Recepti 13. listopada 2014.

Domaći pljukanci s ljetnim vrganjima

Domaći pljukanci s ljetnim vrganjima
gastro postao gastro.24sata.hr
Pljukanci su tradicionalna istarska tjestenina koja se vrlo brzo i jednostavno priprema trljanjem među dlanovima.

Vrijeme pripreme: do 45 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: Jednostavno

Kalorija po osobi: 48

Potrebno vam je

  • 300 g vrganj
  • 4 list vlasac ( listovi)
  • sol
  • svježe mljeveni papar
  • ulje maslinovo
  • 3 režanj češnjak
  • 1.50 dl vino bijelo
  • 1 kom luk ,crveni
  • demi glace umak

Priprema

  1. Brašno prosijte kako bi bilo rahlije pa od 500 grama uz dodatak soli, maslinova ulja i mlake voda umijesite tijesto. Mijesite dok ne postane elastično. Razvaljajte te režite na trake i oblikujte pljukance.
  2. Luk očistite i iskosajte te pržite na maslinovu ulju na koje ste zdrobili češnjak. Pirjajte dok ne postane staklast.
  3. Vrganje nasjeckajte te dodajte na luk i dobro promiješajte kako bi se arome prožele. Ostavite da se prže na laganoj vatri te povremeno miješajte i podlijevajte vinom i pilećim temeljcem.
  4. Pljukance pobrašnite i protresite da se ne bi lijepili. Zagrijte vodu u loncu, posolite je te u njoj skuhajte tjesteninu.
  5. Netom prije nego što su kuhani ocijedite ih i premjestite u tavu u kojoj ste pirjali luk i gljive. Protresite da se dobro rasporede po umaku.

Pljukanci su tradicionalna istarska tjestenina koja se vrlo brzo i jednostavno priprema trljanjem među dlanovima.

Izvor Tomislav Gretić

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.