Ovaj kolač priprema se u manje od pola sata, a spoj kikirikija i čokolade osvaja već na prvi zalogaj. Želite li da brownie izgleda privlačnije, smjesu od kikiriki maslaca rasporedite tako da po površini kolača nastanu šare, a zatim sve zajedno pecite u pećnici dok ne dobijete mokar biskvit kolač, još uvijek mekan u sredini. Kod pečenja, čačkalica bi iz sredine trebala izaći čista, no kolač svakako možete ostaviti i nešto više tekućim u sredini, ovisno o vlastitom ukusu.
Kolač pripremljen na ovaj način bit će sjajan još vruć, ali i kada se ohladi. Vrućeg ga poslužite uz kuglicu sladoleda od vanilije ili čokolade, dok hladnom možete dodati fini ganache od čokolade.
Naše iskustvo s pripremom ovog, ali i svakog drugog brownie kolača jest da on nestaje u prvih pola sata po vađenju iz pećnice, pa je najbolji savjet da naprosto zaboravite na ganache i u vrućem, slasnom kolaču uživate ravno iz pećnice, uz šalicu kave, čaja ili mlijeka.
Za smjesu od kikiriki maslaca:
- 150 g maslaca od kikirikija
- 100 g šećera u prahu
- 1 jaje
- Malo ekstrakta od vanilije
- Prstohvat soli
Za smjesu za brownie:
- 100 g čokolade
- 120 g maslaca
- 200 g šećera
- 100 g brašna
- 2 jaja
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1 žličica soli
Postupak pripreme:
- Kikiriki maslac, šećer u prahu, jaje, ekstrakt vanilije i prstohvat soli miksajte dok se svi sastojci ne povežu i dok ne dobijete gustu smjesu.
- Čokoladu i maslac otopite na pari ili u mikrovalnoj pećnici. Koristite li mikrovalnu pećnicu, čokoladu i maslac stavite u posudu, pa ih zagrijavajte u provjeru i miješanje svakih pola 30 sekundi.
- Miksajte šećer, jaja, dodajte vaniliju i sol, pa sve dobro povežite. U smjesu dodajte lagano ohlađenu čokoladu i miksajte dok se svi sastojci ne sjedine.
- Na kraju dodajte brašno i umiješajte ga silikonskom špatulom.
- U posudu za pečenje najprije stavite dio čokoladne smjese, a zatim po njoj rasporedite smjesu od maslaca od kikirikija. Dodajte ostatak čokoladne smjese.
- Nožem prođite kroz smjesu i napravite šare kako bi se obje smjese dobro rasporedile po posudi.
- Pecite na 180 stupnjeva oko pola sata do 40 minuta.
Dobar tek!