Recepti 19. kolovoza 2023.

Od najboljeg ljetnog povrća pripremi fini đuveč

Povrće
Povrće za đuveč foto: Luismi Sanchez/Unsplash
gastro postao gastro.24sata.hr
Đuveč ili negdje poznat i kao đuveđ, tipično je jelo kontinentalnih krajeva koje se prema izvornoj recepturi radi samo od povrća, iako postoje i razne druge varijacije pa i one s mesom.

Njegova je karakteristika da se razno povrće kuha u vlastitom soku i da mu se kasnije doda riža. No, u varijanti zimnice, kuhano povrće se može i zamrznuti, pa, ako poželiš pripremiti ovo fino jelo i tijekom hladnih dana, samo odmrzneš potrebnu količinu i završiš ga do kraja.

Naš najdraži osnovni izbor namirnica za đuveč su nezaobilazne rajčice, paprika, mrkva, zelene mahune, luk i peršinov list koji mu daju prepoznatljiv kiselkasto-slatki okus, a na tebi je da ga kasnije kombiniraš ili s rižom ili s tjesteninom, a može i kao prilog uz krumpir!

 

Ajvar Možda vas zanima... Tradicionalni recept za domaći ajvar i pinđur Špajza

 

 

 | Author: Engin Akyurt/Pexels Povrće - zvijezda đuveča foto: Engin Akyurt/Pexels

Recept za đuveč na starinski način

Sastojci:

  • 1 l ulja
  • 1 kg narezanog luka
  • ½ kg mrkve narezane na ploške
  • ½ peršinovog korijena narezanog na ploške
  • ½ kg celerovog korijena narezanog na ploške
  • ½ kg očišćenih zelenih mahuna
  • 2 kg paprika narezanih na po 6 komada
  • 2 kg rajčica narezanih na kriške
  • oko 120 mg nasitno nasjeckanog peršinova lista
  • oko 120 g nasitno nasjeckanog celerova lista
  • mala šalica esencije (80% octena kiselina)
  • sol
  • 2 kg patlidžana narezanih na kockice

 

Možda vas zanima... Ljuća i od ajvara – napravi domaću ljutenicu na 3 različita načina! Recepti

 

Postupak:

  1. Sve povrće izvaži nakon što ga opereš i očistiš. U većem loncu zagrij ulje, smanji vatru pa sjeckaj povrće prema redoslijedu sastojaka i stavljaj ga na ulje, cijelo vrijeme lagano miješajući.
  2. Jelo je gotovo kada mrkva omekša. Listove peršina i celera dodaj na kraju zajedno sa esencijom.
  3. Oprane i osušene staklenke zagrij u pećnici pa ih napuni vrućim đuvečom, zalij uljem, prekrij celofanom pa zaveži.

 | Author: Engin Akyurt/Pexels Povrće za đuveč foto: Engin Akyurt/Pexels

 

Domaći sataraš Možda vas zanima... Pravi domaći sataraš u dvije varijante! Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.