Slojevi bademovog biskvita, voćni dodir pekmeza i čokoladna završnica čine dugin kolač neodoljivim. Isprobaj ga, imamo provjeren recept!
Rainbow cookies ili duginikolači, prava su poslastica za oči i nepce. Ovi kolačići nisu samo slastica – oni su priča o slojevima okusa, boja i tradicije koja osvaja svakoga tko ih kuša.
Inspirirani klasičnim talijansko-američkim pekarama, gdje se često nalaze na policama posloženi u savršenim redovima, dugini kolači postali su nezaobilazan dio blagdanskih stolova, no jednako su primamljivi i tijekom cijele godine.
Ono što dugine kolačiće čini posebnima nije samo upečatljiv izgled, već i jedinstvena kombinacija okusa. Nježan biskvit od badema u tri boje, lagano premazan voćnom marmeladom i prekriven svilenkastom čokoladom – zvuči kao da su nastali u nekoj bajci, zar ne? Inače, boje biskvite nisu poslagane bez veze, nego kao na talijanskoj zastavi (tricolori - zelena, bijela, crvena).
Iako na prvi pogled izgledaju kao slastica koju mogu pripremiti isključivo profesionalci, uz malo strpljenja i preciznosti, možeš ih pripremiti i u vlastitoj kuhinji. Ovaj recept pojednostavljuje postupak, i sve je objašnjeno korak po korak, kako bi svaki sloj bio savršeno izveden, a krajnji rezultat – prava umjetnost.
Dugini kolači
foto: @mr_food Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Dugin kolač
35 MIN
pripreme
45 MIN
kuhanja
32
porcija
SREDNJE
Sastojci
Maslac
340
g
Suncokretovo ulje
Pasta od badema
200
g
Šećer
1,25
šalica
Sol
0,50
žličica
Jaje
4
kom
Ekstrakt badema
2
žličica
Brašno
2
šalica
Jestiva boja - crvena
Jestiva boja - zelena
Marmelada od marelice
1
šalica
Čokolada - komadići
240
g
Postupak
Stavi maslac sobne temperature u zdjelu samostojećeg miksera (ili u veliku zdjelu koristiš li ručni mikser).
Postavi rešetke u pećnici tako da podijele pećnicu na trećine i zagrij pećnicu na 175 °C.
Premaži 3 jednaka lima za pečenje (veličine cca 23 x 33 cm) uljem, zatim svaki obloži papirom za pečenje, ostavljajući 5 cm papira s dvije suprotne strane kako bi se biskvit kasnije lakše izvadio. Ako imaš samo jedan pleh, peći ćeš jedan po jedan biskvit.
Pastu od badema dodaj u zdjelu s maslacem. Dodaj šećer i sol. Miksaj na srednjoj brzini dok smjesa ne postane glatka, otprilike 5 minuta.
Dodaj jaja i ekstrakt badema te nastavi miksati na srednjoj brzini još 2 minute dok ne postane glatko. Dodaj brašna i miksaj na niskoj brzini, povremeno stružući stranice zdjele, dok se svi sastojci ne sjedine.
Podijeli tijesto jednako u 3 srednje zdjele (oko 400 g po zdjeli). U jednu zdjelu dodaj otprilike 5 kapljica crvene boje za hranu i miješaj dok smjesa ne postane ravnomjerno obojena, dodajući još boje prema potrebi dok ne dobiješ duboku nijansu losos ružičaste. Računaj na to da će biskviti biti svjetliji nakon pečenja.
Ponovi isto s drugom zdjelom tijesta koristeći zelenu boju dok ne postigneš svijetlozelenu nijansu.
Treću zdjelu ostavi neobojenu.
Svaku smjesu ravnomjerno raspodijeli na zasebne pripremljene limove za pečenje i poravnaj silikonskom špatulom.
Peci, rotirajući limove na pola vremena pečenja, dok vrhovi ne izgledaju suho, ali ostanu svijetli, 10-14 minuta. Premjesti limove na rešetke za hlađenje i pusti da se potpuno ohlade, oko 45 minuta.
Ako koristiš samo jedan lim, pusti da se biskvit hladi u limu 5 minuta prije nego što ga izvadiš na rešetku za hlađenje. Pečene biskvite možeš staviti u hladnjak ili zamrzivač kako bi se brže ohladili.
Premjesti zeleni biskvit na veliku dasku za rezanje. Premaži ga sa 1/2 šalice marmelade od marelice u tankom sloju.
Ukloni papir za pečenje s neobojenog sloja i položi ga na zeleni sloj. Premaži ga ostatkom marmelade od marelice. Na vrh položi ružičasti sloj biskvita, uklanjajući papir za pečenje.
Pokrij kolač još komadom papira za pečenje. Na vrh stavi lim za pečenje i optereti ga konzervama ili staklenkama punim zimnice kako bi se slojevi ravnomjerno pritisnuli. Stavi kolač u hladnjak na najmanje 2 sata ili preko noći.
U srednju zdjelu prikladnu za mikrovalnu pećnicu stavi 240 g komadića čokolade. Zagrijavaj u mikrovalnoj pećnici u intervalima od 30 sekundi, miješajući između svakog zagrijavanja, dok se gotovo potpuno ne otope, oko 90 sekundi ukupno. Miješaj dok ne postane potpuno glatko.
Naravno, čokoladu možeš rastopiti i na pari.
Ukloni konzerve, pleh i gornji sloj papira za pečenje s kolača. Ravnomjerno premaži rastopljenom čokoladom vrh i strane kolača.
Ohladi kolač u hladnjaku dok se čokolada ne stvrdne, otprilike 30 minuta. Napuni visoku čašu vrućom vodom i umoči nož u nju. Obriši nož, zatim reži kolač na kvadrate veličine 5 cm, grijući i sušeći nož između svakog rezanja da spriječiš pucanje čokolade.