Imali smo priliku pratiti demonstraciju beogradskog slastičara Krste Radovića, a potom i uživati u njegovim božanstvenim desertima. S ovog divnog popodnevnog susreta u organizaciji Callebauta ponijeli smo gomilu dobrih savjeta, ali i nekoliko detaljnih recepata.
Čim uhvatimo neko slobodno popodne, isprobat ćemo kolač Gold Star, a recept danas dijelimo i s vama. Riječ je o vrhunskom desertu s cheesecake kremom, korom od lješnjaka te crunchom i glazurom od GOLD čokolade.
Ako dosad niste isprobali GOLD čokoladu, ugodno će vas iznenaditi intenzivan okus karamele, note maslaca i vrhnja te mrvica soli. Osim okusa, podjednako osvaja i jantarnom bojom, zbog koje je i nazvana GOLD.
Zvijezda istovremeno krhkog i luksuznog deserta Gold Star je upravo Callebaut GOLD čokolada. Možete se povesti za primjerom minucioznog i strastvenog Krste Radovića i posložiti bogate slojeve u valjkaste kalupiće ili se prepustiti vlastitoj mašti i osmisliti svoju verziju. Budete li se držali recepta – garantiramo vam uspjeh!
GOLD STAR Krste Radovića
Sočna i hrskava lješnjak kora:
- 125 g mljevenih lješnjaka
- 336 g smeđeg šećera
- 125 g glatkog brašna
- 310 g bjelanjaka
- 315 g preprženog maslaca
- 150 g Callebaut karamelizirani lješnjak Brasilienne
Priprema:
- Istucite šećer i bjelanjke u gustu francusku meringu.
- Pomiješajte mljevene lješnjake i brašno pa postepeno dodajte meringu.
- Ubacite preprženi maslac i spojite sastojke u glatku masu. Pripazite da ne premiksate smjesu kako bi zadržala volumen.
- Prelijte u pripremljeni lim za pečenje i pospite Callebaut Brasilienne lješnjacima.
- Pecite 14 minuta na 170°C, sve dok kora ne poprimi zlatnu boju.
Crunch od Callebaut GOLD čokolade:
- 300 g Callebaut Gold čokolade
- 140 g Creo prepečenih komada badema
- 200 g Callebaut Paillete Feuilletine
- 50 g Debic maslaca
Priprema:
- Čokoladu i maslac rastopite na 40°C pa dobro izmiješajte s preostalim sastojcima.
Lagana cheesecake krema od Callebaut GOLD čokolade:
- 100 g slatkog vrhnja
- 230 g mlijeka
- 240 g žumanjaka
- 70 g šećera
- 100 g Callebaut DARK 811 čokolade
- 250 g Callebaut GOLD čokolade
- 750 g Debic vrhnja
- 350 g Philadelphia krem sira
Priprema:
- Pomiješajte slatko vrhnje, mlijeko, žumanjke i šećer, stavite na vatru i istovremeno izmiksajte na vrućem plamenu do 84°C.
- Rastopite čokoladu na 40°C.
- Debic vrhnje lagano istucite do polovice.
- U pripremljenu smjesu od slatkog vrhnja, žumanjaka, mlijeka i šećera dodajte želatinu i miješajte dok se ne rastopi. Nakon toga prekrijte folijom i pustite da se ohladi do 45°.
- Kad se spusti temperatura smjese, umiješajte krem sir.
- Potom smjesu pomiješajte s lagano istučenim vrhnjem, a na kraju dodajte i čokoladu.
- Dobro promiješajte, prelijte u kalupe i zaledite.
Čokoladna glazura od Callebaut GOLD čokolade:
- 150 g vode
- 300 g šećera
- 300 g glukoze
- 200 g kondenziranog mlijeka
- 300 g Callebaut GOLD čokolade
- 20 g želatine
- 1 Mona Lisa gold prah
Priprema:
- Prokuhajte vodu, šećer i glukozu.
- Prelijte preko kondenziranog mlijeka i čokolade, dodajte želatinu i spojite u glatku smjesu.
- Izmiksajte štapnim mikserom i pripazite da nema mjehurića.
Pripremljenim slojevima napunite kalupe ili okvire po želji i budite precizni. Desert Gold Star stavite u zamrzivač kako bi se stegnuo.
Uživajte u ovom čudu od Callebaut GOLD čokolade!