Recepti 24. siječnja 2024.

Domaća nutella puno je ukusnija od kupovne

nutella
Domaća nutella odličan je doručak, namazana na kruhu foto: Imad/Unsplash
gastro postao gastro.24sata.hr
Domaća nutella, odnosno fantastičan namaz od lješnjaka i čokolade, osvojit će i najizbirljivija nepca. A kasnije s njom radi što želiš - namaži je na palačinke ili kruh, stavi u kolač ili pak jednostavno zagrabi žlicom...

Koliko smo puta sami sebi rekli - ma samo ću jednu žlicu... I onda se uhvatili kako jedemo tko zna koju žlicu po redu. Nutella je jedna od onih neodoljivih slatkih stvari s kojima nemamo mjeru. Jednostavno, savršen omjer lješnjaka i čokolade toliko je neodoljiv našem nepcu.

I zato ti predlažemo da napraviš svoju, domaću verziju koja je još ukusnija od kupovne. Domaća nutella, odnosno namaz od lješnjaka i čokolade, uistinu je posebna, to je nešto oko čega se zbilja isplati potruditi.

 

nutella, zobene pahuljice Možda vas zanima... Na Svjetski dan Nutelle pripremi ove fine kolačiće Recepti

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Syntha 🌾 (@slight_pearl)

Prema podacima sa stranice Mental Floss, svake 2 sekunde u svijetu je negdje prodana jedna staklenka Nutelle. Složit ćemo se da je to puno prodanog namaza od lješnjaka i čokolade, ali zašto ne napraviti svoju, domaću verziju?

Malo tostiranih lješnjaka, čokolade i još nekoliko sastojaka dijeli te od savršenog domaćeg namaza od lješnjaka uz kojeg ćeš uživati bilo da tvoja domaća nutella postane hranjiv i sladak doručak kao namaz na kruh ili slasni desert uz palačinke!

 | Author: Guliver/Shutterstock Domaća nutella - još je slađa od kupovne foto: Guliver/Shutterstock

Domaća nutella

Sastojci:

  • 250 g tostiranih lješnjaka
  • 40 g kakaa
  • 100 g šećera u prahu
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1 žličica soli
  • 2 žlice kokosovog ulja
  • 50 g nasjeckane čokolade (50% kakaa)

 

Možda vas zanima... Brzo i neodoljivo: Namaz od badema i kave Recepti Možda vas zanima... Namaz od pečenih banana odlično pristaje uz palačinke Recepti

 

Postupak:

  1. Zagrij pećnicu na 190 stupnjeva. Obloži lim za pečenje masnim papirom. Na lim stavi lješnjake. Peci ih 12 do 15 minuta. Nakon 10 minuta provjeri stanje.
  2. Izvadi ih iz pećnice i prebaci ih načistu kuhinjsku krpu. Ostavi da se ohlade.
  3. Kad se ohlade, nježno ih trljaj uz pomoć krpe kako bi maknula ljusku.
  4. Stavi ih u procesor hrane ili blender i upali ga te miksaj lješnjake sve dok ne dobiješ finu smjesu koja liči na namaz, to može potrajati 5 minuta ili više, ovisno o jačini blendera.
  5. Dodaj u dobivenu smjesu šećer u prahu i kakao. Miješaj ponovno da se svi sastojci sjedine.
  6. Dodaj ulje i ekstrakt vanilije te ponovno miješaj dok se svi sastojci ne sjedine i smjesa postane jednolična.
  7. Dodaj sol i upali ponovno blender na 5-10 sekundi.
  8. Dodaj komadiće čokolade i upali blender ili procesor sve dok ne dobiješ kompaktnu i glatku smjesu. Ako ti se ne sviđa konzistencija smjese ili ako se rade grudice, dodaj još malo ulja po vlastitom ukusu. Nemoj pretjerati jer će se u tom slučaju napraviti prerijetka smjesa.
  9. Dobiveni namaz prebaci u čistu staklenku i čuvaj u hladnjaku do mjesec dana.

nutella | Author: Anshu A/Unsplash Domaća nutella odličan je dodatak kolačima foto: Anshu A/Unsplash

Isprobaj i ove slastice u kojima je (domaća) nutella glavna zvijezda...

 

Kolač s Nutellom Možda vas zanima... Ovaj kolač s Nutellom čokoladno je čudo iz pećnice Recepti Možda vas zanima... Ako voliš Nutellu i banane, oduševit će te ova hit slastica! Recepti Lava cake s Nutellom Možda vas zanima... Neodoljivi lava cake s tajnim sastojkom Recepti

 

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 09:47 24. Siječanj 2024.

    sigurno da je