Rusi obožavaju juhe - hladne, tople, mesne, gulaše, juhe od žitarica i povrća. Ona za koju ste vjerojatno već negdje načuli jest boršč, juha od cikle, mesa i kiselog vrhnja intenzivne roze boje. Još je poznata i juha šči kojoj je glavni sastojak kupus, a nije na odmet spomenuti niti raskolnik, juhu od kiselih krastavaca koje Rusi naprosto obožavaju.
Od mesnih delicija vole hladetinu koja se kod njih zove studen i, naravno, goveđi Stroganoff, zvijezdu ruske kuhinje koja se nalazi na menijima u restoranima diljem svijeta.
Pelmen su njihovi ravioli koje pune mesom, a ono što možda niste znali jest da Rusi također vole ćevape. Imaju svoju verziju šiš
ćevapa koju nazivaju šašlik.
Od slatkih zalogaja, Rusija se ponosi mini palačinkama koje zovu blini, a koje su ipak nešto drugačije od naših. Vole još i tijesto punjeno različitim slatkim (ali i slanim) nadjevima i, valja dodati, sve to zaliti dobrom ruskom votkom!
Kada smo razmišljali što bismo od ruskih specijaliteta mogli pripremiti ovih dana, odluka je brzinski pala na Stroganoff, jelo koje vrlo lako možete pripremiti tijekom tjedna, ali i kao raskošan vikend ručak.
Stroganoff je poprilično jednostavno jelo, ali toliko ukusno da ćete ga vjerojatno vrlo brzo poželjeti spremiti opet. Govedina se ispeče na naglo, izvadi se iz tave, a zatim se na istoj masnoći pirja luk. Kada se luk zažuti, dodaje se češnjak, pa onda i gljive po izboru.
Tu na red dolazi temeljac, a kada se jelo krčkalo u tavi dovoljno dugo da povrće omekša, u čašici se pomiješa kiselo vrhnje i senf te se mješavina dodaje u umak. Začini za pripremu stroganoffa su poprilično bazični, pa vam neće biti potrebno više od soli, papra, svježeg začinskog bilja te malo mljevene crvene paprike.
Stroganoff poslužite uz prilog po želji, a sjajna ideja bit će i koja čašica votke.
Priyatnogo appetita!