Recepti 13. listopada 2014.

Gazpacho

Gazpacho
gastro postao gastro.24sata.hr
Tradicionalna hladna španjolska juha od povrća savršeno je rješenje za vruće ljetne dane

Vrijeme pripreme: do 30 min

Broj porcija: 2

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 3

Potrebno vam je

  • 3 kom rajčica, crvena
  • 1 kom krastavci (svježi, sirovi)
  • 1 kom paprika, žuta (mesnata)
  • 1 kom luk ,srebrenac (proljetni)
  • 2 režanj češnjak
  • 0.50 kom limunov sok
  • 1 žlica aceto balsamico
  • sol
  • papar
  • bosiljak, vezica
  • 0.50 dl ulje maslinovo

Priprema

  1. Ukoliko rajčici želite odstraniti kožu tada joj s donje strane u sredini zarežite slovo X i stavite ju u vrelu vodi na minutu-dvije, a odmah potom u ledenu vodu na isto vrijeme. Koža će se tada lako oguliti. Ukoliko vam ne smeta koža, možete gazpacho pripremiti i bez guljenja rajčice.
  2. Operite svo povrće i odvojite jednu rajčicu. Preostale rajčice, papriku i krastavce nasjeckajte na jednake male komade, a češnjak iskosajte. Sve stavite u dublju zdjelu te tako pripremljeno povrće posolite, popaprite, izmiješajte te pustite da malo odstoji kako bi sol povukla vodi iz povrća.
  3. Rajčicu koju ste odvojili narežite na komade i stavite u blender za sokove, dodajte joj maslinovo ulje, limunov sok i aceto. Sve dobro izblendajte. Dobit ćete gustu narančastu tekućinu koju ćete uliti u posudu u kojoj vam se nalazi isjeckano povrće.
  4. Kad ste sve dobro izmiješali, 2/3 smjese prebacite u blender, dodajte 5-6 listova bosiljka te dobro smiksajte kako biste dobili finu i kremastu tekućinu. Potom tekućinu vratite nasjeckanom povrću i sve izmiješajte. Ukoliko u gazpachu želite više cijelih komadića povrća, odvojite manju količinu za blendanje.
  5. Gazpacho se jede hladan, no ako nemate puno vremena za hlađenje, a u zamrzivaču imate kockice leda, kod drugog belndanja ubacite 4-5 kockica i juha će biti prilično svježa. Ukoliko možete, ostavite da se hladi u hladnjaku barem pola sata.

Izvor Neli Nežić

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.