Recepti Umak 10. rujna 2025.

Gremolata svako mesno i riblje jelo diže na novu razinu

Umak
10 MIN
0 MIN
8
JEDNOSTAVNO
gremolata
Gremolata
foto: The Modern Proper/Pinterest
Upoznaj gremolatu: umak od svježih sastojaka koji će svaki obrok podići na višu razinu

Znaš ono kad ispečeš ribu na grilu i preliješ je slasnom mješavinom peršina, češnjaka, maslinova ulja i soli? E pa gremolata je nešto jako slično, samo s dodatkom limunove korice.

Gremolata je talijanski začin/preljev/umak koji se sastoji od svježeg peršina, limuna, češnjaka, maslinovog ulja i soli, a savršen je za obogatiti bilo koje slano jelo. Gremolata je oštra, svježa i biljnih aroma, a idealna je za poslužiti uz ribu, mesna jela, pečene povrće, pa čak i poširana jaja. Kad želiš dodati dašak svježine svom obroku, gremolata je uvijek odličan izbor.

Pesto Možda vas zanima... Kako napraviti savršen pesto od bosiljka Recepti

Kako koristiti gremolatu

Svestranu gremolatu možeš koristiti na različite načine. Odlično se slaže s bogatijim jelima poput osso bucca, ali i svakom drugog jelu kojem želiš dodati svježinu. Gremolata je fleksibilna i u pripremi – možeš prilagoditi sastojke ovisno o kuhinji koju pripremaš.

Za jela meksičke ili tajlandske kuhinje, probajte koristiti listiće svježeg korijandera (umjesto peršina) i limetu (umjesto limuna). Za mediteranska jela, umjesto peršina možeš koristit zanimljivu kombinaciju mente i kopra.

@krokcraft How to make Gremolata with a mortar and pestle #recipe #gremolata #Smr #cooking ♬ Piano instrument: Jazzy, fashionable(155028) - HomeMadeGarbage

Slasni trikovi za pripremu najbolje gremolate

U nastavku donosimo trikove koje su nam otkrili majstori pripreme gremolate. Obavezno ih isprobaj kada ćeš pripremati naš recept za gremolatu:

  • Obavezno operi limun. Iako možda nije uobičajeno prati citruse, to je vrlo važno za gremolatu, jer koristimo samo limunovu koricu.
  • Temeljito osuši peršin i limun prije sjeckanja. Ako to ne napraviš, gremolata će zbog viška vode postati vlažna i grudičasta, umjesto lagana i svježa.
  • Koristi oštar nož! Tupi nož može zdrobiti i oštetiti osjetljive listove peršina, zbog čega će gremolata brzo potamnjeti, a može doći i do otpuštanja viška vlage.
  • Ako si u žurbi, možeš koristiti (mini) ribež za češnjak i limun, ali imaj na umu da će ovo malo promijeniti teksturu gremolate.
  • Kad pripremaš gremolatu, izbjegavaj upotrebu blendera i sličnih kuhinjskih aparata. Oštrice blendera će gremolatu pretvoriti u pastu.

Tko je sve već isprobao gremolatu? Ako i nisi, isprobaj je - imamo super recept prema kojem je možeš pripremiti. a nakon toga s nama podijeli svoje iskustvo.

gremolata | Author: Bon pour toi par Hubert Cormier/Pinterest Gremolata foto: Bon pour toi par Hubert Cormier/Pinterest

Ne gasi ekran dok kuham

Gremolata
10 MIN
pripreme
0 MIN
kuhanja
8
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Listići svježeg peršina 1 šalica
  • Češnjak 2 režanj
  • Limun 1 kom
  • Maslinovo ulje 125 ml
  • Sol 0,50 žličica
Postupak
  1. Listiće svježeg peršina operi, osuši i grubo nasjeckaj. Nasitno nasjeckaj češnjak.


  2. Oguli limunovu koricu, pazi da ne oguliš i bijeli dio koji je gorak, nego samo žuti dio. Koricu nasitno nasjeckaj.


  3. Nasjecani peršin pomiješaj na daski za rezanje s češnjakom i limunovom koricom pa mješavinu nastavi dalje usitnjavati nožem.

    Moraš postići teksturu finih, sitnih mrvica. Kada je postigneš, prebaci smjesu u srednju zdjelu.


  4. Umiješaj maslinovo ulje, a potom i sol.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

1002 kcal

50 %

MASTI

109,00 g

151 %

KOLESTEROL

0,01 g

0 %

UH

7,00 g

2 %

PROTEINI

3,00 g

6 %

Gremolata se može pripremiti čak 4 dana prije posluživanja, samo je treba pravilno čuvati - u dobro poklopljenoj posudi bez dotoka zraka i, naravno, u hladnjaku.

Isprobaj i ove prefine umake:

umak od zrnatog sira Možda vas zanima... Samo 3 sastojka: Recept za viralni umak od zrnatog sira Recepti Češnjak Možda vas zanima... Genijalan umak od češnjaka od samo 5 sastojaka Špajza Pesto alla Trapanese Možda vas zanima... Pesto alla Trapanese: kako pripremiti ovaj hit umak Recepti

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.