gastro postao
Mnogo više od variva-ukusno i pikantno jelo zbog kojeg ćete grah jesti češće nego inače
Vrijeme pripreme: do 90 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 62
Potrebno vam je
- sol
- 1 kom štapić cimeta
- 2 kom klinčići
- 1 žlica ulje suncokretovo
- 50 g luk ,crveni
- 0.50 mala žlica čili u prahu
- 0.50 mala žlica đumbir, korijen
- 2 kom čili papričica
- 2 žlica korijander
- 2 mala žlica limunov sok
- 1 kom mladi luk
- 175 g smeđi grah
Priprema
- Operite suhi grah i ostavite da se namače 3-4 sata.
- Dodajte sol, komadić štapića cimeta (1 cm) i klinčiće, pokrijte i kuhajte na jakoj vatri 30 minuta. Smanjite vatru i lagano kuhajte daljnjih 40 minuta.
- U maloj tavi zagrijte ulje i pržite luk dok ne dobije zlatno smeđu boju.
- Dodajte pesto od đumbira i češnjaka, kurkumu i čili u prahu. Pržite 2-3 minute pomalo dolijevajući vode tek koliko je potrebno da ne zagori. Dodajte ovu smjesu u grah i kuhajte na laganoj vatri još 15 minuta.
- Dodajte naribani đumbir, zelene čili papričice i listiće korijandra.
- Drvenom kuhačom zdrobite nekoliko zrna graha i dobro promiješajte kako bi umak postao gušći. Pomiješajte limunov sok i nasjeckanu ljutiku i tom mješavinom prelijte jelo prije posluživanja.