Recepti 11076 prikaza 18. siječnja 2018.

Francuska poslastica: Tart od limuna i meringe

Tart od limuna i meringe
Odličan recept za popularnu i svjetski poznatu francusku pitu tarte au citron meringuée.

Tart od limuna i meringe fini je kremasti kolač koji će vas oduševiti svojom svježinom i lakoćom. Slatkoća meringe balansira kiselost limuna za savršenu harmoniju. 

Okušajte se u pripremi pite od limuna (lemon tart ili tart au citron), klasične francuske slastice prepune osvježavajuće arome limuna.

 

Možda vas zanima... Tortice s kremom od limuna Recepti

 

Desert od limuna s jogurtom Možda vas zanima... Nježan i lagan desert od limuna s jogurtom Recepti

 

Potrebno vam je:

Prhko tijesto:

  • 300 g pšeničnog brašna
  • 200 g maslaca
  • 100 g šećera u prahu
  • 1 žumanjak
  • 0.50 male žlice ekstrakta vanilije
  • limunova korica

Krema

  • 250 g šećera u prahu
  • 120 ml prirodnog soka od limuna
  • 60 ml vode
  • limunova korica od 2 limuna
  • 5 bjelanjaka
  • 170 g maslaca
  • 200 g šećera
  • 5 jaja
  • 1 žumanjak

Priprema:

  1. Prosijte brašno u zdjelu i utrljajte u njega maslac. Dobivena masa nalikuje mrvicama kruha. Napravite udubinu i u nju stavite šećer, jaje, koricu limuna i vaniliju.
  2. Kada se formira tijesto, lagano rukama napravite loptu i držite u frižideru. Držite ga najmanje 30 minuta u zamrzivaču.
  3. Razvaljajte tijesto u krug 5 cm veći od lima u kojemu ćete peći. Da bi ga lagano prenijeli, omotajte ga lagano oko valjka, a zatim prebacite na lim. Ostatak tijesta uklonite prelazeći čvrsto valjkom preko ruba lima.
  4. Zagrijete pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva.
  5. Izvadite priređeni kalup iz zamrzivača i pecite tijesto bez otvaranja pećnice 15 minuta i ostavite ga da se ohladi na rešetki.
  6. Da biste napravili kremu otopite maslac, dodajte šećer, koricu i sok od limuna te razmućena jaja. Lagano kuhajte na pari, dok se krema ne zgusne. Kada se krema ohladi, stavite ju na pečeno tijesto u kalup i na to zapecite meringu.
  7. Za meringu kuhajte šećer do 115 Celzijevih stupnjeva.
  8. Istucite bjelanjke, izmiksajte snijeg i lagano dodajte kuhani šećer.
  9. Razmažite meringu po kremi od limuna ostavljajući dekorativne vrhove te stavite u pećnicu na nekoliko minuta dok meringa ne dobije lijepu boju.

Izvor Đurđica Protić

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.