Recepti 02. travnja 2019.

Gold Star: Ovaj zvjezdani desert možete napraviti i sami!

foto: Callebaut
gastro postao gastro.24sata.hr
Kod kuće napravite višeslojni kremasti desert kakav možete pronaći samo u renomiranim slastičarnicama...

Imali smo priliku pratiti demonstraciju beogradskog slastičara Krste Radovića, a potom i uživati u njegovim božanstvenim desertima. S ovog divnog popodnevnog susreta u organizaciji Callebauta ponijeli smo gomilu dobrih savjeta, ali i nekoliko detaljnih recepata.

Čim uhvatimo neko slobodno popodne, isprobat ćemo kolač Gold Star, a recept danas dijelimo i s vama. Riječ je o vrhunskom desertu s cheesecake kremom, korom od lješnjaka te crunchom i glazurom od GOLD čokolade. 

Ako dosad niste isprobali GOLD čokoladu, ugodno će vas iznenaditi intenzivan okus karamele, note maslaca i vrhnja te mrvica soli. Osim okusa, podjednako osvaja i jantarnom bojom, zbog koje je i nazvana GOLD. 

Zvijezda istovremeno krhkog i luksuznog deserta Gold Star je upravo Callebaut GOLD čokolada. Možete se povesti za primjerom minucioznog i strastvenog Krste Radovića i posložiti bogate slojeve u valjkaste kalupiće ili se prepustiti vlastitoj mašti i osmisliti svoju verziju. Budete li se držali recepta – garantiramo vam uspjeh!

 


GOLD STAR Krste Radovića


Sočna i hrskava lješnjak kora:

  • 125 g mljevenih lješnjaka
  • 336 g smeđeg šećera
  • 125 g glatkog brašna
  • 310 g bjelanjaka
  • 315 g preprženog maslaca
  • 150 g Callebaut karamelizirani lješnjak Brasilienne

Priprema:

  1. Istucite šećer i bjelanjke u gustu francusku meringu.
  2. Pomiješajte mljevene lješnjake i brašno pa postepeno dodajte meringu.
  3. Ubacite preprženi maslac i spojite sastojke u glatku masu. Pripazite da ne premiksate smjesu kako bi zadržala volumen.
  4. Prelijte u pripremljeni lim za pečenje i pospite Callebaut Brasilienne lješnjacima.
  5. Pecite 14 minuta na 170°C, sve dok kora ne poprimi zlatnu boju.

Crunch od Callebaut GOLD čokolade:

  • 300 g Callebaut Gold čokolade
  • 140 g Creo prepečenih komada badema
  • 200 g Callebaut Paillete Feuilletine
  • 50 g Debic maslaca

Priprema:

  1. Čokoladu i maslac rastopite na 40°C pa dobro izmiješajte s preostalim sastojcima.

Lagana cheesecake krema od Callebaut GOLD čokolade:

  • 100 g slatkog vrhnja
  • 230 g mlijeka
  • 240 g žumanjaka
  • 70 g šećera
  • 100 g Callebaut DARK 811 čokolade
  • 250 g Callebaut GOLD čokolade
  • 750 g Debic vrhnja
  • 350 g Philadelphia krem sira

Priprema:

  1. Pomiješajte slatko vrhnje, mlijeko, žumanjke i šećer, stavite na vatru i istovremeno izmiksajte na vrućem plamenu do 84°C.
  2. Rastopite čokoladu na 40°C.
  3. Debic vrhnje lagano istucite do polovice.
  4. U pripremljenu smjesu od slatkog vrhnja, žumanjaka, mlijeka i šećera dodajte želatinu i miješajte dok se ne rastopi. Nakon toga prekrijte folijom i pustite da se ohladi do 45°.
  5. Kad se spusti temperatura smjese, umiješajte krem sir.
  6. Potom smjesu pomiješajte s lagano istučenim vrhnjem, a na kraju dodajte i čokoladu.
  7. Dobro promiješajte, prelijte u kalupe i zaledite.

Čokoladna glazura od Callebaut GOLD čokolade:

  • 150 g vode
  • 300 g šećera
  • 300 g glukoze
  • 200 g kondenziranog mlijeka
  • 300 g Callebaut GOLD čokolade
  • 20 g želatine
  • 1 Mona Lisa gold prah

Priprema:

  1. Prokuhajte vodu, šećer i glukozu. 
  2. Prelijte preko kondenziranog mlijeka i čokolade, dodajte želatinu i spojite u glatku smjesu. 
  3. Izmiksajte štapnim mikserom i pripazite da nema mjehurića.

 

 | Author: Callebaut foto: Callebaut

 

Pripremljenim slojevima napunite kalupe ili okvire po želji i budite precizni. Desert Gold Star stavite u zamrzivač kako bi se stegnuo. 

Uživajte u ovom čudu od Callebaut GOLD čokolade!

 

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.