Inspiriran grčkom spanakopitom, krumpir punjen špinatom i fetom spaja dva kontinenta, zasitan je i nutritivno bogat... Imamo super recept!
Svatko tko ti kaže kako krumpir ne može biti glavno jelo - griješi. Inspiriran grčkomspanakopitom, legendarnom pitom od špinata i fete, ovaj recept za krumpir punjen špinatom i fetom spaja jednostavnost pečenog krumpira s bogatim, kremastim punjenjem koje se oslanja na autentične mediteranske okuse.
U ovom jelu susreću se tradicija i moderni comfort food, spoj koji na prvi zalogaj grije, a na drugi stvara ovisnost.
Ono što krumpir punjen špinatom i fetom izdvaja od klasičnih je njihova nutritivna snaga. Špinat, kao kralj tamnozelenog lisnatog povrća, obiluje vitaminima A, C, E i K, vlaknima i antioksidansima koji jačaju imunitet i čuvaju tvoje zdravlje. Kad mu dodaš i feta sir, koji donosi slankastu svježinu, te krem sirom koji daje onaj utješni, kremasti efekt, nastaje savršeno balansirano jelo.
Krumpir punjen špinatom i fetom idealno je jelo kad poželiš nešto zasitno, ali i hranjivo. Naš recept je u nastavku.
Krumpir punjen špinatom i fetom
foto: The Little Ferraro Kitchen/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Krumpir punjen špinatom i fetom
15 MIN
pripreme
90 MIN
kuhanja
8
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Krumpir
4
kom
Maslinovo ulje
1
žlica
Luk
1
šalica
Špinat
450
g
Češnjak
3
režanj
Origano
1
žličica
Krem sir
0,33
šalica
Papar
0,75
žličica
Sol
0,25
žličica
Feta sir
1
šalica
Postupak
Pećnicu zagrij na 200 °C. Krumpire nekoliko puta probodi vilicom i peci ih na rešetki dok ne omekšaju, 50–60 minuta. Pusti ih da se malo ohlade.
U velikoj tavi na srednje jakoj vatri zagrij maslinovo ulje. Dodaj nasjeckani luk i pirjaj 2–4 minute dok ne omekša.
Dodaj sitno nasjeckane špinat i češnjak te origano pa kuhaj uz miješanje još oko 4 minute, dok špinat ne omekša i ne zamiriše. Makni s vatre.
Smanji temperaturu pećnice na 190 °C. Krumpire prereži na pola i pažljivo izdubi unutrašnjost u zdjelu. Ljuske složi u lim za pečenje.
U zdjelu s izdubljenim krumpirom dodaj krem sir, papar i sol pa izmiksaj ili zgnječi u glatku smjesu. Umiješaj špinat s lukom i pola količine usitnjenog feta sira.
Smjesom napuni krumpirove ljuske, pospi preostalom izmrvljenom fetom i peci 25–35 minuta dok se punjenje ne zagrije i sir ne porumeni.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
197 kcal
9 %
MASTI
8,00 g
11 %
KOLESTEROL
0,24 g
0 %
UH
24,00 g
8 %
PROTEINI
8,00 g
16 %
Ove krumpire možeš pripremiti unaprijed – napuni ih do koraka 5, spremi u hladnjak i ispeci kad gosti stignu. Bit će jednako ukusni i svježi!
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.