gastro postao
Kako bi postigli kremastu strukturu i sočnost rižota, prije nego što je skuhan, u njega ubacite grudicu maslaca
Vrijeme pripreme: do 30 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 198
Potrebno vam je
- parmezan
- 1 vezica šparoge, vrtne
- 1 šalica riža,arborio
- maslac, slani
- ulje maslinovo
- luk ,crveni
- sol
- svježe mljeveni papar
- povrtni temeljac
Priprema
- Za rižote birajte rižu duguljastog zrna koja se lagano priprema i daje vrlo kremastu strukturu rižotu, a da ga pritom ne slijepi.
- Očistite i narežite luk i vezicu šparoga.
- Kratko popržite fino nasjeckani luk na malo maslinova ulja. Dodajte rižu, promiješajte te kratko pržite da se arome luka prožmu sa suhim zrnima riže. Kada riža počne pucketati, dodajte šparoge koje ste narezali na komadiće oko 1-2 centimetra. Začinite po ukusu.
- Podlijte temeljcem (otprilike ista količina koliko i riže) te ostavite da poklopljeno kuha na laganoj vatri dok temeljac ne ispari. Ako riža nije kuhana, dodajte još temeljca.
- Prije kraja kuhanja dodajte naribanog parmezana te oprezno promiješajte kako se rižoto ne bi zgnječio. Dodajte kockicu maslaca da biste dobili kremasti sjaj, promiješajte te ostavite da se riža odmori, a arome prožmu.
Kako bi postigli kremastu strukturu i sočnost rižota, prije nego što je skuhan, u njega ubacite grudicu maslaca
Izvor Ana Grgić