Recepti 07. prosinca 2020.

Domaći namaz od lješnjaka koji će te osvojiti na prvu žlicu

Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Nakon što doma pripremiš ovaj fantastični namaz od lješnjaka, više nema povratka. Uz palačinke ili na kruhu jest će se gotovo svakog dana! Ili jednostavno žlicom...

Prema podacima sa stranice Mental Floss, svake 2 sekunde u svijetu je negdje prodana jedna staklenka Nutelle. Složit ćemo se da je to puno prodanog čokoladnog namaza, ali što kada bi ga ti sama doma napravila?

Malo tostiranih lješnjaka, čokolade i još nekoliko sastojaka dijeli te od savršenog domaćeg namaza od lješnjaka uz kojeg ćeš uživati bilo za doručak kao namaz na kruh ili slasni desert uz palačinke!

 

Možda vas zanima... Brzo i neodoljivo: Namaz od badema i kave Recepti

 

Sastojci:

  • 250 g tostiranih lješnjaka
  • 40 g kakaa
  • 100 g šećera u prahu
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1 žličica soli
  • 2 žlice kokosovog ulja
  • 50 g nasjeckane čokolade (50% kakaa)

 

 | Author: Guliver/Shutterstock Guliver/Shutterstock

Priprema:

  1. Zagrij pećnicu na 190 stupnjeva. Obloži lim za pečenje masnim papirom. Na lim stavi lješnjake. Peci ih 12 do 15 minuta. Nakon što prođe deset minuta pogledaj ih kako bi provjerila stanje.
  2. Izvadi ih iz pećnice i prebaci ih načistu kuhinjsku krpu. Ostavi da se ohlade.
  3. Kad se ohlade, nježno ih trljaj uz pomoć krpe kako bi maknula ljusku.
  4. Stavi ih u procesor hrane ili blender i upali ga te miksaj lješnjake sve dok ne dobiješ finu smjesu koja liči na namaz, to može potrajati pet minuta ili više, ovisno o jačini blendera.
  5. Dodaj u dobivenu smjesu šećer u prahu i kakao. Miješaj ponovno da se svi sastojci sjedine.
  6. Zatim dodaj ulje i ekstrakt vanilije te ponovno miješaj dok se svi sastojci ne sjedine i smjesa postane jednolična.
  7. Zatim dodaj sol i upali ponovno blender na pet do deset sekundi.
  8. Zatim dodaj komadiće čokolade i upali blender ili procesor sve dok ne dobiješ kompaktnu i glatku smjesu. Ako ti se ne sviđa konzistencija smjese ili ako se rade grudice, dodaj još malo ulja po vlastitom ukusu. Nemoj pretjerati jer će se u tom slučaju napraviti prerijetka smjesa.
  9. Dobiveni namaz prebaci u čistu staklenku i čuvaj u hladnjaku do mjesec dana.

U slast!

 

Možda vas zanima... Namaz od pečenih banana odlično pristaje uz palačinke Recepti Možda vas zanima... Dobro jutro uz namaz od meda i maslaca Recepti
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.