gastro postao
Tradicionalna hladna španjolska juha od povrća savršeno je rješenje za vruće ljetne dane
Vrijeme pripreme: do 30 min
Broj porcija: 2
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 3
Potrebno vam je
- 3 kom rajčica, crvena
- 1 kom krastavci (svježi, sirovi)
- 1 kom paprika, žuta (mesnata)
- 1 kom luk ,srebrenac (proljetni)
- 2 režanj češnjak
- 0.50 kom limunov sok
- 1 žlica aceto balsamico
- sol
- papar
- bosiljak, vezica
- 0.50 dl ulje maslinovo
Priprema
- Ukoliko rajčici želite odstraniti kožu tada joj s donje strane u sredini zarežite slovo X i stavite ju u vrelu vodi na minutu-dvije, a odmah potom u ledenu vodu na isto vrijeme. Koža će se tada lako oguliti. Ukoliko vam ne smeta koža, možete gazpacho pripremiti i bez guljenja rajčice.
- Operite svo povrće i odvojite jednu rajčicu. Preostale rajčice, papriku i krastavce nasjeckajte na jednake male komade, a češnjak iskosajte. Sve stavite u dublju zdjelu te tako pripremljeno povrće posolite, popaprite, izmiješajte te pustite da malo odstoji kako bi sol povukla vodi iz povrća.
- Rajčicu koju ste odvojili narežite na komade i stavite u blender za sokove, dodajte joj maslinovo ulje, limunov sok i aceto. Sve dobro izblendajte. Dobit ćete gustu narančastu tekućinu koju ćete uliti u posudu u kojoj vam se nalazi isjeckano povrće.
- Kad ste sve dobro izmiješali, 2/3 smjese prebacite u blender, dodajte 5-6 listova bosiljka te dobro smiksajte kako biste dobili finu i kremastu tekućinu. Potom tekućinu vratite nasjeckanom povrću i sve izmiješajte. Ukoliko u gazpachu želite više cijelih komadića povrća, odvojite manju količinu za blendanje.
- Gazpacho se jede hladan, no ako nemate puno vremena za hlađenje, a u zamrzivaču imate kockice leda, kod drugog belndanja ubacite 4-5 kockica i juha će biti prilično svježa. Ukoliko možete, ostavite da se hladi u hladnjaku barem pola sata.
Izvor Neli Nežić