Koliko smo puta sami sebi rekli - ma samo ću jednu žlicu... I onda se uhvatili kako jedemo tko zna koju žlicu po redu. Nutella je jedna od onih neodoljivih slatkih stvari s kojima nemamo mjeru. Jednostavno, savršen omjer lješnjaka i čokolade toliko je neodoljiv našem nepcu.
I zato ti predlažemo da napraviš svoju, domaću verziju koja je još ukusnija od kupovne. Domaća nutella, odnosno namaz od lješnjaka i čokolade, uistinu je posebna, to je nešto oko čega se zbilja isplati potruditi.
Prema podacima sa stranice Mental Floss, svake 2 sekunde u svijetu je negdje prodana jedna staklenka Nutelle. Složit ćemo se da je to puno prodanog namaza od lješnjaka i čokolade, ali zašto ne napraviti svoju, domaću verziju?
Malo tostiranih lješnjaka, čokolade i još nekoliko sastojaka dijeli te od savršenog domaćeg namaza od lješnjaka uz kojeg ćeš uživati bilo da tvoja domaća nutella postane hranjiv i sladak doručak kao namaz na kruh ili slasni desert uz palačinke!
Domaća nutella
Sastojci:
- 250 g tostiranih lješnjaka
- 40 g kakaa
- 100 g šećera u prahu
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1 žličica soli
- 2 žlice kokosovog ulja
- 50 g nasjeckane čokolade (50% kakaa)
Postupak:
- Zagrij pećnicu na 190 stupnjeva. Obloži lim za pečenje masnim papirom. Na lim stavi lješnjake. Peci ih 12 do 15 minuta. Nakon 10 minuta provjeri stanje.
- Izvadi ih iz pećnice i prebaci ih načistu kuhinjsku krpu. Ostavi da se ohlade.
- Kad se ohlade, nježno ih trljaj uz pomoć krpe kako bi maknula ljusku.
- Stavi ih u procesor hrane ili blender i upali ga te miksaj lješnjake sve dok ne dobiješ finu smjesu koja liči na namaz, to može potrajati 5 minuta ili više, ovisno o jačini blendera.
- Dodaj u dobivenu smjesu šećer u prahu i kakao. Miješaj ponovno da se svi sastojci sjedine.
- Dodaj ulje i ekstrakt vanilije te ponovno miješaj dok se svi sastojci ne sjedine i smjesa postane jednolična.
- Dodaj sol i upali ponovno blender na 5-10 sekundi.
- Dodaj komadiće čokolade i upali blender ili procesor sve dok ne dobiješ kompaktnu i glatku smjesu. Ako ti se ne sviđa konzistencija smjese ili ako se rade grudice, dodaj još malo ulja po vlastitom ukusu. Nemoj pretjerati jer će se u tom slučaju napraviti prerijetka smjesa.
- Dobiveni namaz prebaci u čistu staklenku i čuvaj u hladnjaku do mjesec dana.
Isprobaj i ove slastice u kojima je (domaća) nutella glavna zvijezda...