Nema umaka, ali imaš kremastu ricottu, aromatizirane gljive i sve ono zbog čega pizza zauvijek ostaje omiljeni comfort food. Naravno, imamo i najbolji recept jer ovi pizza džepići su čisto savršenstvo
Nema ništa loše u naručivanju pizze, ali ponekad ti dođe da napraviš nešto svoje bez puno gnjavaže. Ovi pizza džepići su upravo to. Kombiniraju praktičnost kupovnog tijesta, grill za dozu dima i punjenje koje je sve samo ne dosadno.
Umjesto rajčice i mozzarelle, tu su šampinjoni s acetom balsamicom, ricotta i ukiseljene papričice. Lagano, kremasto i prefino.
Trik je u jednostavnosti: tijesto se razvalja, preklopi i baci na roštilj. Gljive se premazuju dressingom koji se može napraviti dan ranije, a sve se slaže u sendvič koji je hrskav izvana, a pun dobrih stvari iznutra.
Ako ti ostane salate ili gljiva, složi ih u zdjelu i serviraj sa strane. Recept je u nastavku...
Grilani pizza džepići punjeni gljivama i ricottom
foto: Gozney/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Pizza džepići
10 MIN
pripreme
35 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
Aceto Balsamico
2
žlica
Dijon senf
2
žličica
Češnjak
1
režanj
Sol
0,75
žličica
Maslinovo ulje
7
žlica
Tijesto za pizzu
450
g
Šampinjoni
450
g
Ricotta
1
šalica
Miješana lisnata salata
2
šalica
Ukiseljene slatke papričice
0,50
šalica
Postupak
Zagrij grill na srednje jaku vatru (200–230 °C) i lagano naulji rešetku.
U srednjoj zdjeli pomiješaj aceto, senf, naribani češnjak i 1/4 žličice soli. Umiješaj 4 žlice maslinova ulja, neprestano miješajući. Odvoji 2 žlice dressinga za premazivanje gljiva.
Podijeli tijesto na 4 dijela. Svaki komad tijesta razvaljaj u krug promjera cca 20 cm. Premaži ih sa 2 žlice ulja, preklopi na pola i premaži preostalom 1 žlicom ulja. Pospij sa 1/2 žličice soli. Poslaži na pleh.
Gljive bez stapki premaži izdvojenim dresingom. Grilaj gljive i tijesto – gljive povremeno okreći, a tijesto jednom okreni. Peci 4–5 minuta, dok tijesto ne dobije zlatne mrlje, a gljive omekšaju. Na kraju pritisni gljive špatulom da izbaciš višak tekućine.
Otvaraj grillano tijesto kao da režeš lepinju. Svaki “džep” premaži sa 1/4 šalice rikote. Gljive nareži, ubaci ih u preostali dressing i promiješaj. U svaki džep stavi malo gljiva, miješane salate i narezanih ukiseljenih papričica.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
567 kcal
28 %
MASTI
28,00 g
38 %
KOLESTEROL
0,31 g
0 %
UH
62,00 g
22 %
PROTEINI
18,00 g
36 %
Ako nemaš grill, koristi grill tavu – rezultat neće biti identičan, ali dobit ćeš finu koricu i onu laganu karamelizaciju.