Recepti 07. srpnja 2018.

Goveđi Stroganoff i dvije, tri o ruskoj kuhinji

stroganoff
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Kad bismo rusku kuhinju opisivali u tri riječi, to bi bile – divljač, gljive i riba. Od ovih se namirnica sprema gotovo sve, od juha do bogatih glavnih jela.

Rusi obožavaju juhe - hladne, tople, mesne, gulaše, juhe od žitarica i povrća. Ona za koju ste vjerojatno već negdje načuli jest boršč, juha od cikle, mesa i kiselog vrhnja intenzivne roze boje. Još je poznata i juha šči kojoj je glavni sastojak kupus, a nije na odmet spomenuti niti raskolnik, juhu od kiselih krastavaca koje Rusi naprosto obožavaju.

 

Možda vas zanima... Fantastična juha od cikle, a nije boršč Recepti

 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

 

Od mesnih delicija vole hladetinu koja se kod njih zove studen i, naravno, goveđi Stroganoff, zvijezdu ruske kuhinje koja se nalazi na menijima u restoranima diljem svijeta.

Pelmen su njihovi ravioli koje pune mesom, a ono što možda niste znali jest da Rusi također vole ćevape. Imaju svoju verziju šiš
ćevapa koju nazivaju šašlik.

Od slatkih zalogaja, Rusija se ponosi mini palačinkama koje zovu blini, a koje su ipak nešto drugačije od naših. Vole još i tijesto punjeno različitim slatkim (ali i slanim) nadjevima i, valja dodati, sve to zaliti dobrom ruskom votkom!

 

Možda vas zanima... Ravioli: Tijesto za igranje okusima Kolumne

 

Kada smo razmišljali što bismo od ruskih specijaliteta mogli pripremiti ovih dana, odluka je brzinski pala na Stroganoff, jelo koje vrlo lako možete pripremiti tijekom tjedna, ali i kao raskošan vikend ručak.

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 

Stroganoff je poprilično jednostavno jelo, ali toliko ukusno da ćete ga vjerojatno vrlo brzo poželjeti spremiti opet. Govedina se ispeče na naglo, izvadi se iz tave, a zatim se na istoj masnoći pirja luk. Kada se luk zažuti, dodaje se češnjak, pa onda i gljive po izboru.

Tu na red dolazi temeljac, a kada se jelo krčkalo u tavi dovoljno dugo da povrće omekša, u čašici se pomiješa kiselo vrhnje i senf te se mješavina dodaje u umak. Začini za pripremu stroganoffa su poprilično bazični, pa vam neće biti potrebno više od soli, papra, svježeg začinskog bilja te malo mljevene crvene paprike. 

Stroganoff poslužite uz prilog po želji, a sjajna ideja bit će i koja čašica votke. 

Priyatnogo appetita!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.