Znaš ono kad ispečeš ribu na grilu i preliješ je slasnom mješavinom peršina, češnjaka, maslinova ulja i soli? E pa gremolata je nešto jako slično, samo s dodatkom limunove korice.
Gremolata je talijanski začin/preljev/umak koji se sastoji od svježeg peršina, limuna, češnjaka, maslinovog ulja i soli, a savršen je za obogatiti bilo koje slano jelo. Gremolata je oštra, svježa i biljnih aroma, a idealna je za poslužiti uz ribu, mesna jela, pečene povrće, pa čak i poširana jaja. Kad želiš dodati dašak svježine svom obroku, gremolata je uvijek odličan izbor.
Kako koristiti gremolatu
Svestranu gremolatu možeš koristiti na različite načine. Odlično se slaže s bogatijim jelima poput osso bucca, ali i svakom drugog jelu kojem želiš dodati svježinu. Gremolata je fleksibilna i u pripremi – možeš prilagoditi sastojke ovisno o kuhinji koju pripremaš.
Za jela meksičke ili tajlandske kuhinje, probajte koristiti listiće svježeg korijandera (umjesto peršina) i limetu (umjesto limuna). Za mediteranska jela, umjesto peršina možeš koristit zanimljivu kombinaciju mente i kopra.
@krokcraft How to make Gremolata with a mortar and pestle #recipe #gremolata #Smr #cooking ♬ Piano instrument: Jazzy, fashionable(155028) - HomeMadeGarbage
Slasni trikovi za pripremu najbolje gremolate
U nastavku donosimo trikove koje su nam otkrili majstori pripreme gremolate. Obavezno ih isprobaj kada ćeš pripremati naš recept za gremolatu:
- Obavezno operi limun. Iako možda nije uobičajeno prati citruse, to je vrlo važno za gremolatu, jer koristimo samo limunovu koricu.
- Temeljito osuši peršin i limun prije sjeckanja. Ako to ne napraviš, gremolata će zbog viška vode postati vlažna i grudičasta, umjesto lagana i svježa.
- Koristi oštar nož! Tupi nož može zdrobiti i oštetiti osjetljive listove peršina, zbog čega će gremolata brzo potamnjeti, a može doći i do otpuštanja viška vlage.
- Ako si u žurbi, možeš koristiti (mini) ribež za češnjak i limun, ali imaj na umu da će ovo malo promijeniti teksturu gremolate.
- Kad pripremaš gremolatu, izbjegavaj upotrebu blendera i sličnih kuhinjskih aparata. Oštrice blendera će gremolatu pretvoriti u pastu.
Tko je sve već isprobao gremolatu? Ako i nisi, isprobaj je - imamo super recept prema kojem je možeš pripremiti. a nakon toga s nama podijeli svoje iskustvo.
Gremolata