajte smeđi i bijeli šećer, pa sve dobro povežite mikserom. Dodajte jaja i vaniliju i miksajte još dvije minute.
- Mokrima dodajte suhe sastojke i dobro ih povežite.
- Na kraju umiješajte i komadiće čokolade.
- Pustite da tijesto za keksiće odstoji u hladnjaku barem pola sata.
- Pomoću žlice za sladoled ili obične žlice u posudu za pečenje oblikujte okruglice.
- Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva i pecite keksiće oko 10 minuta ili dok ne poprime zlatnu boju na rubovima.
- Nakon vađenja iz pećnice, pustite da keksići odstoje pet do deset minuta.
Dobar tek!