gastro postao
Pljukanci su tradicionalna istarska tjestenina koja se vrlo brzo i jednostavno priprema trljanjem među dlanovima.
Vrijeme pripreme: do 45 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 48
Potrebno vam je
- 300 g vrganj
- 4 list vlasac ( listovi)
- sol
- svježe mljeveni papar
- ulje maslinovo
- 3 režanj češnjak
- 1.50 dl vino bijelo
- 1 kom luk ,crveni
- demi glace umak
Priprema
- Brašno prosijte kako bi bilo rahlije pa od 500 grama uz dodatak soli, maslinova ulja i mlake voda umijesite tijesto. Mijesite dok ne postane elastično. Razvaljajte te režite na trake i oblikujte pljukance.
- Luk očistite i iskosajte te pržite na maslinovu ulju na koje ste zdrobili češnjak. Pirjajte dok ne postane staklast.
- Vrganje nasjeckajte te dodajte na luk i dobro promiješajte kako bi se arome prožele. Ostavite da se prže na laganoj vatri te povremeno miješajte i podlijevajte vinom i pilećim temeljcem.
- Pljukance pobrašnite i protresite da se ne bi lijepili. Zagrijte vodu u loncu, posolite je te u njoj skuhajte tjesteninu.
- Netom prije nego što su kuhani ocijedite ih i premjestite u tavu u kojoj ste pirjali luk i gljive. Protresite da se dobro rasporede po umaku.
Pljukanci su tradicionalna istarska tjestenina koja se vrlo brzo i jednostavno priprema trljanjem među dlanovima.
Izvor Tomislav Gretić